En sevilen ana yemek tarifleri

Severek yenilen ve uzun süre yemekten bıkmayacağınız en sevilen ana yemek tarifleri...

17 Kasım 2021, Çarşamba 12:13 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
İZMİR KÖFTE TARİFİ

İZMİR KÖFTE TARİFİ

İzmir köftesi malzemeler

  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 2-3 sivri biber
  • 1 küçük boy rendelenmiş soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz
  • Kimyon
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 yumurta
  • 3 dilim bayat ekmek içi
  • 3 patates
  • Kızartmak için ayçiçeği yağı

Sosu için

  • 3 domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber

İZMİR KÖFYE YAPILIŞI

Köfte için, kıymayı çukur bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, bayat ekmek içi, çok ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip iyice yoğurun.

Köfte harcından cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın. Kızgın yağda hafifçe kızartıp kağıt havlu üzerine aktarın.

Patateslerin kabuğunu soyup elma dilimi şeklinde kesin. Tuzla tatlandırdıktan sonra kızgın yağda hafifçe kızartın.

Aynı şekilde kağıt havlu üzerine aktarın. Yemeğin sosu için domatesleri elma dilimi şeklinde doğrayıp salça ile birlikte zeytinyağında karıştırmadan 10 dakika pişirin.

Tuz ve toz biberi ekleyip tatlandırın. Sosu ocaktan alın. Isıya dayanıklı bir kaba köfteleri ve patatesleri yerleştirin.

Hazırladığınız sosu patates ve köftelerin üzerinde gezdirin. Sivri biberlerin çekirdeklerini temizleyip iri parçalar şeklinde doğrayıp ilave edin.

Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin.


ANNE KÖFTESİ TARİFİ

ANNE KÖFTESİ TARİFİ

Köfte malzemeler

  • 1 soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 500 gr dana kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 yemek kaşığı galeta unu
  • Tuz

ANNE KÖFTESİ YAPILIŞI

Köfte harcını hazırlamak için, soğanları rendeleyin ve maydanozları ince ince kıyın. İsterseniz, bir diş sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Soğan, maydanoz, kıyma, yumurta, zeytinyağı ve tuzu bir kaba alıp iyice yoğurun. Bu sırada istediğiniz baharatları da ekleyerek yoğurmaya devam edin.

Hazırladığınız harcın üzerini streç filmle kapatarak yarım saat buzdolabında dinlendirin. 

Ardından harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. 1 cm olacak şekilde üzerine bastırarak yassılaştırın.

Tüm harcı aynı şekilde hazırladıktan sonra ızgara veya az yağ eklenmiş tavada pişirin. Pişen köfteleri kap içine alarak sıcak bir şekilde servis edin.


SULU KÖFTE TARİFİ

SULU KÖFTE TARİFİ

Sulu köfte malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 3 kuru soğan
  • 1 çay bardağı kırık pirinç
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1kahve fincanı sirke
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Kimyon
  • 3 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı sıcak su

SULU KÖFTE YAPILIŞI

İlk olarak kıymayı derin bir kaba alın. Pirinci yıkayıp süzün. Kıymanın içerisine pirinç, tuz, kimyon ve karabiberi ilave edip yoğurun.

Sirkeyi düz bir tabağa dökün. Elinizi sirke ile ıslatarak köfte harcından küçük parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayın.

Bu esnada soğanları ince ince doğrayın. Sıvı yağı tencerede ısıtıp doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.

Salça, karabiber, tuz ve 2 bardak sıcak suyu ilave edip karıştırarak kaynatın. Hazırladığınız köfte harcını kaynamakta olan salçalı sosta pişirin.


İMAM BAYILDI TARİFİ

İMAM BAYILDI TARİFİ

İmam bayıldı malzemeler

  • 8 orta boy patlıcan
  • 4 soğan
  • 12 diş sarımsak
  • 3 domates
  • 4 sivri biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 kesme şeker
  • 2 su bardağı sıcak su

Domates sos için

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı rendelenmiş domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

Kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

Üzeri için

  • Maydanoz yaprakları

İMAM BAYILDI YAPILIŞI

Patlıcanların sap kısımlarını kesmeden alacalı soyun. Acısını almak için tuzlu suda 10 dakika bekletin. Süzüp kağıt havlu ile kurulayın.

Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Sarımsakları ayıklayın. Domatesleri soyup küp doğrayın. Biberleri temizleyip ortadan ikiye kesin ve ince doğrayın.

Zeytinyağını tavada ısıtın. Soğan ve tuzu ilave edip soteleyin. Sarımsak, domates, biber, şeker ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte 10 dakika pişirin.

Ayçiçeği yağını bir tavada ısıtın. Isınan yağda patlıcanları iki taraflı hafif kızartın. Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.

Patlıcanları yayvan bir tencereye aralıklı olarak yerleştirin. Orta kısımlarını bıçakla hafif kesip açın ve soğanlı harcı paylaştırın.

Tencerenin kenarından 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dakika suyunu çekene kadar pişirin.

Domates sosu hazırlamak için zeytinyağını tavada ısıtın. Rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyip bir taşım kaynatın.

Sosu bir servis tabağına alın. Üzerine patlıcanları yerleştirip ince kıyılmış maydanoz serpin. Soğuk servis yapın.


PATLICAN MUSAKKA TARİFİ

PATLICAN MUSAKKA TARİFİ

Patlıcan musakka malzemeler

  • 4 tane orta boy çekirdeksiz patlıcan
  • 1 tane orta boy soğan (isteğe bağlı büyük boyda olabilir)
  • 300 gr az yağlı kıyma
  • 3 tane yeşil köy biberi (çarliston biber de olur)
  • 1 tane büyük boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pulbiber
  • Sıcak su

Patlıcanları kızartmak için

  • ½ su bardağı sıvı yağ

PATLICAN MUSAKKA YAPILIŞI

Öncelikle patlıcanları bol suda yıkayın. Patlıcanları yıkadıktan sonra, uzunlamasına alacalı olarak soyun. Bu işlem yemeğin görüntüsünün daha güzel olmasını sağlayacaktır.

Daha sonra halka halka doğrayın ve tuzlu suda en az yarım saat bekletin. (Tuzlu su patlıcanın acısını alacaktır.)

Patlıcanlar iyice kurulandıktan sonra, kızgın yağda kızartmaya başlayın. 

Kıymaları bir tencerenin içerisine alın ve rengi değişene kadar kavurun.

Kıymaya 3 kaşık zeytinyağı ekleyerek kavurmaya devam edin. Üzerine ince ince küp şeklinde doğranmış soğanlar, biberler, sarımsak, salça ve rendelenmiş domates ekleyin.

Karışımı, kaynayıncaya kadar pişirin ve fokurdamaya başlayınca üzerine yarım su bardağı kadar sıcak su ekleyin.

Yemek suyunu çekince, baharatları da ekleyerek 5 dakika kadar pişirin ve altını kapatın.

Geniş tabanlı bir tencerenin dibine patlıcanları dizin. Üzerine kıymalı karışımı ekleyerek yayın. Son olarak 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edin ve tencereyi kısık ocağa alın.

Yemeğinizi suyunu çekene kadar, 15-20 dakika gibi bir zamanda, hiç karıştırmadan kısık ateşte pişirin.

Patlıcan musakkayı ocaktan aldıktan sonra biraz dinlendirip servis edebilirsiniz.

Dilerseniz son aşamayı fırın tepsisinde yaparak patlıcan musakkayı fırınlayabilirsiniz. 


ALİ NAZİK TARİFİ

ALİ NAZİK TARİFİ

Ali nazik malzemeler

  • 1 kg patlıcan
  • 4 diş sarımsak
  • 50 ml süzme yoğurt
  • 30 gram tereyağı
  • 900 gram orta yağlı kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 sivri biber
  • 1 kırmızı kapya biberi
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

ALİ NAZİK YAPILIŞI

Öncelikle patlıcanları yıkayın ve üst kısımlarını çatalla delip fırında ya da ocakta közleyin.

Közlenen patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra, ince ince doğrayın ve bir servis tabağına alın.

Sarımsakları ezip süzme yoğurdun içine ekleyin. Tereyağını bir sos tenceresinde eritin.

Kıyma, salça ve önceden doğradığınız biberleri ekleyin. Kıymanın rengi dönene kadar iyice kavurun. Tuz ve baharatlarla tatlandırın.

Bir servis tabağına sırasıyla közleyip doğradığınız patlıcan, sarımsaklı yoğurt ve kıymalı harçtan koyup sıcak servis yapın.


ZEYTİNYAĞLI TÜRLÜ TARİFİ

ZEYTİNYAĞLI TÜRLÜ TARİFİ

Zeytinyağlı türlü malzemeler

  • 1 orta boy patlıcan
  • 1 havuç
  • 1 kabak
  • 2 salçalık kırmızı biber
  • 2 dolmalık biber
  • 2 domates
  • 2 soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tutam reyhan

ZEYTİNYAĞLI TÜRLÜ YAPILIŞI

Öncelikle patlıcanı alacalı bir şekilde soyun. 5-6 cm uzunluğunda parmak şeklinde doğrayın.

Ardından soğanları soyup ay şeklinde kesin. Bir tatlı kaşığı tuzla ovup suyunu sıkın ve bir kenarda bekletin

Sarımsakları ve domatesleri soyup rendeleyin. Kabak ve havucun kabuğunu soyun, biberlerin çekirdeklerini temizleyin. Sebzeleri patlıcanı doğradığınız şekilde hazırlayın.

Bütün sebzeleri tabanı geniş bir tencereye dizin. Üzerlerine ay şeklinde doğranmış soğan, rendelenmiş domates ve sarımsakları yayın.

Şeker, reyhan, tuz ve karabiberi serpiştirin. Zeytinyağını sebzelerin üzerine gezdirerek dökün.

Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.


ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ

Zeytinyağlı biber dolması malzemeler

  • 10 dolmalık biber 
  • 3 orta boy kuru soğan 
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1.5 su bardağı pirinç 
  • 3/4 su bardağı sıcak su 
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı nane 
  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1/2 çay kaşığı karabiber 
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI YAPILIŞI

Dolmalık biberlerin sap kısımlarını çıkartıp bir kenarda bekletin. Çekirdekli iç kısımlarını çıkartıp bol suda yıkayın. Fazla sularını süzdürüp iç kısımlarını hafifçe tuzlayın.

Soğanları yemeklik doğrayın. Sap kısımlarını ayıkladığınız kuş üzümlerini, şişmesi için sıcak suda bekletin. Pirinci bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürün.

Zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar soteleyin.

Soğanların rengi dönmeye başlayınca dolmalık fıstıkları ilave edip, fıstıklar hafif bir renk alana kadar sotelemeye devam edin.

Ardından yıkanmış pirinç, suyunu süzdüğünüz kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın. Sıcak su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin.

Hazırladığınız dolma harcını, iç kısmını çıkardığınız dolmalık biberlere doldurun. Dolmalık biberlerin üst kısımlarını ayırdığınız biber sapları ile kapatın. Dolmaları pişirme tenceresine dik bir şekilde dizin.

Ayrı bir kasede karıştırdığınız zeytinyağlı ve sıcak sulu karışımı, dolmaların yarısına gelecek şekilde üstlerinde gezdirin.

Dolmaları, kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler göz göz olana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.


HAMSİ BUĞULAMA TARİFİ

HAMSİ BUĞULAMA TARİFİ

Hamsi buğulama malzemeler

  • 1 kg hamsi
  • 2 soğan
  • 2 domates
  • 2 limon
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 çay bardağı su

HAMSİ BUĞULAMA YAPILIŞI

Hamsileri temizleyip kılçıklarını ayıklayın. Bol suda bir kaç kez yıkayıp süzgece alın.

Domates, soğan ve limonları ince halkalar halinde dilimleyin. Maydanozu yaprak yaprak ayırın.

Hamsileri derin bir kaba alın. Sıvı yağ, tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın. Hamsileri düz tabanlı bir tencereye düzgün şekilde dizin.

Üzerine domates, limon ve soğan halkalarını değişimli olarak yerleştirin. Üzerine maydanoz yapraklarını serpiştirip 2 çay bardağı suyu ilave edin.

Kapağı kapalı olarak orta ateşte 15 dakika pişirin ve 5-6 dakika dinlendirin.


TEPSİDE KABAK MÜCVER TARİFİ

TEPSİDE KABAK MÜCVER TARİFİ

Tepside kabak mücver malzemeler

  • 4 kabak
  • 4 taze soğan
  • 3 yumurta
  • Yarım demet maydanoz
  • 1.5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı ayçiçek yağı
  • Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

TEPSİDE KABAK MÜCVER YAPILIŞI

Öncelikle kabakların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Suyunu sıktıktan sonra, rendelenmiş kabakları bir kap içerisine alın. 

Kabakların üzerine yumurtaları kırın. Önceden rendelediğiniz beyaz peyniri de karışımın içerisine dökün. 

Kabartma tozunu kabın içine ilave ettikten sonra, azar azar un ekleyerek karıştırma işlemine başlayın. Tuz, karabiber ve pul biberi de karışıma ekleyin, koyu bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. 

Kullanacağınız tepsinin içine yağlı kağıt serin. Hazırladığınız harcı, kaşık yardımı ile alarak tepsinin içerisine yerleştirin. Kullandığınız kaşık ile harcın kenarlarını ve üzerini düzeltin.

Önceden ısıtılan 180 derecelik fırına, hazırladığınız karışımı atabilirsiniz. Üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak veya soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.


FIRINDA TAVUK TARİFİ

FIRINDA TAVUK TARİFİ

Fırında tavuk malzemeler

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 bütün tavuk
  • 45 gram tereyağı

Üzeri için

  • Taze kekik

FIRINDA TAVUK YAPILIŞI

Zeytinyağını bir kaseye alın. Nar ekşisi, ince kıydığınız soğan, domates salçası, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.

Karışımı bir fırça yardımıyla tavuğun üzerine sürüp 30 dakika dinlendirin. Dinlenen tavuğu bir fırın kabına alın. Fazla kararmaması için üzerini yağlı kağıt ile kapatın.

Önceden ısıtılmış 170 derece fırında her yarım saatte bir çevirip üzerine birer parça tereyağı sürerek 3.5 saat pişirin. Taze kekik ile süsleyebilirsiniz.


KURU FASULYE TARİFİ

KURU FASULYE TARİFİ

Kuru fasulye malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 5 dilim pastırma
  • 3 soğan
  • 2 domates
  • 2 sivri biber
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber

KURU FASULYE YAPILIŞI

Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip biraz diri kalacak şekilde haşlayın ve süzün. Soğanları temizleyip kıyın.

Sivri biberleri temizleyip ince doğrayın. Pastırmaların çemenlerini ayıklayıp ortadan ikiye kesin.

Sıvıyağı tencerede kızdırın. Soğanları ve sivri biberleri ilave edip kavurun. Pastırmaları ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.

Domatesi ilave edip karıştırın. Salçayı 1 kaşık suyla ezip ekleyin ve sos kıvamı alıncaya kadar bir taşım kaynatın.

Fasulyeyi pastırmalı karışıma ilave edip üzerini örtecek kadar su ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Kuru fasulye ne kadar sürede pişer diye merak ediyorsanız, su kaynayınca kısık ateşte 40 dakika kadar pişirip servise hazırlayabilirsiniz.


ÇÖKERTME KEBABI TARİFİ

ÇÖKERTME KEBABI TARİFİ

Çökertme kebabı malzemeler

  • 1 kg patates
  • 600 gr biftek
  • 2 soğan
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kırmızı pul biber
  • Kekik

Kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

Sos için

  • 3 domates
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Maydanoz

ÇÖKERTME KEBABI YAPILIŞI

Patateslerin kabuklarını soyup kibrit çöpü kalınlığında doğrayın ve tuzlu suda 30 dakika bekletin. Suyunu döküp patatesleri iyice kurulayın ve kızgın yağda kızartın.

Kağıt havlu üzerine alın. Soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.

Etleri şerit halinde kesin ve soğanlara ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pul biber ekleyin.

Sos için, domatesleri rendeleyip zeytinyağında kavurun. Domates püresini ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.

Servis tabağına patatesleri yayın. Üzerine etleri yerleştirip sarımsaklı yoğurt gezdirin. Sos ekleyin ve maydanoz ile süsleyin.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (17 Kasım 2021)