Gündem 'En yoksul başkan'ın Türkiye'deki makam aracı da vosvos!

'En yoksul başkan'ın Türkiye'deki makam aracı da vosvos!

Paylaş
'En yoksul başkan'ın Türkiye'deki makam aracı da vosvos!

CHP, dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak bilinen Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica ve eşini, bu ünvana yaraşır şekilde ağırlıyor. Mujica, İstanbul'daki 5 yıldızlı ultra lüks otellerde değil Taksim'de 3 yıldızlı mütevazı bir otelde konaklıyor ve ülkesinde olduğu gibi bir vosvosa biniyor. Mujica, kitabının tanıtım toplantısında da, 'Siyaset para biriktirmek için değildir. Halka hizmet ederek kendini mutlu hissetmek içindir' dedi

Uruguay'da devlet başkanı olduğu dönemde makam aracı olarak eski model bir Volkswagen araç kullanan Mujica ve eşi için İstanbul programında da aynı yol seçildi. Mujica ve eşi, Türkiye'de oldukları dönemde makam aracı olarak 1973 model bir vosvos kullanacaklar.

Haberin Devamı



MAKAM ŞOFÖRÜ CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE MİLLETVEKİLİ AĞBABA


Makam aracının "makam şoförü" de kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olacak. Mujica ve eşininin şoförlüğünü, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba üstlenecek.


Mujica'ya CHP tarafından bu araç tahsis edildi

KENDİSİNE DANIŞARAK 3 YILDIZLI BİR OTEL AYARLANDI


Ağbaba, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Mujica'nın mütevazı yaşam tarzı nedeniyle kendisine de danışarak, Taksim'de 3 yıldızlı bir otelde ağırlamayı planladıkların söyledi.

Ağbaba, "Makam aracı olarak da 1973 model bir vosvos kullanacağız. Makam şoförlüğünü de ben yapacağım" dedi.



10 GÜN İSTANBUL'DA KALACAK; ESKİŞEHİR VE İZMİR'E DE GEÇECEK


Yaklaşık 10 gün Türkiye'de kalacak olan Mujica'nın, İstanbul dışında Eskişehir Odunpazarı ve İzmir'e de gideceğini söyleyen Ağbaba, Uruguay eski Devlet Başkanı'nın Şişli ve Beylikdüzü'nde çeşitli panellerde konuşmalar yapacağını da anlattı.


Mujica, ülkesinde başkan olduğu dönemde de devletten makam aracı istememiş, kendisine ait bu aracı kullanmaya devam etmişti

CUMARTESİ ANNELERİNİ VE CEMEVİNİ ZİYARET EDECEK, İŞÇİLERLE BULUŞACAK


Mujica'nın programında Cumartesi Anneleri ile buluşma, DİSK'in düzenleyeceği panelde işçilerle sohbet, Cemevi ziyareti gibi faaliyetler yer alıyor. İstanbul'un tarihi ve turistik mekanlarını da gezecek olan Uruguay eski Devlet başkanı, İzmir ve Eskişehir Odunpazarı'nda da yine işçilerle buluşacak.

"SİYASET PARA BİRİKTİRMEK İÇİN DEĞİLDİR"

Jose Mujica, yeni kitabı "İktidarda bir kara koyun, saraysız başbakan Jose Mujıca" kitabının tanıtım toplantısını Şişli Belediyesi’nde gerçekleştirdi.

Mujica, Uruguay Parlamentosu Milletvekili olan eşi Lucia Topalansky ile birlikte sabah saatlerinde Taksim’de kaldığı otelden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa’nın kullandığı klasik araba ile tanıtımın yapılacağı belediye binasına geldi.

Haberin Devamı



Basın toplantısına, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, CHP Milletvekili Şafak Pavey, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve kitabın yazarları Andres Danza, Ernesto Tulbovitz’de katıldı. Basın toplantısında bir açıklama yapan Ağababa, "Muhalefetin kitaplara ve filmlere hapsedildiği bir zaman dilimindeyiz. İşte böyle bir dönemde Mujica yoldaş hayatı başka bir yerden yorumladı, mücadeleye başka bir açı kazandırdı. Yaşam tarzı ile başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösterdi. O bir başkandı ancak alışılmışlardan değildi. Hem Pepe’ye hem de sevgili eşine çok teşekkür ediyorum. Umarım Türkiye’de bir gün böyle bir Cumhurbaşkanı’na kavuşur" dedi.

"HAYATTA HAFİF OLMAK, BAGAJSIZ OLMAK DAHA FAKİR OLMAK DEĞİLDİR, ÖZGÜR OLMAKTIR"

Jose Mujica, "Halkın büyük çoğunluğu gibi yaşamaya çalışıyorum çünkü karar veren halktır. Çoğunluğun daha iyi yaşadığı gün belki biz de daha iyi yaşarız ve daha fazla harcarız. Hayatta en güzel şey özgürlüktür. Sevdiğimiz şeyleri yapabilmek için, özgür olmak daha fazla vakte sahip olmak demektir. Yoğun bir hayatım büyük bir evim ve hizmetçilerim olursa bunlara dikkat etmek için çok çalışırım. Bu nedenle de daha az özgür olurum. Benim işlerime dikkat etmesi için başkasını görevlendirirsem bu kez de onun vaktini çalmış olurum. Bu nedenle hayatta hafif olmak, bagajsız olmak daha fakir olmak değildir, özgür olmaktır. Bu çok mazisi olan şehri tanıdığım için, İstanbul ve Türkiye’yi tanıdığım için size çok teşekkür ederim. Dünya siyasetinden pek anlamıyorum zaten Güney Amerika siyaseti beni delirtiyor" dedi.

"BİZİ BİRLEŞTİREN PROGRAMLA ORTAYA ÇIKTIK, BİZE RAHAT GELEN PROGRAMLA DEĞİL."

Mujica, "15 yıldır hükümette olan bir parti değil, 20 gücün birleşiminde olan bir parti, 40 yıllık tarihi var. Bizi ortak bir disiplinle eşleştiren ortak bir programı var. Kendi aramızda da çok farklılıklarımız var. Ama bir karar aldığımızda, hayatına dikkat eden bir insan gibi birliğimize dikkat ediyoruz. Bizi birleştiren güçlü sektörlerden daha ziyade, bizi birleştiren güçlü birlikteliğimizdir. Çünkü biz bir alternatif yarattık ve sadece beyan olmayı bıraktık. Bize bu dönemde ihtiyacımız olan, bizi birleştiren programla ortaya çıktık, bize rahat gelen programla değil. Büyük bir sabırla tuğla tuğla inşa etmeyi ve böylelikle depremi önlemeyi öğrendik. Ne zaman yapabilirseniz Uruguay’a gelin. En kötüsü, çok lezzetli bir et yiyeceksiniz ve şarabımız çok güzeldir" şeklinde konuştu.

"14 MİLYONLUK BİR ŞEHİR, URUGUAY’IN TAMAMINDAN DAHA KALABALIK"

Mujica’nın eşi Lucia Topalansky’de kısa bir konuşma yaparak, "Bizim için hızlı olduğunuz kadar yavaş ta olsa iş birliğiniz çok önemli. .. Avrupa ve Asya’da olan kitaplardan tanıdığımız bu şehri tanıma fırsatı yaratıldığı için teşekkür ederiz. Ben çok uzun süre mimarlık okudum ve çok önemli binalardan birisi Ayasofya’dır. Şimdi onu yakından tanıma fırsatım olacak. Bizim için 14 milyonluk bir şehir, Uruguay’ın tamamından daha kalabalık. Bu nüfus farkına rağmen iyi bir dostluğumuz olacaktır. İnşa alanında çalışan işçilerle tanıştık. Tercümanımız yoktu ama işaret dili ile anlaştık" dedi. Konuşmaların ardından CHP Milletvekili Şafak Pavey, Mujica’ya kitabını imzalattı.

"GÖÇ EDENLER ŞU ANDA ALMANYA VE İSVİÇRE’YE GÖÇ ETMEK İSTİYOR VE DAHA FAZLA KAZANMAK İSTİYORLAR."

"Jose Mujica daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin "Suriyeli çocukları evinize alacağını belirtiliyor. Mülteci krizi konusundan ne düşünüyorsunuz"sorusuna Mujica şöyle yanıt verdi:

"Ben evime Suriyeli çocukların geleceği haberinin nereden çıktığını bilmiyorum. Bizim şu an yaptığımız şudur; bir tarım meslek okulu açtık ve şu anda yapacağımız bunu desteklemeye yönelik olacaktır. Ben ve eşim gençken dünyayı düzenlemeye çabalıyorduk. Çok mahkum yattık ve çocuğumuz olmadı. Çocuklarımız bizim semtimizdeki çocuklardır. Biz ölünce de mallarımızın onlara kalmasını istiyoruz ki onlar da yine semtimizdeki çocuklara yardım etsin. Bir dönemde Suriye’den göçü Güney Amerika’ya desteklemek istedik. Göç edenler genelinde fakir değildiler çünkü fakirlerin göç edecek paraları yoktu. Güney Amerika’ya fakir gelmek istemediler, Avrupa’ya zengin gitmek istediler. Düşlerinde hep yeni dünya vardı. Ve kültürel olarak da bizim Amerikamız’da dayanmakta biraz zorlanıyorlar. Artık, Türkiye, Lübnan, İtalyan eski göçmenleri gibi değiller. Göç edenler şu anda Almanya ve İsviçre’ye göç etmek istiyor ve daha fazla kazanmak istiyorlar. Amerika’da çok acı çekiyorlar. Bu dünya her şeyi değiştirdi."

"SİYASET PARA BİRİKTİRMEK İÇİN DEĞİLDİR"

Mujica, Türkiye ziyareti kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmede hangi konuların gündeme geleceğine ilişkin soruya ise "Özel konularım yok gündemde olan. Sadece arkadaşlığımı geliştirmek istediğim bir ülkeye saygı ve hürmetim var" dedi.
Mujica gelirinin yüzde 90’nın başladığının hatırlatılması üzerine ise, "Yaşamak için az şeye ihtiyacımız var. Bildiğim kadarıyla para ve zenginlik diğer dünyaya götürülemiyor. Yaşama bayılıyorum, onu satın alamazsınız ve elinizden gidiyor. Ülkemi ve halkımı çok seviyorum. Ben gidince geriye onlar kacak ve mücadeleye devam edecekler. Parayı çok sevenlerin sanayi ve ticaretle ilgilenmesini ve bunun vergisini ödemeleri gerektiğini düşünüyorum. Siyaset para biriktirmek için değildir. Halka hizmet ederek kendini mutlu hissetmek içindir. Basit olmaktır ve halk gibi olmaktır, sıradan bir vatandaş gibi olmaktır" ifadelerini kullandı.

Koza İpek Grubu’na kayyum atanması sorusu üzerine Mujica şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben uzak bir ülkeden geliyorum ve Türkiye’nin sorunlarına karışmam doğru olmaz. Fikrim olabilir ama başkasının evine girmek isteme çünkü benden farklı düşünenleri gücendiririm. Benim ülkemde fikir özgürlüğü var ama aynı şekilde farklı fikirlere saygı duyma zorunluluğu da var. Ben de bu nedenle tüm Türkiye’deki fikirlere saygı duymak zorundayım. Çünkü ben yarın gidiyorum ama sorunlar burada kalacak. Türklerin sorunun iyi veya kötü bir şekilde Türkler halletmelidir. Bu da halkın kendi kararlılığıdır."


Haberin Devamı