Türkiye (Son Dakika) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: Mobil jeneratörlerimiz devrede

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: Mobil jeneratörlerimiz devrede

Paylaş
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: Mobil jeneratörlerimiz devrede

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sel felaketinin ardından ilk verilmesi gereken altyapı hizmetinin elektrik olduğunu belirterek, "Olayların ilk başladığı anlarda 4 ilçe merkezimiz, 395 köyde yaklaşık 38 bin hanemizin elektriği kesikken bugün an itibarıyla 100 köyümüzün altına inmiş durumda. Toplam elektrik veremediğimiz abone sayısı da 8 bin 843’e indi." dedi.

Bakan Dönmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla sel bölgesine intikal ettiğini dile getiren Dönmez, yaraların sarılması için çalışmalara kısa sürede başlandığını söyledi. Elektrik tesislerinin aşırı yağış ve fırtınalara dayanmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Dönmez, "Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bu tesislerimiz de maalesef hasar gördü, birçok direğimiz yıkıldı, trafo merkezimizi sel aldı götürdü ancak yağışlar diner dinmez buradaki şirketlerimiz, gerek kamu gerekse özel kuruluşlarımız süratle olaylara müdahale etmeye başladı. Tek amacımız güvenli şekilde vatandaşımızı elektrik enerjisiyle buluşturmak." diye konuştu.

Haberin Devamı

"İlk etapta en hızlı verilmesi gereken altyapı hizmeti elektrik"

Elektriğin günlük yaşam için son derece önemli olduğunun altını çizen Dönmez, şunları dile getirdi: "Elektrik, hayatımızın içine o kadar girmiş ki bugün birçok vatandaşımızla ve kamu hizmetlisiyle bir araya geldiğimizde ’Haberleşme cihazlarımız çalışmıyor.’, ’Aydınlatma ihtiyacımız var.’ denildi. Dolayısıyla ilk etapta en hızlı verilmesi gereken altyapı hizmeti elektrik. İçinde bulunduğumuz Bozkurt’ta da artık sokak lambalarımız da yanıyor. Sadece temizlik yapılan binalarımız var. Yani su, moloz, çamurun temizlenmesine bağlı olarak. Orada da tedbiren, güvenlik amaçlı elektriği vermiyoruz. O temizlik biter bitmez o bölgedeki mahallelerimize de elektriği vereceğiz.

Diğer birçok ilçemizde de merkezlerde sıkıntı yaşanmıyor. Sadece kırsal alanda yer alan köylerimizle ilgili bazı problemlerimiz devam ediyor." Dönmez, sel felaketinin ardından vakit kaybetmeksizin çalışmalara başlandığını vurguladı. "Olayların ilk başladığı anlarda 4 ilçe merkezimiz, 395 köyde yaklaşık 38 bin hanemizin elektriği kesikken bugün an itibarıyla 100 köyümüzün altına inmiş durumda." diyen Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplam elektrik veremediğimiz abone sayısı da 8 bin 843’e indi.

Haberin Devamı

Sayın Cumhurbaşkanımız, dün buraya geldiğinde sahada gezdi, bizzat bazı hizmetlerle alakalı talimatları vermişti. Elektrik hizmetinin bir an önce bağlanmasına ilişkin talimatları da aldık ve karadan ulaşamadığımız yerlere sağ olsun, jandarmamızın helikopteriyle Türkiye tarihinde, belki dünya tarihinde de ilk, havadan jeneratör götürerek vatandaşımızı köyünde karanlıkta bırakmamak için o hizmeti de sunduk. İki mobil jeneratörümüz şu anda çalışıyor. " Ekiplerin vatandaşları elektrik enerjisiyle buluşturmak için karadan ve havadan mücadele ettiğini anlatan Dönmez, "Burada yol yapım çalışmaları hızla devam ediyor. Karadan, karadan ulaşamadığımız yerlere havadan ulaşarak elektrik şebekemizi onarmak suretiyle en kısa süre içinde elektrik kesintisini tamamlamış olacağız.

Bu arada mobil jeneratörlerimiz devrede. 100’ü aşkın mobil jeneratörümüz gerek Sinop, gerek Kastamonu’da ihtiyaç duyulan yerlere bağlanıyor." bilgisini paylaştı. Akdeniz ve Ege’de yangınlarla mücadele ederken bir anda sel felaketinin yaşandığı Kastamonu, Sinop ve Bartın’a yardıma koştuklarını söyleyen Dönmez, "Burada da hakikaten gecesini gündüzüne katan binlerce kahraman var.

Haberin Devamı

Aslında biz sadece 3 kişi değiliz. Basın mensuplarımız zaman zaman onların arasında dolaşıyor, insanların hikayelerini dinliyorlar. Çok enteresan yaşanmışlıklar var. İnşallah geniş bir zamanda belki bunları vatandaşımızla paylaşma imkanı buluruz." dedi. Dönmez, sel felaketinin yanı sıra Kahramanmaraş’taki orman yangınına müdahale ederken düşen uçakta hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı temennisinde bulundu.

AA