Sağlık Enfeksiyondan kısalan bacağı ilizarov yöntemiyle uzadı (İlizarov nedir?)

Enfeksiyondan kısalan bacağı ilizarov yöntemiyle uzadı (İlizarov nedir?)

Paylaş
Enfeksiyondan kısalan bacağı ilizarov yöntemiyle uzadı (İlizarov nedir?)

Daha 15 günlükken çok ender gürülen bir kemik enfeksiyonuna yakalanan Ecrin Bulem’in hastalıktan kaynaklanan iki ayağı arasındaki 6 santimlik fark ilizarov kemik uzatma yöntemi sayesinde giderildi. Peki ilizarov yöntemi nedir, nerelerde kullanılır?

Babalarının resmi görevi nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ikiz kardeşi Enes Efe ile birlikte dünyaya gelen Ecrin Bulem Çiftçi’ye henüz 15 günlükken 20 milyonda bir görülen kemik enfeksiyonu (osteomiyelit) teşhisi konuldu. Daha küvezdeyken yüksek ateşle birlikte sol bacağı diz kapağında enfeksiyon oluşan Ecrin, ameliyat edilse de enfeksiyonu geçmedi. Doktorlar bacağın kesilmesi gerektiğini söyleyince, baba hemen Türkiye’den ambulans uçak talebinde bulundu.

2 saat sonra KKTC’ye gelen ambulans uçak Ecrin Bulem’i alarak Ankara’daki GATA’ya getirdi. GATA’da tam 4 ay süren yoğun tedavi ile Ecrin bebek kemik enfeksiyonundan kurtuldu ancak enfeksiyon Ecrin’in sol bacağındaki büyüme çekirdeğine zarar verdiği için bu bacakta gelişim geriliği başgösterdi.

7 SANTİM UZATILDI

Ecrin bebek büyüdükçe sol bacağı sağ bacağı gibi gelişmediği için aksayarak yürümeye başladı. Aksaklık her geçen yıl arttı. Bir kez daha doktorların kapısını çalan Çiftçi ailesi, kemik kısalığıyla ilgili çalışmalar yapan Memorial Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof.Dr. Mustafa Kürklü’ye ulaştı. Ecrin’i muayene eden Prof.Dr. Mustafa Kürklü, bacağında 6 santim kısalık oluşan ve belinde şekil bozukluğu yaşanan minik çocuğun ilizarov kemik uzatma yöntemiyle aksamadan yürüyebileceğini söyledi.

Ailenin da onayı sonrası yapılan operasyonla Ecrin’in sol bacağına ilizarov cihazı takıldı. Prof.Dr. Mustafa Kürklü, kısalık 6 santim iken Ecrin’in bacağının neden 7 santim uzadığını da şöyle açıkladı: "Çünkü sol bacağındaki büyüme hızı yavaş olduğundan zamanla sağ bacağı ile eşitlenecek ve 11-12 yaşına kadar herhangi bir kısalık oluşmayacak." (Milliyet)

İLİZAROV YÖNTEMİ NEDİR?

İlizarov metodu, kemiğin ince teller ve çemberlerle tesbit edildiğ bir sistemdir. Uzuvların çevresine yerleştirilen çember ve teller vasıtasıyla kemik büyümesini kontrol altında tutmayı hedefler. İlizarov un uygulandığı en yaygın alan boy uzatmadır.

İLİZAROV YÖNTEMİ NERELERDE KULLANILIR?

1-Kapalı ve açık kırıklarda: Genellikle trafik kazası, yüksekten düşme gibi travmalı kırıklarda birlikte cilt bütünlüğü de bozulur ve bunlara açık kırık denir. Bu tip kırıklarda dış dünyadan gelen mikroplar kolayca kemiğe ulaşırlar ve osteomiyelit denilen tedavisi zor ve uzun süren kemik iltihabına yol açabilirler. Bu tür vakalarda enfeksiyon riski nedeniyle çivi, plak gibi içerden tesbit edilen metallerin kullanılması risklidir. Bu yüzden ilizarov sistemi gibi dışardan tespit eden (eksternal fiksatör) sistemler tercih edilir.

2-Kaynamayan kırıklarda: Bu tip vakalarda kırığın iyileşmesi için gerekli olan kanlanma bozuktur. İlizarov sisteminin kendisi kanlanmayı artırdığı için kullanılır.

3-Kol ve bacak eğriliklerinin düzeltilmesinde: Tümör, travma ve iltihaplanma sonrası oluşan kemik kayıplarının düzeltilmesinde, cücelerin boyunu uzatmada, kemik iltihaplarında, çocuk ve yetişkinlerin doğumsal kalça çıkıklarında.

Haberin Devamı