Gündem Engelli Günü'nde utandıran manzaralar

Engelli Günü'nde utandıran manzaralar

Paylaş
Engelli Günü'nde utandıran manzaralar

Diyarbakır'da Engelliler Günü'nde Vali ile görüşmek isteyen bedesel engelliler kucakta taşınırken, Kırıkkale'de de valilikte engelli yolu olmadığı için iki ayağı olmayan Hıdır Kuşçu'nun merdivenlerde sürünerek çıktı

Dünya Engelliler Günün’nde Diyarbakır’daki yaklaşık 250 engelli, valilik karşısında bulunan Anıtpark’ta biraraya geldi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunan engellilerin seçtikleri temsiciler Vali Mustafa Toprak ile görüşmek için valilik binasına gitti.

Ancak valilik binasında engellilerin girmesi için düzenleme bulunmaması engellilere zor anlar yaşattı. Tekerlekli sandalyeleriyle valiliğe gelen engelliler, içeriye valilik korumaları ve vatandaşların yardımıyla kucakta taşındı. Kucakta taşınan engellilerden Veysi Yıldırım, makamında Vali Toprak’a çiçek verdi.

Vali Toprak, valilik binasındaki diğer kapılarda engelli girişleri olduğunu ancak ana girişi kapısında bulunmadığını söyledi. Engelli vatandaşların kucakta taşınarak yanına getirilmesini eksiklik olarak değerlendiren Toprak, bu konuda çalışma yapacaklarını belirtti.

Vali Mustafa Toprak, kentte engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıracak her türlü çalışmanın yapılması için çalışacaklarını kaydederek şöyle dedi: “Yoğun olarak vatandaş vilayete genellikle arka kapıdan alınıyor. Ama işin doğrusu her tarafta bunu yapmamız zaman içerisinde mümkün olmadı.

Belki bu bir vesile oldu. Bu bizim eksiğimiz. Ama bazen bunları her binaya uygulamak mümkün olmuyor. Binanın yapısı ve şekli var. Asansör sistemi kurmak, götürmek adaptasyon konusunda sıkıntılar olabiliyor. Bunun üzerinde çalışalım.

Valiliğimizin birçok noktasında erişim yeri var. Ama her noktasında olabilir mi onun da çalışmasını yapalım. Anıktabir’de çok güzel bir sistem var Gerekli araştırmaları yapalım, Valilik binamıza da engelli vatandaşlarımız için hangisi uygunsa onu yapalım.”

KIRIKKALE'DE BENZER GÖRÜNTÜLER

Dünya Engelliler Günü nedeniyle Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Engelliler ve Dostlar Derneği üyelerini makamında kabul etti.

Vali Güner, engelli Rabia Kızıltan’a kısa süreli de olsa makamını verirken, valilikte engelli yolu olmadığı için diz kapağından iki ayağı olmayan Hıdır Kuşçu’nun merdivenlerde sürünerek çıkması dikkat çekti.

Engelliler ve Dostlar Derneği Başkanı Bülent Yıldız ile dernek üyelerini makamında kabul eden Vali Hakan Yusuf Güner, engellilerin yol konusunda sorunlarını dinledi.

Vali Güner, “Türkiye de sayıları 10 milyonu bulan vatandaşlarımızın sorunları bizim sorunlarımız. Kurum ve kuruluşlarımızın eskiden yapılmış olması nedeni ile bir çok yerde engelli yolu bulunmuyor. Yeni binalarımızda ise mecburi olarak yapılmasını sağlıyoruz ve yeni vilayet konağımızda engellilere yol yapacağız. Üzülmesinler. Sorunlarını ise tek tek çözmeye gayret ediyoruz” dedi.

Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR-Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE (DHA)