Cumartesi Postası Engelli kadınların eserleri podyumda

Engelli kadınların eserleri podyumda

Paylaş
Engelli kadınların eserleri podyumda

Hayat, zor. Hele bir de yürüyemiyor, konuşamıyor, duyamıyorsanız... Gönlünüzce yaşayamıyor, üretemiyor, kazanamıyorsunuz. Hüveyla ve Seçil ise engelli azınlığın daha da azınlıkta kalan üyeleri...

Çünkü onlar şanslı. Moda tasarımcısı Hüseyin Küçük ile çalışıyor, onun diktiği kıyafetleri işliyor, daha da şıklaştırıyorlar. Para kazanıyor, üretmenin keyfini yaşıyorlar. Darısı tüm engellilerin başına...

Haberin Devamı

Hüveyla Hanım, 59 yaşında ve yüzde 90 engelli. 14 yıl öncesine kadar hayat onun için de tatminkar geçip gidiyormuş. Tüm akışı değiştiren, geçirdiği trafik kazası olmuş.

Bacaklarından yaralanan Hüveyla Hanım bir dizi ameliyat geçirmiş ama hiç faydası olmamış. Bugün iki bacağının da diz kapağı ve kıkırdağı yok. Yürüyemiyor. Bu nedenle de kilo almış.

Şu anda 185 kilo. Haliyle, şeker ve tansiyon hastası. Solunum yetersizliği de var. Sosyal güvence mi? Yok. Hüveyla Hanım durumunu ve duygularını şöyle anlatıyor; “Evden dışarı çıkamıyorum, daha da kötüsü yatağa ve koltuğa bağımlıyım.

Hüseyin Küçük’ü tanıdığım güne kadar dış dünyayla bütün bağlantım kesilmişti. Şeker hastalığı gözlerime zarar verdi, ancak tek gözüm iyi görür. Ayrıca 4 parmağım işlevini yerine getiremese de 6 parmağımla Hüseyin Küçük’ün tasarımlarına boncuk işliyorum.

Haberin Devamı

Daha fazla iş alsam da üstesinden gelebilirim. Elbiselere ve gelinliklere boncuk işlemek, beni hayata bağlıyor. Kalan ömrümün sonuna kadar çalışmak ve elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum.”

BİTKİSEL HAYATTAN ÇIKTI

Azmin nelere kadir olduğunu ıspatlayan bir başka hikaye ise Seçil’e ait. Seçil 27 yaşında. 11 yaşında gözünde çıkan arpacık nedeniyle neşter altına yatmış. “Ne var ki bunda?

Basit bir operasyon” dediğinizi duyar gibiyiz. Ama öyle olmamış işte. Ameliyat sırasında verilen fazla narkoz, Seçil’in bitkisel hayata girmesine sebep olmuş. Uzun süre sonra kendine gelmiş ama bebekten farkı yokmuş.

Seçil, Azrail’e direnmekle kalmamış, her şeyi yeniden öğrenmek zorunda kalmış: Yürümeyi, okumayı, yazmayı, hatta konuşmayı. Bugün yüzde 52 engelli olan Seçil, Hüseyin Küçük’ün tasarladığı çanta, şapka, kemer gibi aksesuarlara nakış işliyor.

Bebek battaniyesi ve kadın çantası da yapıyor. Her biri el emeği olan ürünlerinin satışından kazandığı parayla hayatını sürdürme mücadelesi veriyor.

EYLÜLDE DEFİLE VAR

Hüveyla ve Seçil hanımların şansı, duyarlı modacı Hüseyin Küçük ile tanıştıkları gün değişmiş. Onlar hala bedensel engelli ama artık üretiyor, çalışıyor, işe yaramanın ve para kazanmanın dayanılmaz cazibesini tadıyorlar.

Haberin Devamı

Onlar gibi 8 kadın daha var Hüseyin Küçük ile çalışan. Büyük beden moda tasarımcısı Hüseyin Küçük, engelli kadınlara destek olmak amacıyla bir yıldır ulaşabildiklerine destek veriyor, onları eğitimden geçiriyor.

Eğitim bittikten sonra moda ve tekstil dünyasında kalmak isteyen kadınlar, yeteneklerine göre Hüseyin Küçük’ün koleksiyonlarına katkıda bulunuyor. Kimi kıyafetleri boncuklarla süslüyor, kimi aksesuarlara nakış işliyor.

Hepsi de üretim sırasında engellerini unutmayı başarıyorlar. Zaten amaç da bu değil mi? Hüseyin Küçük “Bugüne kadar yüz kadar engelli vatandaşımıza ulaştım.

Hepsinin kendine özgü hikayesi olduğunu duydum. Bu sayede anladım ki yarının kime ne getireceği belli değil ve hepimiz her an, kesinlikle aklımızda olmadığı halde engelli hale gelebiliriz” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor; “Birkaç günde bir ziyaret etmek ya da sadece arayıp sormak engelli kadınlarımıza destek vermek anlamına gelmiyor.

Onların da herkes gibi üretmeye, para kazanmaya, ayakları üzerinde durmaya ihtiyaçları var. Kaldı ki bu onların da hakkı. İddia edebilirim ki tekstil sektörü onlar için çok uygun.

Haberin Devamı

Konuya biraz daha dikkat çekmek amacıyla, önümüzdeki eylül ayında sadece onların tasarımlarından oluşacak bir koleksiyonla defile gerçekleştireceğim.” Şimdi engelliler, el emeği göz nuruyla hazırladıkları kıyafetleri podyumda görecek olmanın hevesi ve heyecanıyla daha da sıkı şekilde çalışıyorlar.

(10.08.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)