Gündem Erdal Eren hala 17 yaşında

Erdal Eren hala 17 yaşında

Paylaş
Erdal Eren hala 17 yaşında

Erdal Eren, idamının 36. yılında mezarı başında anılacak. Erdal Eren, 1980 darbesinin ardından henüz 17 yaşındayken yaşı büyütülerek idam edilmişti

12 Eylül 1980 darbesinde Milli Güvenlik Konseyi tarafından 17 yaşında idam edilen Erdal Eren'in bugün ölüm yıl dönümü. Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi ve Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Erdal Eren, 30 Ocak 1980’de ODTÜ öğrencisi Sinan Suner’in cenazesinde çıkan olaylarda er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı ve 13 Aralık 1980’de yaşı büyütülerek idam edildi. 12 Eylül Darbesi'nin mimarı Kenan Evren, 17 yaşındaki Erdal Eren için "asmayalım da besleyelim mi" diyerek idam çağrısı yapmıştı.

KENAN EVREN, 12 EYLÜL DAVASINDA ERDAL EREN'İ HATIRLAMADI


12 Eylül Darbe döneminde Kenan Evren'in Erdal Eren için söylediği "Asmayalım da besleyelim mi?" sözü, 12 Eylül davasında Kenan Evren'e sorulmuştu. Kenan Evren, Eren'i tanımadığını söylemişti.

ÖLÜMDEN KORKMADIĞINI SÖYLEMİŞTİ



Erdal Eren, idam edilmeden 16 saat önce gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan’a “avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18’den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını” söylemişti.

ABİSİ İŞKENCE GÖRDÜĞÜNÜ AÇIKLADI



Ağabeyi Erkan Eren, Erdal'ın Mamak Askeri Cezaevi’nde tutuklu kaldığı dönemde gördüğü ağır işkencenin izlerine tanık olduğunu dile getirdi.Kardeşinin idam edildiği tarihte yaşının 18’den küçük olduğunu belirten Erkan Eren, infazı radyodan öğrendiklerini ve Erdal'ın ki

ERDAL EREN İÇİN BİRÇOK ESER YAPILDI


Erdal Eren için sözlerini Aysel Gürel’in yazdığı Onno Tunç’un bestelediği Sezen Aksu’nun söylediği “Son bakış”, Ahmet Kaya’nın seslendirdiği “Yaşamadın Sen”, Grup Yorum, Selda Bağcan, Edip Akbayram tarafından söyleyenen “Büyü”, Mor ve Ötesi’nin söylediği “Darbe” gibi birçok şarkı bestelendi. Teoman, Erdal Eren’in akrabası olduğunu belirterek, “17” şarkısını Erdal Eren için bestelediğini açıkladı. “hatırla sevgili” dizisi ve “Zincirbozan” sinema filminde Eren’in idamı da anlatıldı. Erdal Eren için son mektubundan yola çıkılarak “Oğlunuz Erdal” belgeseli çekildi.



ERDAL EREN'İN SON MEKTUBU


"Sevgili annem, babam ve kardeşlerim

Sizlere bugüne kadar pek sağlıklı mektup yazamadım. Ayrıca konuşma olanağımız ve görüşmemiz de olmadı. Zaten dışarıdayken de birbirimizi anlayacak şekilde konuşamadık. (Bu konuda sizlere karşı büyük oranda hatalı davrandım. Ancak bunu size karşı saygı duymadığım, bu nedenle böyle davrandığım şeklinde yorumlamamanızı dilerim) bu nedenle sizlere anlatacağım, konuşacağım çok şey var. Ancak olanak yok. Düşüncelerimi bu mektupla anlatmaya çalışacağım. Şu anda ne durumda olacağınızı tahmin ediyorum. Ama çok açıklıkla söylüyorum ki benim moralim çok iyi ve ölümden de korkum yok.

Çok büyük bir ihtimalle bu işin ölümle sonuçlanacağını çok iyi biliyorum. Buna rağmen korkuya, yılgınlığa, karaiğneyerek bu cezayı verdiler.

Cezaevinde yapılan (neler olduğunu ayrıntılı bir biçimde öğrenirsiniz sanırım) insanlık dışı zulüm altında inletildik. O kadar aşağılık, o kadar canice şeyler gördüm ki, bugünlerde yaşamak bir işkence haline geldi. İşte bu durumda ölüm korkulacak bir şey değil, şiddetle arzulanan bir olay, bir kurtuluş haline geldi. Böyle bir durumda insanın intihar ederek yaşamına son vermesi işten bile değildir. Ancak ben bu durumda irademi kullanarak, ne pahasına olursa olsun yaşamımı sürdürdüm. Hem de ileride bir gün öldürüleceğimi bile bile. Sizlere bunları anlatmamın nedeni yaşamaktan bıktığım ya da meselenin önemini, ciddiyetini kavramadığım gibi yanlış bir düşünceye kapılmamanız içindir. Bütün bu yapılanlar, başımdan geçenler, kinimi binlerce kez daha arttırdı ve mücadele azmimi körükledi. Halka ve devrime olan inancımı yok edemedi. Mücadeleyi sonuna kadar, en iyi bir şekilde yürütmek ve yükseltmekten başka amacım yoktur. Mesele benim açımdan kısaca böyle. Ancak sizin açınızdan daha farklı, daha zor olduğunu biliyorum.

Anne, baba ve evlat arasındaki sevgi çok güçlüdür, kolay kolay kaybolmaz. Ve evlat acısının da sizin için ne derece etkili olacağını biliyorum. Ama ne kadar zor da olsa bu tür duygusal yönleri bir kenara bırakmanızı istiyorum. Şunu bilmenizi ve kabul etmenizi isterim ki, sizin binlerce evladınız var. Bunlardan daha niceleri katledilecek, yaşamlarını yitirecek, ama yok olmayacaklar. Mücadele devam edecek ve onlar mücadele alanlarında yaşayacaklar. Sizlerden istediğim bunu böyle bilmeniz, daha iyi kavramaya çaba göstermenizdir. Zavallı ve çaresiz biriymiş gibi ardımdan ağlamanız beni yaralar. Bu konuda ne kadar güçlü, ne kadar cesur olursanız, beni o kadar mutlu edersiniz. Hepinize özgür ve mutlu yaşam dilerim.

Devrimci selamlar, oğlunuz Erdal."