Gündem Erdal Eren neden idam edildi? Erdal Eren kimdir?

Erdal Eren neden idam edildi? Erdal Eren kimdir?

Paylaş
Erdal Eren neden idam edildi? Erdal Eren kimdir?

12 Eylül askeri darbesinin ardından idam edilen Erdal Eren kimdir? Erdal Eren neden idam edildi?

12 Eylül 1980 darbesinde Milli Güvenlik Konseyi tarafından 17 yaşında idam edilen Erdal Eren kimdir? Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi ve Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Erdal Eren, 30 Ocak 1980’de ODTÜ öğrencisi Sinan Suner’in cenazesinde çıkan olaylarda er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı ve 13 Aralık 1980’de yaşı büyütülerek idam edildi. 12 Eylül Darbesi'nin mimarı Kenan Evren, 17 yaşındaki Erdal Eren için "asmayalım da besleyelim mi" diyerek idam çağrısı yapmıştı.

KENAN EVREN, 12 EYLÜL DAVASINDA ERDAL EREN'İ HATIRLAMADI


12 Eylül Darbe döneminde Kenan Evren'in Erdal Eren için söylediği "Asmayalım da besleyelim mi?" sözü, 12 Eylül davasında Kenan Evren'e sorulmuştu. Kenan Evren, Eren'i tanımadığını söylemişti.

ÖLÜMDEN KORKMADIĞINI SÖYLEMİŞTİ


Erdal Eren, idam edilmeden 16 saat önce gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan’a “avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18’den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını” söylemişti.


ERDAL EREN KİMDİR?


Erdal Eren, 25 Eylül 1961 tarihinde Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi olduğu dönemlerde aynı zamanda Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği'nin de üyesiydi.

30 Ocak 1980 tarihinde Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Sinan Suner, MHP'li Bakan Cengiz Gökçek'in koruması olan Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürüldü.

Bunun üzerine Sinan Suner'in öldürülmesini protesto etmek isteyen bir grup, 2 Şubat 1980 günü bir gösteri düzenledi ve göstericiler arasında Erdal Eren de bulunuyordu. Düzenlenen gösteride 24 kişi gözaltına alındı ve gösteri esnasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge hayatını kaybetti. Er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan Erdal Eren, yargılandı ve suçu onandı.

Bir askeri inzibat erini öldürme suçundan hüküm giyen Erdal Eren için idam kararı verildi. Ancak Erdal Eren'in idamı için iddialara göre yaşı tutmuyordu. Zira ailesi Erdal Eren'i nüfusa yaşı büyük olarak yazdırdığını belirtmişti ve fizyolojik olarak 18 yaşından küçük olduğu ve gerçek yaşının tespiti için kemik grafilerinin çekilerek tıbbi tespit yapılması istendi.




Askeri Yargıtay Direler Kurulu ise "doğum tarihinde bir ihtilaf olmadığı" kararını verdi ve Erdal Eren için verilen idam cezasını onayladı ve 19 Mart 1980 tarihinde idama mahkum edildi.

Erdal Eren, idam edilmeden 16 saat önce kendisini ziyaret eden gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan'a, "avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18'den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını" söyledi.

12 Eylül darbesinin ardından Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan idam cezası, 13 Aralık 1980'de Erdal Eren'in Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde infaz edilmesiyle yerine getirildi.

Erdal Eren'in mezarı Ankara'daki Karşıyaka Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

ERDAL EREN İÇİN BİRÇOK ESER YAPILDI


Erdal Eren için sözlerini Aysel Gürel’in yazdığı Onno Tunç’un bestelediği Sezen Aksu’nun söylediği “Son bakış”, Ahmet Kaya’nın seslendirdiği “Yaşamadın Sen”, Grup Yorum, Selda Bağcan, Edip Akbayram tarafından söyleyenen “Büyü”, Mor ve Ötesi’nin söylediği “Darbe” gibi birçok şarkı bestelendi. Teoman, Erdal Eren’in akrabası olduğunu belirterek, “17” şarkısını Erdal Eren için bestelediğini açıkladı. “Hatırla Sevgili” dizisi ve “Zincirbozan” sinema filminde Eren’in idamı da anlatıldı. Erdal Eren için son mektubundan yola çıkılarak “Oğlunuz Erdal” belgeseli çekildi.