Siyaset Erdoğan: Bu düzene dur demenin vakti geldi
Paylaş
Erdoğan: Bu düzene dur demenin vakti geldi

Pırlanta ticareti üzerinden yüklendiği Batı'nın, Afrika kıtasının içinde bulunduğu durumun en büyük sorumlusu olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Bu düzene artık 'dur' demenin vakti gelmiştir'' dedi

Başbakan Erdoğan, Güney Afrika'daki temasları çerçevesinde Türk ve Güney Afrika İş Formu'nda konuştu.

Haberin Devamı

Afrika kıtasının içinde bulunduğu durumla ilgili Batı'yı hedef alan Erdoğan, mevcut dünya düzenin sürdürülemeyeceğini söyledi.

Afrika deyince gözünün önüne pırlanta ışıltısı gelenlerin mevcut durumun sorumluları olduğunu belirten Erdoğan, "Dünya Afrika'ya borçludur" dedi.

Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

"Kıta'nın sorunlarını sadece sahiplenmekle kalmıyor, bu sorunları başta Birleşmiş Milletler ve G-20 olmak üzere uluslararası platformlarda da yüksek sesle dile getirmeye devam ediyoruz. BM 66'ıncı Genel Kurulu toplantıları vesilesiyle bulunduğumuz New York'ta da bildiğiniz gibi Genel Kurula yaptığım hitapta konuşmamın önemli bir kısmını Afrika'ya ayırdım.

Açık söylüyorum: Afrika deyince gözünün önünde pırlanta ışıltısı gelenler, bugün Kıta'nın yaşadığı sorunların da en önemli müsebbipleridir. İşte o yüzden dünya Afrika'ya borçludur diyorum.

Haberin Devamı

Nasıl ki sıradan bir insan için dahi borcunu ödemek bir ahlak meselesiyse, on yıllar boyunca Afrika'nın kaynaklarını sömürmek suretiyle zenginleşen devletler için de bu bir ahlaki meseledir, öyle olmalıdır.

Bir tarafta gözlerinin önünde çocuğunun eriyip gitmesini izlemekten başka çaresi olmayan, hatta hangi çocuğunun öleceğine karar vermek zorunda kalan kadınlar. Diğer tarafta Batı dünyasının lüks alışveriş merkezlerinde pırlanta sipariş eden bir kadın. Allah aşkına, böyle bir dünya adil bir dünya olabilir mi? Böyle bir dünya yaşanılabilir bir dünya olabilir mi? Böyle bir dünya düzeni insanlık adına sürdürülebilir bir dünya düzeni olabilir mi? İşte o yüzden bu düzene artık 'dur' demenin vakti gelmiştir.

"NEFESİMİZ YETTİĞİ KADAR..."

Erdoğan, lüks içerisinde yaşayan, israf ederek harcayan, sınırsızca tüketenlerin her bir lokmasında Mogadişu'nun, Nairobi'nin, Adis Ababa'nın topyekun Afrika'nın hakkı olduğunu belirterek, ''Bundan sonra da nefesimiz yettiği kadar dünyanın bütün platformlarında insanlığın aklına ve vicdanına seslenmeye devam edeceğiz'' dedi.

"BEN SİZE UÇAKTA ÇALARIM"

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından Güney Afrikalı program sunucusunun ''keşke şu an elimizde vuvuzela olsaydı. Sayın başbakandan çalmasını rica ederdik'' demesi üzerine, Başbakan Erdoğan'a vuvuzela ulaştırıldı. Erdoğan, vuvuzela ile fotoğraf çektirirken, Türk gazetecilere dönerek, ''Ben size uçakta çalarım'' dedi.

Haberin Devamı

(A.A.)