Gündem 'Erdoğan çıkışlarıyla ortamı geriyor'

'Erdoğan çıkışlarıyla ortamı geriyor'

Paylaş
'Erdoğan çıkışlarıyla ortamı geriyor'

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) basın özgürlüğü adına attıkları adımlara karşın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ortamı germekle suçladı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) temsilcileri geçen ay Erdoğan’la bir araya gelmişti. Görüşme sonrasında Gazetecileri Koruma Komitesi, Erdoğan’ın, “Her geçen gün internete daha da karşı oluyorum” dediğini aktarmıştı.

Haberin Devamı

CPJ’den Joel Simon, Erdoğan’ın Fransa dönüşü sonrası yaptığı, “Batı medyasının asparagas haberlerle yalan yorumlarla Türkiye’yi karaladığını gördüm” açıklamalarına CPJ’in internet sitesi üzerinden yanıt verdi.

“CPJ ve IPI’ı kamuoyu önünde eleştirerek, adil yargılanmayı güvence altına alma çabalarımızı ‘Batı medyasında Türkiye’ye karşı yalan haberlerle örülmüş bir psikolojik savaş’ planının parçası olarak tanımlandı” diyen Simon, Erdoğan’ı eleştirdi.

Erdoğan’a hitaben yazdıkları mektubu da hatırlatan Simon, “Gazeteciler siyasetçiler arasında çatışma düzeyi bağımsız gazetecilik için faydalı değil” dedi.

Simon şunları yazdı:

“Cumhurbaşkanının bu tür çıkışları ortamı sakinleştirmektense geriyor. Belki de amaç budur ama Türkiyeli ve başka ülkelerden gazeteciler kendilerini üst düzey yetkililerle düşmanca bir çatışmaya psolmuş hissediyorlar. Bu çatışma düzeyi bağımsız gazetecilik faaliyeti veya Türkiye demokrasisinin yararına değil.

Haberin Devamı

Bu yüzden cumhurbaşkanına yazdığımız mektupta ona kamuoyuna basın özgürlüğü yanlısı bir açıklama yapması teşvikinde bulunuyoruz; görüşmemiz sırasında bunu yapmayı açıkça reddetti.

Erdoğan’a mektubumuz alışık olmadık derece dobra fakat saygısızlık etme amacımız yok. Aslında, cumhurbaşkanının delegasyonumuzla konuşurken gösterdiği açık yürekliliği ve doğrudan yaklaşımını memnuniyetle karşılıyoruz çünkü medya üzerine görüşlerini derinlemesine ve nüanslı şekilde anladık. Cumhurbaşkanı görüşmemizde bize yapıcı eleştiriyi memnuniyetle karşıladığını ve değer verdiğini söylemişti. Mektubumuz da bu niyetle sunuldu.” (diken.com.tr)