Siyaset Erdoğan: Kılıçdaroğlu'na Alevi dedim rahatsız olmuş
Paylaş
Erdoğan: Kılıçdaroğlu'na Alevi dedim rahatsız olmuş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Köşk seçimlerine 4 gün kala Star TV ve NTV ortak yayınında gazeteci Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli ve çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu eleştiren Erdoğan, cemaate yönelik de sert sözler sarf etti. İşte Başbakan Erdoğan'ın canlı yayındaki o dikkat çeken açıklamaları:

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'DAKİ KOMUTANLIĞIN KAPATILMASI

Diyarbakır konusuyla ilgili çok spekülasyonlar yapıldı. Diyarbakır ile ilgili atılan adımın bayrak olayıyla alakası yok. Hava Kuvvetleri'nin kendisini güçlendirmesiyle ilgili. Eskişehir'de de benzer bir adım atılıyor. Diyarbakır'ın hassasiyetleri belli. Böyle bir vilayetimizde bu adımın atılması gerekliydi. Hayırlı olsun demekten başka bir şey denmez. Medyanın yalan yanlış haberleriyle, TSK'nın attığı adımları bayrak olayına ilişkilendirmek hiç şık değil. Altında başka bir şey aranmasın.

YAŞ KARARLARI VE BALYOZ

Gerek Balyoz gerek Ergenekon gibi davalarda kim olursa olsun bunların emekliye ayrılması gerekir dedik. Bunların içinde emekli olmayan kalmadı, hepsi emekli edildi.

Haberin Devamı

HSYK adına başkandan başka kimse konuşamaz. Bekir Bey'den başka kimse konuşamaz. Siyasetçileri eleştirme noktasına giriyorlar. HSYK'nın tehdit altında olduğuna ilişkin iddialar çok çirkin. Benim telefonum dinleniyor, bakanlarımın telefonu dinleniyor. Bunları görmezden geleceksiniz siyaset baskı yapıyor diyorsunuz.

CEMAAT OPERASYONU

Bolu'daki savcı tehdit ediyor bir şey yapabiliyor mu? Siz siyasetçi olduğunuz için size yönelik ağır eleştiri olarak kabul edilebilir diyorlar. Bir defa hakim kararıyla konuşur. Siyasetin işi söylemdir zaten. Bu ülkede maalesef öyle şeyler oldu ki dönemin başbakanı diye dosyalar hazırlanıyor. Bunların olduğu ülkede sessiz mi kalacağız? İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda yaşananları gördünüz. Neydi o şovlar. savcı çıkıyor Adalet Sarayı'nın önünde basın açıklaması yapıyor. Cumhuriyet tarihinde böyle bir şey oldu mu? Geçenlerde olan olayda emniyette toplananlar sahipleniyor, bazı milletvekilleri rahat rahat resim çektiriyor. Bereden alıyorsunuz bu desteği? Biz boşuna paralel yapı demedik. Hak kesinlikle yerini bulacak. Bu bizim ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor. Burada çok ciddi bir hukuksuzluk var. Devlete karşı hukuksuzluk yapanlar var. Kalkıyor yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Devletin bir kurumu olacak burası. Bunları gördükçe diyoruz ki biz iyi yoldayız. Bu süreci kararlı bir şekilde sürdürmemiz lazım.

Haberin Devamı

"MHP'Lİ ŞANDIR İYİ BİLİR"

Adana'da MİT TIR'ları durduruluyor. Kolluk olarak da Jandarma kullanılıyor. MİT'in elemanları dövülüyor. Ben PKK'lı mıyım? Siz bana bunu nasıl yaparsınız diyor. Bu görüntüleri gördükçe kan beynime sıçrıyor. Bahçeli konuşuyor, orada dövülenler kimdi, TIR'lar nereye gidiyordu? Suriye'de Lazkiye tarafındaki Türkmenlerin lideri gerekli açıklamaları yaptı. Her türlü desteği veriyoruz biz eğitime kadar. O gücü biz onlara verdik. O güçle biraz nefes aldılar. Bizim IŞİD'e bunların anlattığımız manada asla böyle bir şey söz konusu değil. MHP'li Mehmet Şandır bizim neler yaptığımızı çok iyi biliyor.

Gözaltına alınan polislere öyle söylendiği gibi ağır bir uygulama yapılmıyor. Onlar daha ağırını içeri aldıklarına yaptılar. Bunlar oraları yönetiyordu. Bir tanesi yönetenlerdendi. Birtanesi çıktı dün Başbakanla biz baba evlat gibiydik diyor. Nasıl baba evlat ki bu ihaneti yapıyorsunuz? Bunların babaları da imamları da başka. Devleti ele geçirme havasındalar ve helal lokma yiyoruz diyorlar ama her şeyi tehditle topluyorlar.

Haberin Devamı

"PARALEL YAPI"

Bizde, paralel, paralel değil diye bir hassasiyetimiz yoktu. Acaba bu kişinin ilgisi alakası var mı diye bir soru sorar olduk. Ehliyet ve liyakat tabi. Birinci sıraya bunu çıkardık böyle bir aidiyetleri varsa bunu o göreve getirmeyiz. Teslim ettiğimiz görevlere ihanet ettiler. Bir başbakanın ofisini dinleyenlerle yola çıkılır mı?

Başbakanına sadakati olmayanın milletine sadakati olur mu? Yeri geliyor imza yetkisi veriyoruz. Kendi gayri meşru yetkisiyle o emri kullanırsa ne yapacaksınız? Bizim verdiğimiz emri yerine getirmiyor, Pensilvanya'nın imamına soracam sonra karar vereceğim diyor.

Rehinelerle ilgili tüm hassasiyetimiz devam ediyor. Bir defa bu 49 kardeşimizle ilgili yaşam koşulları normal. Arada sırada ufak tefek sıkıntılı şeyler oluyor. Son getirildikleri yerle ilgili yaşam koşullarında bir aksaklık yok. Kılıçdaroğlu burada sürekli tahrik ediyor, Bahçeli sürekli tahrik. Bakıyorsunuz adayları da aynı şeyi söylüyor. Arkanda Türkiye gibi bir güç var sen biz olmasak ne yapacaktın? Suudi Kralı dedi ki bunu alın başka birini verin. Bundan dolayı biraz sabırlı olacağız dedik. Orada 8 yılını doldurdu. Hep bize dertlendi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANININ BAKANLAR KURULU'NA BAŞKANLIK ETMESİ

Seçimle gelmiş bir Cumhrubaşkanı Bakanlar Kurulu'na başkanlık edebilir. Bunu ayda bir yapabilir. MGK ayda bir yapılırdı daha sonra 2 aya çıktı. Aynı şey bakanlar kurulu olarak da devam edebilir. Bunun tek sebebi var. Eğer siz bu ülkede süs bitkisi gibi orada durmayacaksanız, aynı zamanda icracı bir yanınızın olması lazım. Ne oluyor ne bitiyor bunu görmeniz lazım. Yasal düzenlemeleri yaptığınız zaman, Cumhurbaşkanının da katıldığı toplantıda bunu da hızlandırmış olursunuz. Çok daha seri kararlar çıkar.

YSK REKLAM FİLMİNİ YASAKLADI

Ben şaşırdım ya. Çok şaşırdım. Ezan okunuyormuş, seccade varmış. Bu itirazı yapan kim MHP. Orada Anadolu kadını namazını kılıyor. Uzaktan bir ses geliyor ezan olduğu da anlaşılmıyor. Ben MHP'li kardeşlerime sesleniyorum. Bahçeli ben senin kardeşim değilim diyor. Zaten senin gibi ağzı bozuk biri benim kardeşim olamaz. Tertemiz MHP'li kardeşlerime sesleniyorum. Aynı şeyi bize bayrak olayında da yaptılar. CHP bayrak olayına sahip çıkamaz ki? Hakkari'de bir tane Türk bayrağı sallandıramaz. Bunları gördük.

Şimdi çıkmış, İstiklal Marşı'nı bilmiyor. Kalkıyor şiir vakti değil diyor. İstiklal Marşı şiir değil marş. Yeri geliyor tarihçi oluyor, yeri geliyor kimyacı oluyor.

Şimdi özgürlükler demiyor muyuz? Benim ülkemde Alevi yurttaşlarımın ben aleviyim diyebilmeleri bir özgürlük değil miydi? Burada bir ayrımcılık yok. Şimdi artık Alevi kardeşlerimiz yanımıza geldiğinde rahat rahat aleviyim diyebiliyor. Bu ülkede benim Kürt kardeşim yıllarca Kürdüm diyemedi. Benim için Gürcü dediler. Affedersin daha çirkinini söylediler, Ermeni dediler. Ben Türküm. Kılıçdaroğlu gibi düşünenler bu işi anlamaz. Biliyorlar ki böyle bir adım atacaksa istismar edemeyecek. ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol. Kimseyi aldatmaya yönelme. Yeni geliyor Akşehirliyim diyor yeri geliyor Tunceliliyim diyor. Dalgaya göre kürek sallıyor.

Şu anda elimde iki anket var. Bir tanesi çok yeni bir tanesi geçen hafta. Bir tanesi 5265 denek üzerinde bir tanesi 5500 denek üzerinde. Yüzde 55.7 şahsımla ilgili geçen hafta. İhsanoğlu yüzde 36, Demirtaş yüzde 7.9 çıkıyor. Bu hafta yapılan ankette R. Tayyip Erdoğan: %56,7, Ekmeleddin: %34,9,Selahattin: %9,4.

YSK'DA ART NİYET VAR

650 bin avro verilip Berlin Stadı tutuluyor. Ama bu oylamaları biz buralarda da yapabilirdik. Kaldıki saatler uzatılabilirdi. Siz 3-4 gün süre de tanıdınız. Burada YSK maalesef yurt dışındaki vatandaşlarımızın vatandaşlık haklarını kullanmasında bir basiret gösteremedi. Burada özellikle bunların yazılımını yapanlar, sistemin başında olanlar çok büyük vebal altındalar. Eğer art niyet varsa bu bir ihanettir. Burada kesinlikle art niyet var. Ancak gümrüklerde gelenler rahatlıkla oy kullandılar.

Şimdi çıkmışlar 18 milyon pusula var diyorlar. Buradan size bazı şeyleri söylemem lazım. Şu anda Türkiye'deki seçmen sayısı 52 milyon. Belediye seçimlerinde 40 milyon seçmen vardı. yüzde 15 arttırım yapmışlar 6 milyon fazla oy pusulası basılmış. Birleştirilen oy pusulaları da eşit oranda dağıtılmış.

YENİ ANAYASA

Biz 327 milletvekiliyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 3 üye verdik. Diğer partilerin 9 üyesi vardı. CHP daha sonra önerimize hayır dedi kayış attı. Bu Kılıçdaroğlu bugüne kadar dürüst ve samimi olmadı. Benim partim her zaman için yeni anayasa konusunda samimidir. Atılması gereken adımı her zaman atmaya hazırdır. Dayatmaya karşıyız. Orta yol bulunur ve bu adımlar atılır. CHP bu işlerden kaçmıştı MHP bu işlere yanaşmıyor. BDP paslaşma işine girmiyor.

Cumhurbaşkanı burada öncü bir rol oynar. Bana düşen bir rol varsa yaparım çünkü ben dertliyim. Bizde kararlılık var. 26 maddelik anayasa paketini değiştirdik.

Biz halkın seçtiği Cumhurbaşkanı olarak oraya oturacağız ve halk gerçekleri görecektir. Tabi ben doğmamış çocuğa don biçmem. Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı kendi adayları seçilmeyenler saygısızlık gösterirlerse o makama saygısızlık yapmış olurlar. Abdullah Bey'e de yaptılar. Sonra sonra yumuşama olmuştur.

NASIL BİR BAŞBAKAN?

Partimin bölünmesi parçalanması lafları konuşuluyor bu çok çirkin. Partimizin içine fitne virüsü sokmasınlar. Taban yoklaması yaptık. O tür kamuoyu araştırması da yapıldı. Burada şahsımın kararını etkileyecek olan istişare Merkez Karar ve Yürürtme Kurulu'yla yapacağımız görüşmedir.

KRİPTOLU TELEFONLARIN DİNLENİLMESİ

Bazı şeyler malum sır. Belli ki bu malum örgüt bunları kendileri için gerekli gördükleri zaman ortaya çıkarma gayretinde. Emniyetin ortaya çıkardıklarında benim uluslararası görüşmeleri bile bunlar dinlemişler. Şimdi bunlar apaçık ortadayken hala farklı bir nazarla bakmamız mümkün mü? Enerji Bakanıyla görüşmelerim dinlenmiş. Paralel yargı ve paralel emniyet, nasıl bir suç dosyası hazırlayacaklar bunun hazırlığını yapmışlar. Şu süreç içerisinde neler olduğu ortaya çıkacak. Amerika'ya kadar bu adımları attılar. Bizimle ilgili olumsuz görüş yaymaya çalıştılar.

Benim iddiam hep şu, bakın dedim faizi ne kadar yükseltirseniz enflasyon doğru oranda yükselecektir. Bakın biz yüzde 30'lardan başladık. Faizi tek haneye düşürdüğümüz için enflasyon tek haneye geriledi. Biz bunu ne yazık ki bu beyefendilere anlatamıyoruz. Böyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Bakın 2002'de yüzde 63. Şu anda 9.3. Enflasyon 2002'de yüzde 30. Yüzde 63'ten faizi almışız üzde 9.1'e indirmişiz o da 9.3'e gelmiş. Dünya finansını elinde tutanlar buralarda dolaşıyor da sana ne oluyor? Faiz lobisinin fazla para kazanması için faizin yüksek kalması onların işine yarıyor. Yatırımcı düşük faizle kredi alırsa yatırım yapar. Yatırımlar durduğu anda hayat durur. Şu anda Türkiye'de en büyük parayı finans sektörü kazanıyor. Yoksa reel sektör bu parayı kazanamıyor.

"VOLEYBOL OYNADIM, ATLETİZM YAPTIM"

Basket oynayamadım, voleybol oynadım. Atletizm yaptım. okulumuzun voleybol takımında oynadım. Futbol takımında oynadım. 16 yaşında genç karmaya seçildim. Hayatım hep amatör kümede geçti. Profesyonel olmama rahmetli babam izin vermedi.