Gündem Erdoğan: MHP ile birlikte yasa çıkaracağız

Erdoğan: MHP ile birlikte yasa çıkaracağız

Paylaş
Erdoğan: MHP ile birlikte yasa çıkaracağız

Macaristan dönüşü gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk’ün vasiyeti olarak CHP’de bulunan İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devri için MHP ile yasal düzenleme yapacaklarının sinyalini verdi

HAKAN ÇELİK

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Macaristan ziyaretinin ardından Demirören Medya Grubu Başkanı ve Posta Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal ile Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, şunları söyledi:

‘AFRİKA’YA BİRLİKTE YATIRIM’

Macaristan ile NATO’da müttefikiz, aynı zamanda Türkiye’nin AB sürecini destekleyen bir ülke. Ticaret hacminde hedefimiz 5 milyar dolardı. İş adamları ile yaptığımız toplantı ile o hedefi 6 milyar dolara çıkardık. Macaristan bizle birlikte üçüncü ülkelere açılmak istiyor. Afrika’da yatırımlara girilmesini arzu ettiklerini gördüm. Onların Afrika’daki büyükelçilik sayıları sınırlı. 2002’de Afrika’da bizim 12 büyükelçiliğimiz vardı. Şu anda 41 büyükelçiliğimiz var. Toplam 54 Afrika ülkesini kuşatacak şekilde büyükelçiliklerimizi artırmayı hedefliyoruz. Afrika’da, irtibat halinde olduğumuz ülkelerin de bize karşı muhabbetleri hamdolsun çok çok iyi. Bunların içerisinde en zor durumda olan Somali’dir. Dünyada en büyük büyükelçiliğimiz külliye olarak Somali’dedir.

Haberin Devamı

‘YERALTI ZENGİNLİKLERİ VAR’

Türkiye, Somali askerlerini de eğitiyor. Somali’de hastane, okullar yaptık, altyapısına girdik, havalimanını bir Türk girişimcimiz aldı. Amerika ve İngiltere’nin büyükelçiliğinin karavanda olduğu bir ortamdan söz ediyoruz. Sudan’dan ciddi bir arazi tahsisi istedik. Orada tarım endüstrisi çalışmalarına gireceğiz. Etiyopya ve Güney Afrika gibi ülkeler de çok önemli. Burada Macaristan ‘Birlikte bir şeyler yapalım’ diyor. Özellikle yeraltı zenginlikleri var bu insanların. Altın madeniydi, bakır madeniydi, kromdu, platindi, fosfattı... Bütün bunlarla ilgili oralarda yapılacak çalışmalar var. (Macaristan’da FETÖ ile mücadele) Burada okul ve ticaretle ilgili dört yerleri var. Bunlarla alakalı Macar yetkililerle konuştuk, bilgileri de kendilerine aktardık. Üzerlerine gittiklerini, gereğini yapacaklarını söylediler.

‘NİYE 4 ADAMI ORADA?’

(Atatürk’ün vasiyetiyle CHP’de bulunan İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devredilmesiyle ilgili) Mesele İş Bankası değil. Mesele, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetidir. Kılıçdaroğlu, ‘Oradan bizim kasamıza giren para yok ki’ diyor. Ben “Senin kasana para giriyor” demiyorum ki. Biliyorsunuz, mahkeme kararıyla, Türk Dil Kurumu’na ve Türk Tarih Kurumu’na belirli bir temettü geliri aktarılıyor. Ama orada yönetim kuruluna CHP niye dört adam koyuyor? Efendim, yönetim kurulundaymışlar ama, hiçbir inisiyatifleri yokmuş. Yönetim kuruluna gireceksin, ama hiçbir inisiyatifin olmayacak. Böyle bir saçmalık olur mu? Şayet inisiyatifleri yoksa o dört kişiyi çeksinler o zaman.

Haberin Devamı

‘CHP’NİN HAKKI DEĞİLDİR’

Biz diyoruz ki: Buradaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti neyse bu vasiyetin hazineye devrini gerçekleştirelim. Çünkü bu şahıslara ait bir hak değildir. CHP’nin hakkı hiç değildir. Dolayısıyla, MHP’li arkadaşlarla birlikte yapılacak bir yasal düzenlemeyle bu işin yoluna koyulabileceği kanaatindeyim. (MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşme konusunda) Perşembe günü falan uygun olursa biz aramızdaki görüşmemizi yaparız. Bu görüşmede son gelişmeleri, ittifaktı şuydu buydu hepsini ele alma fırsatımız olur.

Haberin Devamı

BRUNSON KARARINA HERKES UYMAK ZORUNDA

(ABD ile krize neden Rahip Brunson’ın 12 Ekim’deki duruşmasıyla ilgili) Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olması sebebiyle, ben yargıya müdahale edecek konumda değilim. Ben, demokratik bir cumhuriyet olan, bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanıyım. Dolayısıyla yargı ne karar verirse, o karara uymak zorundayım. O işin muhatabı olanlar da yargı kararına uymak zorundadırlar.

AMERİKAN BAYRAĞI AÇIKLAMASI

(Grup toplantısında İsmet İnönü’nün Amerika bayrağı tuttuğu fotoğrafı göstermesi ile ilgili) CHP’liler itiraz etmişler. Tek bayrak değil de çift bayraklıymış. Ben tek bayrak demedim ki zaten. Gösterdiğim fotoğrafta, zaten tek mi çift mi belli. İki tane çubuk orada gözüküyor. Bir tanesi Amerikan bayrağı. Bu da ortada. Şimdi çıkarmışlar tersinden gösteriyorlar ama yine de gizleyememişler. Çünkü mızrak çuvala sığmıyor.

MÜNBİÇ SÜRECİ ÖLMÜŞ DEĞİL

(PKK’nın Suriye kolu YPG’nin hakim olduğu Münbiç’te Amerika ile hazırlanan yol haritası hakkında) Bir gecikme var. Ortak eğitim başlıyor. Ayrıca YPG sonrasında Münbiç’i yönetecek kişilerin seçimiyle ilgili çalışma devam ediyor. Bir gecikme var ama, tamamen ölmüş değil. ABD’nin Dışişleri Bakanı Pompeo da Savunma Bakanı Mattis de önümüzdeki günlerde somut adımlar atacaklarını söylüyorlar...

Haberin Devamı

ENDİŞELİYİZ

Erdoğan, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili şunları söyledi: “Şu anda Kaşıkçı’nın akibeti konusunda tahminler üzerine değerlendirme yapmam doğru olmaz. Bulgular ve belgeler elimize geçtikten sonra değerlendirme yapacağız. Ama endişeliyiz. Ülkemizde cereyan etmiş bir hadise ile ilgili sessiz kalmamız mümkün değil.“