Siyaset Erdoğan sanatçılara seslendi
Paylaş
Erdoğan sanatçılara seslendi

Erdoğan sanatçılara seslendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'teki Çalışma Ofisi'nde 'Demokratik açılımı' görüşmek üzere sinema ve tiyatro oyuncularının yanısıra yapımcılarla bir araya geldi.

Toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başbakan Erdoğan, çocukluğundaki Yeşilçam'dan bahsetti. Sanatçı tanımını, 'başkalarının söyleyemediğini söyleyen, başkalarının duyamadığını duyan, göremediğini gören' şeklinde yapan Erdoğan, sinemanın çağın tanığı olduğunu belirtti.

"FİLMLER TÜRKİYE GERÇEĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE GETİRDİ"

Eski filmlerin toplumun aynası olduğunu çağın koşullarını yansıttığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Yılmaz Güney, Arkadaş ve Umut filmlerinin çaresiz ve dilsiz kişilerin sesi, umudu olmuştur. Metin Erksan'ın Susuz Yaz'ı, Yılanların Öcü filmi, Yücel Çakmaklı'nın kuruluş dizisi adeta tarihimizin toplumsal yapımızın belgeseli olmuştur...Yoruma gerek bırakmadan Türkiye gerçeğini gözler önüne getirmiştir.Türkiye'de Sinema ve tiyatro her zaman milletin önünde olmuştur. Politikanın ve politik dilin ise kat kat üzerinde bir cesaret üstlenmiştir" diye konuştu.

"YILMAZ GÜNEY'İN FİLMLERİNE KULAK VERİLSEYDİ"

"Ortada bir sorun varsa üzerinin örtülmesi, o sorunu ortadan kaldırmaya yetmiyor. O sorunla cesaretle yüzleşmediğiniz takdirde kangren haline geliyor bedenin tamamına yayılıyor" şeklinde konuşmasını sürdüren Erdoğan, "Eğer bu ülkenin otoriteleri Yılmaz Güney'in filmlerine kulak vermiş olsaydı bugün çok daha farklı bir yerde olabilirdi...Hükümet olarak sizlerin 10 yıllardır dile getirdiğiniz sahneye koyduklarınız beyaz perdeye aktardığınız tüm meseleleri art niyetsiz bir şekilde gündeme taşımaktır. Bizlerin bir gönül yarası var. İşte o gönül yarasını tamir edebilmek için yola çıktık" dedi

"ERMENİSTAN SEFALET İÇİNDE"

"Azınlıkların yaşadığı bu ülkede şüphesiz yaşanan sorunlar var. Sıkıntılar hiç bir zaman ciddiye alınmadı hasır altına alındı." diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Geçen hafta Londra'da yaptığım açıklama asla vatandaşım olan Ermenilere yönelik. Ülkemizde kaçak çalışan Ermenistan vatandaşlarının durumuyla farklı bir değerlendirmedir. Burada vatandaşım olan Ermenilerle ilgili olumsuz bir yaklaşım içinde bulunmam mümkün değildir. Ama bugün Amerika'dan tutun her ülkede kaçak yaşayanlara bakışı farklıdır. Bizim bu insanlara yönelik dünden bugüne hoşgörülü yaklaşımımıza bütün dünyanın dikkatini çekmeye yönelik bir açıklamadır. Bütün dünyada ilgisi olan veya olmayan ülkelerin kalkıp Türkiye aleyhinde bu tür bir kampanyayı sürdürmesi karşılığında bizim de siyasi otorite olarak takınmamız gereken bir tavır vardır. Parlamentolarında bu mesnetsiz kararları alanlar bizim nasıl insani kararlar aldığımızı görsünler. Biz her türlü iyi niyeti ve hoşgörüyü gösterirken birileri Türkiye'nin, Türk insanının onurunu zedeleyecek yaklaşımlar içine girmesine sessiz kalamayız. Bugün Diasporanın ve onları kullananların yanlışlarının faturasını Ermenistan halkına ve Ermenilere kesmedik... Bizim anlamadığımız şey şu, Ermenistan başta olmak üzere ülkemizdeki bazı bir kısım köşe yazarları Diasporaya karşı bu mücadeleyi vermezken bize karşı böyle bir tavır içine girmelerini anlamak mümkün değildir. Ermeni Diasporası Ermenistan'a yönelik hiç bir zaman olumlu bir tavır içinde olmamıştır. Bunlar parasal yönden çok güçlüler. Ancak Ermenistan'a yönelik bir destekleri söz konusu da değildir. Ermenistan sefalet içinde. Bugün Ermenistan halkı Rusya'ya bize ve çevre ülkelere kaçmaktadır. Ermenistan'da yaşam koşulları ciddi şekilde durmuştur. Bunu bizzat Putin'den dinledim..."

"ROMANLARLA KOMŞUYDUM"


Roman açılımına da değinen Başbakan Erdoğan, "Ben Roman vatandaşlarla komşu yaşadım. Aynı mahallede doğup büyüdük. Çocukluğum gençliğimin büyük bir kısmı orada geçti…Abdi İpekçi'de olanlar ilk kez somut bir karşılık buldu. Romanlar sevinç göz yaşı döktü" dedi.

"VİZYONA GİREN YERLİ FİLİM SAYISI ARTTI"

Hükümet olarak sinemayı desteklediklerini söyleyen Erdoğan konuşmasına şöyle son verdi: "1988, 2003 arasında yani 16 yıl içinde 108 adet uzun metrajlı filim desteklendi. 2.7 milyon dolar destek verildi. 2003, 2009 yılları arasında ise biz 120 filime 19 milyon dolar destek sağladık. Aradaki farkın ne kadar büyük olduğunu görmeniz açısından son derece önemli. 1990, 2003 yılları arasındaki 14 yılda, sektöre verilen toplam destek miktarı 6 milyon dolar. 2003'ten bugüne kadar sağladığımız destek miktarı ise lütfen dikkat edin 108 milyon dolar. Nereden nereye...Bizim dönemimizde her yıl vizyona giren yerli film sayısı arttı."

Haberin Devamı

KİMLER KATILDI?

Başbakan'ın davetli listesinde olmasına rağmen 24 isim toplantıda yeralmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Demokratik açılım" kapsamında 62 sanatçıyla bir araya geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Demokratik açılım" kapsamında sanatçılarla yaptığı toplantıya toplamda 86 kişi davet edildi. Ancak davete 24 kişi katılmadı. 62 kişi ise toplantıda hazır bulundu.

Toplantıya ayrıca, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de yer aldı.

Başbakan Erdoğan ile 'Demokratik açılımı' toplantısına katılan isimler şunlar: Yılmaz Erdoğan, Hülya Avşar, Oktay Kaynarca, Kenan Işık, Osman Sınav, Semih Kaptanoğlu, İzzet Günay, Kenan İmirzalıoğlu, Necati Şaşmaz, Cem Yılmaz, Sırrı Önder, Şerif Gören,Şafak Sezer, Ata Demirer, Mustafa Altıoklar, Atilla Dorsay, Yeşim Ustaoğlu, Mehmet Aslantuğ, Kerem Alışık, Özcan Deniz, Ediz Hun, Mesut Uçakan, Lale Mansur, Tamer Yiğit, Hasan Kaçan, Şener Şen, Ada Türkoğlu, Tomris Giritlioğlu, Türker İnanoğlu, Metin Akpınar, Yılmaz Atadeniz, Derviş Zaim, Serdar Gökhan, Orhan Oğuz, Ümit Utku, Ali Sürmeli, Selçuk Çobanoğlu, Göksel Arsoy, Demet Akbağ, Ekrem Çatay, Semih Sergen, Cem Özer, Bülent İnal, Gülse Birsel, Erol Avcı, Can Gürzap, Güner Özkul, Meltem Cumbul, Yılmaz Köksal, Engin Çağlar, Bulut Aras, Serdar Erener, Ayşenil Şamlıoğlu, Ali Gündoğdu, Erden Kıral, Mahir İpek, İclal Aydın, Sibel Turnagöl, Şahan Gökbakar, Mehmet Ali Erbil, Mine Vargı ve Özhan Eren.

Haberin Devamı

DAVETLİ OLUP DA GELMEYENLER

Davetli listesinde ismi olduğu halde toplantıya gelmeyen isimler ise şöyle: Halil Ergün, Mustafa Erdoğan, Sinan Çetin, Altan Erkekli, Ayten Gökçer, Erol Günaydın, Necmettin Çobanoğlu, Nurgül Yeşilçay, Perihan Savaş, Tarık Tarcan, Oya Başar, Ali Özgentürk, Yavuz Turgul, Selçuk Yöntem, Halit Akçetepe, Selda Alkor, Erol Günaydın, Zeki Demirkubuz, Uğur Yücel, Müjde Ar, Ayla Algan, Nebahat Çehre, Koray Demir ve Ekrem Bora.

DHA