Siyaset Erdoğan: Türban sorunu CHP ile çözülemez
Paylaş
Erdoğan: Türban sorunu CHP ile çözülemez

Erdoğan: Türban sorunu CHP ile çözülemez

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’de başörtüsü sorununun çözümündeki en büyük engelin CHP’nin bugüne kadar ortaya koyduğu statükocu ve özgürlük karşıtı anlayış" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "başörtüsü sorununu" belki samimi olarak, belki de halk oylaması öncesinde siyasi istismar aracı olarak gündeme taşıdığını ve sorunu çözeceğini ifade ettiğini hatırlattı.

Kimsenin niyetini sorgulamadıklarını, öyle bir dertleri bulunmadığını belirten Erdoğan, "Ne yaptığına, ne yapmadığına bakıyoruz. 8 yıl boyunca biz bu meseleyi çözmek ve negatif bir gündem maddesi olmaktan çıkarmak için önce 4-5 yıl hep izledik. Ülkede bir sıkıntı kaynağı olmasın... Fakat daha sonra gündeme getirilmeye başlandı ve yoğun çabalar içerisine girdik" diye konuştu.

"Başörtüsü sorunu"nun çözümü konusunda milletten destek aldıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"Çünkü aslolan konuşmak değil, aslolan yaşamak. Yani yapmadıklarınızı söylemek değil, yaptıklarınızı söylemektir. Bizim değerlerimizden gelen budur. Yıllar boyunca yapılan, onlarca, yüzlerce ankette, ’başörtüsü yasağının temel bir insan hakkının ihlali, Türkiye’nin bir ayıbı olduğu’ görüşü ortaya çıkmıştır. Biz, ayıbı ortadan kaldırmak için çaba sarfettik ama çabalarımız CHP’nin ve onunla birlikte statükonun engeline takıldı. Hatırlayın, MHP ile yaptığımız Anayasa değişikliği -eksiklerine rağmen bunu da söyleyeyim- CHP’nin itirazıyla Anayasa Mahkemesi’nde iptal edildi. Partimiz hakkında kapatma davası açıldı ve bu davanın maddelerinden biri de buydu. Zamana bıraktığımız, ülkenin demokratikleşmesiyle birlikte artık anlamsız hale geleceğini ve kendiliğinden çözüleceğine inandığımız bu sorunu -dikkat edin biz değil CHP Genel Başkanı dile getirdi- ve Türkiye’nin gündemine taşıdı bu halk oylaması süresince..."

Haberin Devamı

AK Parti’nin, CHP’nin bu girişimine samimi bir şekilde destek vereceğini ifade ettiğini anımsatan Erdoğan, "Hatta ’lokomotif olsun, biz vagon olalım’ dedik. Bu kadar açık söyledik. Onlar bağcıyı dövmekle uğraşıyor ama bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, biz üzümü yemek istiyoruz. Örnekleri var biliyorsunuz, çarşaflı hanım kardeşlerime eski CHP Genel Başkanı rozet taktı. Arkasından birkaç gün geçti İstanbul’un bir başka semtinde CHP’nin otobüsünden al aşağı ettiler. Mersin’de bir benzerini uyguladılar. Tekme tokat girdiler" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"CHP, ZİHNİYETİ, CHP KODLARI..."-

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, eğeer başörtüsünü siyasi istismar aracı olarak kullandıysa millet nezdinde bunun bedelini ödeyeceğini ifade eden Erdoğan,"Ama hayır bu konuda samimi ise işte o zaman meydanlarda böyle bir vaatte bulunurken CHP zihniyetini, CHP geleneklerini, kodlarını dikkati almadığı açıktır. Türkiye’de başörtüsü meselesinin çözümü önündeki en büyük engel, CHP’nin bugüne kadar ortaya koyduğu statükocu ve özgürlük karşıtı anlayıştır" dedi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"CHP Genel Başkanı, ’bu meseleyi biz çözeriz’ derken her şeyden önce CHP’nin bu sorunun derinleşmesine yaptığı katkıyı gözardı etmiştir. Her zaman yasakları savunan, özgürlüklerin önünde set olan, değişime her zaman karşı çıkmış olan bir CHP’nin, sadece genel başkanın popülist ve bireysel çıkışlarıyla bu zihniyetinden kopamayacağı bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87. yıldönümünü kutlarken, Sayın Cumhurbaşkanı’nın resepsiyonunu, ’her türlü farklılığıyla cumhur gelecek’ diyerek, boykot edip etmemeyi tartışan bir CHP, 1940’lardan bugüne gelememiş bir CHP’dir.

Hatırlayın, CHP Genel Başkanı, halk oylaması sürecinde bir türkü tutturdu. ’27 Nisan bildirisinden bizim mağdur olduğumuz AK Parti olarak’... Bu vesileyle kazançlı çıktığımızı her gittiği yerde ifade etti. Peki başsavcının geçtiğimiz günlerde Millet Meclisine, milletin vekillerine yönelik açıklamasının hedefi ve mağduru kim? O bildiri, TBMM’ye olduğu kadar CHP’ye de yapılmış bir saygısızlık değil mi? Ne diyor? ’Hayır, o uyarıdır, birilerine kınamadır’ diyor. CHP, 27 Nisan’da AK Parti’nin gösterdiği dik duruşu gösterememiş, Meclise, demokrasiye millet iradesine yönelik o bildiri karşısında geri adım atmayı, sinmeyi içine sindirmiştir. O gün demokratik dik duruşu sergilemeyenler, bugün de aynı ezik, aynı çanak tutan, aynı alkış tutan anlayışı devam ettirmektedir."

Haberin Devamı

-"VAADİN ALTINDA EZİLDİ"-

Kılıçdaroğlu’nun hiçbir hazırlık, hiçbir istişare yapmadan CHP’nin kadim geleneklerini, ideolojik kodlarını hiç hesaba katmadan vaatte bulunduğunu ifade eden Erdoğan, bugün o vaadin altında ezildiğini söyledi.

Meydanlarda verilen her vaatten çark etmek için yapılan her girişimin inanç özgürlüğü, insan hakkı çerçevesinde değerlendirilmesi gereken başörtüsü konusunu farklı mecralara çektiğini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Süreç, CHP tarafından başörtülü genç kızların umudunun istismar edildiği aynı zamanda provokasyona açık bir süreç haline getirilmiştir. ’CHP, sonunda demokratikleşiyor mu’ diye heyecanlanan CHP’lilerin bile hevesleri kursağında kalmıştır. İşte görüyorsunuz, ’çözelim ama şu şartla’ diyerek, bize şartlar dayatmaya çalışıyorlar. Arkadaşlarım ziyaretlerine gittiler. Ne dedik? ’bugünden tezi yok, 12 Eylül akşamı’ dedik. TESK’in Genel Kurulu’nda, ’bak hemen talimatı verelim, ben veriyorum’ dedim. Kızılcahamam’da söyledik. Akabinde arkadaşlarımızı gönderdik. Biz, sözü bir kere söyleriz, arkasında dururuz.

İnsan hakları şarta bağlanabilir mi, inanç özgürlüğü koşula bağlanabilir mi? Hiçbir hukuki ve kanuni dayanağı olmayan, mantıksız, gereksiz, gerekçesiz ve çağdışı bir fiili uygulamanın kaldırılması noktasında şart öne sürülebilir mi? Nefes alıp vermek ne kadar tabii ise ne kadar tabii bir insan hakkıysa inancına göre giyinmek de eğitim olanaklarına sahip olmak da o kadar tabiidir, o kadar temel bir insan hakkıdır. Bu sorunun CHP ile çözülemeyeceği, CHP’nin bu konuda samimi olmadığı ve böyle bir iradesinin de bulunmadığı artık netlik kazanmıştır."