Gündem Erdoğan ve Guelleh ortak basın toplantısı düzenledi

Erdoğan ve Guelleh ortak basın toplantısı düzenledi

Paylaş
Erdoğan ve Guelleh ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, 'Şimdi bu tasarıyı BM Genel Kurulu'na taşıyacağız' diye konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

İslam dünyasının dayanışmasına en fazla ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Geçtiğimiz hafta İstanbulda düzenlediğimiz İİT aslında Cubiti'nin de başbakanlık düzeyinde katıldığı zirve oldu. İstanbul'da çok başarılı bri zirve gerçekleştirdik. Kritik kararlar aldık.


'BM ÜLKELERİNİ KUDÜS'ÜN TARİHİ STATÜSÜNE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM'


Dün BM zeminine taşındı Kudüs'ün statüsünü değiştirecek bu hamleyi önlemek için su ulan karar tasarısı ABD'nin vetosuna takıldı. Şimdi bu tasarıyı BM genel kuruluna taşıyacağız. Uluslararası toplumun Genel Kurul'da adalet, hakkaniyet ve barıştan yana güçlü bir tavır sergileyeceğine inanıyorum.

Genel kurulda üçte ikilik bir destek aslındas BMGK 'deki bu kararın adeta reddi anlamına gelecektir. BM ülkelerini Kudüs'ün tarihi statüsüne sahip çıkmaya davet ediyorum.

Dostumla yaptığımzı görüşmelerde ikili ve bölgesel konularda kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. İkili ilişkilerimizi ele alırken ticari ilişkilerimizi daha da geliştirmek konusunda mutabık kaldık.

Sayın cumhurbaşkanımız yarınki temaslarında iş adamlarımızla da bir araya gelecektir. Biz de iş adamlarımızı Cibuti'ye destekleri için teşvik ediyoruz. Sağlık alanındaki ilişkilerimiz sadece hastane inşaatıyla sınırlı kalmayıp ambulans hibesiyle sürüyor.

Maarif Vaktimiz tarafından yakın zamanda açılması planlanan okulunda ilişkilerimize katkı sağlayacağına inanıyorum. 200'e yakın Cibuti'li öğrenci burada eğitim gördü. Onlar aramızdaki köprümüz olacaktır.

Cubiti Cumhurbaşkanı, 'Geldiğimizden beri çok güzel ağırlandık. Türkiye ile Cibuti arasında kardeşlik bağları mevcut. 40'tan fazla iş birliğine yönelik anlaşma imzaladık. Bugün de 4 tane anlaşma imzaladık.' dedi.