Gündem Eren Güneş’in ilkokul hayali gerçek oldu

Eren Güneş’in ilkokul hayali gerçek oldu

Paylaş
Eren Güneş’in ilkokul hayali gerçek oldu

Bayburtlu Eren Güneş’in (18), ilkokulda tahtaya çizdiği hayali gerçek oldu. Lise yıllarında atık malzemelerden uçak üreten Eren, üniversitede uçak mühendisliği bölümünü seçti. Eren gibilerin sayısı artsın, gençler uzaya ve havacılığa ilgi duysun diye, İstanbul’da dev bir fuar düzenleniyor.

VECİHİ HÜRKUŞ BİR İLKTİ

Haberin Devamı

"İlk yerli uçağı 1925’te uçuran Vecihi Hürkuş’tan sonra göğe bakmayı unuttuk.” Bu sözler, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’a ait. Vakıf, 20-23 Eylül tarihlerinde Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji fuarı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bayraktar, “Ana gayemiz havacılığı sevdirmek... Bir insan havacılığı sevecek ki uçak yapsın, yıldızları merak edecek ki astronot olsun” diyor.

EREN'İN HAVACILIK AŞKI

Tıpkı gökyüzü hayaliyle yanıp tutuşan Eren gibi... İlkokulda akranları manzara resimleri çizerken, o uçak çiziyordu. Lise yıllarında atık malzemelerden uçak yaparak havalandırmayı başardı. Üniversite sınavında ilk 3 bine girdi. Birçok üniversitenin tıp fakültesine rahatlıkla girebilecekken, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin uçak mühendisliği bölümünü tercih etti. Şimdiki hayali, Türkiye’nin yerli ve milli uçak projelerinde yer almak...

Haberin Devamı

KIZIM ASTRONOT OLSUN OĞLUM ROBOT YAPSIN

İstanbul dev bir havacılık, uzay ve teknoloji festivaline (Teknofest) ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 20-23 Eylül tarihleri arasında İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenecek festival kapsamında, rekor ödüllü 12 yarışma yer alacak.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen ‘Teknofest İstanbul’da, çocuklar ve gençler başta olmak üzere her yaş grubundan ziyaretçiye keyifli deneyimler sunacak etkinlikler gerçekleştirilecek. Tamamen ücretsiz festivalde ziyaretçiler Atak helikopterlerini, A400M uçağını yakından görecek, drone yarışlarını izleyecek, rüzgar tünelinde uçacak.

DEVLER DESTEKLİYOR

İstanbul Yeni Havalimanı’nda 20-23 Eylül tarihlerinde düzenlenecek festivalde, Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları da yapılacak. Roket, otonom sistemler, yapay zeka, İHA dahil olmak üzere 12 farklı kategoride düzenlenecek teknoloji yarışmaları ile gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri destekleniyor. Her bir yarışmanın, yarışma ile ilgili bir alanda faaliyet gösteren paydaşı bulunuyor. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı öncülüğünde düzenlenecek yarışmaların destekçileri arasında, Aselsan, Baykar, BMC, İGA, İSBAK, Roketsan, TAİ, Tübitak ve Türksat yer alıyor.

Haberin Devamı

HACKER'LER KAPIŞACAK

Yarışmaların birçoğu uluslararası katılımcılardan da büyük ilgi gördü. Örneğin ‘HackIstanbul 2018 Capture the Flag’ adlı yarışmaya 24 ülkeden 2 bin 357 başvuru oldu. Finale kalan 10 yarışmacı, gerçek siber saldırı ortamlarının çeşitli etaplarında tüm becerilerini sergileyerek, kendileri için hazırlanan sistemleri ele geçirmeye çalışacak.

TÜRK YILDIZLARI VE SOLO TÜRK'TEN HAVADA ŞOV

Solo Türk ve Türk Yıldızları ile birlikte, Türk ve yabancı gösteri grupları festival süresince havacılık gösterileri sunacak. Ayrıca farklı büyüklüklere ve görevlere sahip çok sayıda özel uçak festival alanında sergilenecek. Festival alanında, belirli sayıda ziyaretçinin deneyimleyebileceği rüzgar tüneli ve planetaryum yer alacak. Her akşam Bİr konSer Ziyaretçi deneyimi kapsamında, teknoloji şirketleri, standlarında özel teknolojik ürün ve hizmetlerini ziyaretçilere sunacak ve deneyimletecek. Özellikle çocuk ziyaretçilere yönelik, 3D printerlar içeren teknoloji atölyeleri ve eğitici atölyeler yapılacak. Ayrıca festivalin düzenleneceği dört gün boyunca ziyaretçiler için her akşam bir konser verilecek.

Haberin Devamı

2 MİLYON TL'LİK REKOR ÖDÜL

Teknofest’in tanıtım toplantısında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Bayraktar, medya mensupları ile bir araya geldi. Aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olan Mehmet Fatih Kacır, düzenlenen yarışmalarda yaklaşık 2 milyon TL’lik malzeme desteği verildiğini ve 2 milyon TL ödül dağıtılacağını açıkladı.

DEMİRÖREN DE SPONSOR

● Aselsan ● İstanbul Büyükşehir Belediyesi ● Havelsan ● Demirören Medya ● BMC ● Türkiye Teknoloji Takımı ● Baykar ● Gençlik ve Spor Bakanlığı ● Boğaziçi Üniversitesi ● Genel Kurmay Başkanlığı ● Milli Eğitim Bakanlığı ● İTÜ ● Savunma Sanayii Müsteşarlığı ● Roketsan ● İGA ● Gebze Teknik Üniversitesi ● Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ● Turkuvaz Medya ● Türk Medya ● Türksat ● THY ● Milli Savunma Bakanlığı ● Yıldız Teknik Üniversitesi ● İsbak.

Haberin Devamı

GÖĞE BAKMAYI BIRAKMIŞIZ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) envanterindeki 220 adet İnsansız Hava Araçları (İHA) ve 58 adet Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA) üretimini yapan Baykar’ın Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Teknofest’in tanıtım toplantısında şunları söyledi:

- Uzay alanında kaç çalışanımız var? Mars’a uydu gönderen iki ülke var: Amerika ve Hindistan. Hindistan bunu çok ucuza maletti ama büyük motivasyon oldu ülkeye.

- Otomobilin üretilme fikri bir piston yarışmasından doğdu, insansız otomobillerin geliştirilmesinin tohumları da hep yarışmalarda atıldı. Bu festivali düzenlemekteki ana gayemiz havacılığı sevdirmek... Bir insan havacılığı sevecek ki uçak yapsın, yıldızları merak edecek ki astronot olsun.

- Vecihi Hürkuş 1925’te ilk yerli uçağı üretmişken, 1926’da TOMTAŞ Kayseri Uçak Fabrikası’nı kurmuşken, bir anda göğe bakmayı unutmuşuz.

LAZ UÇAK YAPARSA BALIĞA BENZER

Baykar’ın ürettiği Uçan Balık adlı SİHA’nın 2019’da göklerde olacağını söyleyen Selçuk Bayraktar, “Laz uçak üretirse balığa benzer. İddia ediyorum, kendi sınıfında dünyanın en iyisini üretiyoruz. Yabancı ülkeler savaş uçağı veriyorlar ama İHA vermiyorlar, çünkü terörü bitirmek istemiyorlar. Biz ise ürettiğimiz araçları Ukrayna, Katar gibi ülkelere ihraç etmeye başladık. Teslimden sonra eğitimini de biz yapıyoruz, tıpkı cep telefonuna gelen güncelleme gibi teknolojiyi güncelliyoruz” dedi.

6 ÜLKEDEN BİRİYİZ

Türkiye kadar bu teknolojiyi sahada kullanan bir ülke olmadığını da ekleyen Bayraktar, “Bu büyük avantaj. Teknoloji sahada gelişiyor. SİHA’lar Zeytindalı Operasyonu’nda etkin olarak kullanıldı. Yerli üretim şundan da önemli; tetiği çekince hedefi vuran bilgisayar... Sen yapmadıysan nereyi vuracağını bilemezsin, yazılım kimdeyse o biliyor. Silahlı insansız hava aracı üreten 6 ülkeden biriyiz” diye konuştu.