Beden Sağlığı Ergoterapi, duyguların dışa vurulmasını sağlıyor (27 Ekim Dünya Ergoterapi Günü)

Ergoterapi, duyguların dışa vurulmasını sağlıyor (27 Ekim Dünya Ergoterapi Günü)

Paylaş
Ergoterapi, duyguların dışa vurulmasını sağlıyor (27 Ekim Dünya Ergoterapi Günü)

İş ve uğraşı terapisi olan ergoterapi, tedaviyi destekleyen bir yöntem olarak dikkat çekiyor. Ergoterapide hastanın kendini ifade etmesi sağlanmaya çalışılıyor. Psk. Ayda Aktay, “Hastanın sanatla uğraşırken sıkıntılarını, yaşadıkları zorlukları ve korkularını bir şekilde dışa vurmalarını sağlamak istiyoruz. Bu dışa vurum sağlandığında ve paylaşıldığında bir farkındalık oluşturuluyor” dedi

27 Ekim Dünya Ergoterapi Günü, Türkiye'de yeni yeni tanınmaya başlayan ergoterapi uygulamalarına dikkat çekmek ve bu konudaki farkındalığı artırabilmek amacıyla her yıl kutlanıyor.

Haberin Devamı

ERGOTERAPİ, İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ

Ergoterapinin bir iş ve uğraşı terapisi olduğunu kaydeden Psk. Ayda Aktay, “Ergoterapiyi hastanede yatan hastalarımıza boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmeleri amacıyla uyguluyoruz. Tedaviden arta kalan zamanlarını değerlendirmelerini ve bunu yaparken de tedavinin bir parçası olan resim, müzik, ebru gibi sanatsal faaliyetlerle ilgilenmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.

TEDAVİNİN BİR PARÇASI: ERGOTERAPİ

Ergoterapinin tedavinin bir parçası olduğunu kaydeden Psk. Ayda Aktay, "Tıbbi tedavinin yanı sıra psikologların yaptığı görüşmeler, psikoterapiler ve bireysel psikoterapiler vardır. Bizim yaptığımız da bir yanıyla sanat tedavisine benziyor. Sanatla kendilerini ifade etmeleri sağlanmaya çalışılıyor. Resim ya da ebru yaparken içlerindeki sıkıntıları, yaşadıkları zorlukları ve korkularını bir şekilde dışa vurmalarını sağlamak istiyoruz. Bu dışa vurum sağlandığında ve paylaşıldığında bir farkındalık oluşturuluyor” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Psk. Ayda Aktay, hastalar tarafından yapılan işlerin fotoğraflanarak dijital arşivleme yapıldığını kaydeden “İlgili sanat yürütücüsü hocalarımız gözlemlerini kaydediyorlar. Sisteme yüklenen bu çalışmalar doktor ve psikologlar tarafından izleniyor” ifadelerini kullandı.

HER ALANDA KULLANILIYOR

Ergoterapinin sadece psikiyatri alanında değil, her alanda kullanıldığını kaydeden Ayda Aktay sözlerini şöyle sürdürdü: "Ergoretapiyi kullanmak için sadece psikiyatrik hasta olmak gerekmiyor. Kişisel gelişimlerini sağlamak için ergoterapiden yararlanabilirler ve bu çalışmalara katılabilirler.

YAŞ SINIRLAMASI YOK

Ergoterapide yaş sınırlaması yok. Birey, kalem tutma becerisi kazanıldığı yaştan itibaren ergoterapi uygulamalarına katılabilir. Çünkü seramik yapıyoruz, çamurla uğraşılacak, el becerisi gerekiyor. Resim de aynı şekilde değerlendiriliyor. Müzikte ritim önemli. Bir alet çalması istendiğinde ritim tutma becerisi olması ve bunu yapacak yeterlilikte olması önemli."