Gündem Erişim engeline tepki: Hukuki dayanağı yok

Erişim engeline tepki: Hukuki dayanağı yok

Paylaş
Erişim engeline tepki: Hukuki dayanağı yok

Türkiye bugün sosyal medya sitelerine yapılan erişim yasağını konuştu. Hukukçular ve konunun uzmanları yasak kararının hukuka aykırı olduğunu söyledi

Twitter'a erişim engeli sonrası mahkemenin aldığı ve hayata geçirttiği yasak kararının hukuka aykırı olduğu iddiaları ortaya atıldı. Mahkeme kararında sitenin tamamına değil ilgili içeriğin yer aldığı URL'nin engellenmesi isteniyor. Ancak Türkiye; Twitter ve Youtube'nin erişime tamamen engellenmesini konuştu.

Haberin Devamı

Erişim yasağıyla ilgili hukukçuların ciddi itirazları var. Avukat Gökhan Ahi şu noktalara dikkat çekiyor:

"MAHKEME TÜMÜNÜ DEĞİL URL ENGELLEMESİ İSTEMİŞ"

Mahkeme kararının esastan hukuka aykırı olması bir yana, karara baktığımızda, sitelere tümden erişim engellenmesi değil URL engellenmesi istenmiş. Bu karara göre, eğer içerik çıkarılmazsa, o zaman herhangi bir sitenin tamamına erişim engelleme kararı verilebilir. Karar henüz çok yeni, Youtube, Twitter ve Facebook’a tahminen bugün yeni duyurulmuştur. Eğer onlar bu içerikleri engellemeseydi veya çıkarmasaydı, mahkeme kararına göre tümden engelleme söz konusu olabilirdi. Ancak, bu şirketlerin genelde URL engelleme kararlarını derhal yerine getirdiklerini daha önceki kararlardan biliyoruz. Bu durumda, Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin ve Erişim Sağlayıcı'ların derhal tüm siteleri erişime açması gerekir, aksi takdirde suç işlemiş olurlar. Nitekim mahkeme kararını yanlış uyguluyorlar. Bu eylemleri, Türk Ceza kanunu’nun 124. maddesindeki haberleşmenin engellenmesi suçu anlamına gelir ve 1 yıldan 5 yıla kadar yargılanmaları gerekir.

Haberin Devamı

Twitter ve YouTube’ün geçen yıl meydana gelen kapatılma olayında Anayasa Mahkemesi’ne başvuran 2 kişiden birisi olan Yard.Doç.Dr.Kerem Altıparmak ise şunları ifade ediyor:

"HUKUKİ DAYANAĞI YOK"

Kararın ilgili olduğu maddeyi bu kadar karıştırmasının hukuki dayanağı yok. Terörle mücadele kapatma diyor ama şu anda yürürlülükte "Katalog suçlar" var. Terör bunların içinde değil. Yeni maddeler olmadığı için hala bu maddeler geçerli. 5651’deki 8'e göre vermiş. 8'e veremez. 9'a göre de veremez. Kişinin kendisinin şikayet etmesi lazım. Kamu adına birisi yapabilir mi? "MİT'in kişilik hakları" gibi absürd uygulamalar gördük, burada da "Adliye Teşkilatı'nın kişisel hakları" mı diyecekler? Buna göre Sulh Ceza bundan sonra bari boşanma kararı da versin. Hatta kişilerin de yokluğunda versin. Bu karar da ancak bunun kadar absürd. Sulh Ceza hakiminin Twitter kapatması ile boşanma kararı vermesi arasında bir fark yok. Her ikisi de yok hükmündedir. Açıkça hukuka aykırı bir karar. Bunu uygulamayan erişim sağlayıcıya da ceza veremez. Konunun bir de "haberleşme hürriyetini engelleme" yönü var.

Haberin Devamı