Beden Sağlığı Erkek kısırlığına mikroçip yöntemi (Tüp bebek son tedavi yöntemleri)

Erkek kısırlığına mikroçip yöntemi (Tüp bebek son tedavi yöntemleri)

Paylaş
Erkek kısırlığına mikroçip yöntemi (Tüp bebek son tedavi yöntemleri)

Erkek kısırlığında kullanılan ‘mikroçip yöntemi’ daha kaliteli sperm seçilmesini sağlıyor. Bu yöntem baba olma şansını artıyor

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu anlattı:

Tüp bebek tedavisinde erkek kısırlığı sıklığı nedir?

Çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisine başvuran hastaların yüzde 40-45’inde erkekte sorun var. Normalde sperm yumurta ile buluşmadan önce pek çok bariyerden geçer. Vajina ve rahim ağzındaki mukus dediğimiz kadının doğal sıvıları bu görevi üstlenir. Spermlerin kötüleri burada elenip sağlıklı olanlar rahim içine ulaşır. Bu yarışı kazanan spermler yumurtayı dölleme kabiliyetine sahip en iyi spermlerdir.

Sperm azlığı durumunda ne yapılabilir?

Sperm sayı ve hareketliliğindeki azalma doğal yollardan gebelik şansını ortadan kaldırır. Bu vakalarda bugüne kadar uygulanan yöntem şu: Spermler laboratuvarda özel yıkama ve ayıklama işlemlerinden geçirilir. Hazırlanan spermler mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtanın içine enjekte edilir. Böylece yumurta döllenir.

Sağlıklı sperm seçmede son yöntemler nelerdir?

Son dönemde geliştirilen mikroçip yöntemi tüp bebek tedavisi gören pek çok çifte umut kaynağı oldu. Amerika’da bir Türk bilim adamı tarafından geliştirilen mikroçip yöntemi bir süredir ülkemizde de uygulanıyor. Nedir tam olarak? Tüp bebek tedavisinde kaliteli sperm ve yumurta seçimi iyi kalitede embriyo gelişimi açısından çok önemlidir. Mikroçip yönteminde ‘mikro akışkan teknolojisi’ kullanılarak daha doğala yakın ve DNA yapısı en iyi olan spermlerin seçilmesi sağlanıyor. Seçilen spermlerle yapılan mikroenjeksiyon sonrası daha kaliteli embriyolar oluşturuluyor. Bu da daha başarılı sonuçlar almamızı sağlıyor.

Kaç çeşit mikroçip uygulaması var?

Şu anda uyguladığımız 3 ayrı mikroçip yöntemi var. İlki aşılama işlemleri için kullanılan sperm sayısı daha iyi olan vakalara uygulanıyor. Mikroenjeksiyon işlemi için 2 ayrı mikroçip çeşidi var. İlk üretilen mikroçipleri kullanabilmek için yeterli sayıda hareketli sperme ihtiyaç varken en son üretilen mikroçipler çok az sayıda hareketli sperm olsa bile kaliteli spermi seçme imkanı sağlar.

Tüp bebek, maliyeti yüksek bir tedavi mi?

Merkezden merkeze değişiyor. Klasik tüp bebek tedavisi özel merkezlerde 5-7 bin TL arasında değişiyor. Elbette genetik inceleme gibi ilave tetkiklere ihtiyaç olursa fiyat artıyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde belli kriterlere uygun hastalar SGK ile tüp bebek yaptırabiliyor.



NASIL UYGULANIR?

Sperm çipleri mikro yani çok küçük kanalcıklardan oluşur. Bu kanalcıkların içine önce özel üretilen bir solüsyon ardından spermler bırakılır. Spermler tıpkı rahim ağzı ve tüplerden yumurta hücresine ulaşmaya çalışır gibi
bu kanalcıklardan geçmeye başlar.

ŞANS DAHA YÜKSEK

Yarım saatin sonunda sağlıksız DNA hasarlı spermler bu kanallarda takılırken, sağlıklı ve DNA kırıkları daha az olan kaliteli spermler mikro kanallardan geçerek karşı bölümde toplanır. Seçilen bu spermlerle yapılan mikroenjeksiyon yöntemiyle elde edilen embriyoların kalitesi ve 5’inci güne ulaşma şansı daha yüksektir.

HEMEN PANİĞE KAPILMAYIN

Korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebelik elde edilememesine kısırlık diyoruz. Burada ilişki sıklığı da önemli. Çünkü hastalık sebebiyle ya da sosyal ve psikolojik nedenlerle ilişki sıklığı azalmışsa bu da gebelik elde edilme ihtimalini azaltır. Haftada 2 -3 kere cinsel ilişki normal olarak tanımlanıyor. Sonuç olarak haftada 2-3 kere korunmasız birlikteliğe rağmen gebelik elde edilememesini kısırlık olarak tanımlıyoruz.

KADIN YAŞI ÇOK ÖNEMLİ

Kadınlar doğdukları andan itibaren belli sayıda yumurta hücresiyle doğuyor ve bu sayı hiçbir zaman artmıyor. Yumurtalar yıllar içinde giderek azalıyor, 45-50 yaş civarında tamamen tükeniyor. Yumurtaları tükenen kadının artık adet görmesi ve gebelik elde etmesi mümkün değil. Buna menopoz deniyor. Kadın yaşı ilerledikçe gebelik elde etme şansı azalıyor. Bu nedenle 1 yıllık bekleme süresi 37 yaşından yüksek kadınlarda 6 ayla sınırlandırılabilir. Ancak 40 yaşının üzerinde bir kadın gebelik arzu ediyorsa hiç beklemeden bir sorun olup olmadığı araştırmalı.

YARIN: NGS ile embriyolara genetik inceleme

Haberin Devamı