Sağlık Erkekler bırakıyor, kadınlar başlıyor

Erkekler bırakıyor, kadınlar başlıyor

Paylaş
Erkekler bırakıyor, kadınlar başlıyor

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, erkekler arasında sigara içme oranları düşüşe geçmişken kadınlarda oranın hızla arttığını söyledi

Prof. Dr. Oğuz Kılınç, tütün endüstrisinin, erkeklerdeki sigara içme oranlarının belli bir düzeye ulaşması, hatta düşüşe geçmesi nedeniyle yeni müşteriler elde etmek için kadın ve genç kızları hedef seçtiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü'nün, kadın ve genç kızlar arasındaki sigara salgınındaki artışa dikkat çektiğini ve ülkelerden bu salgına karşı önlem almasını istediğini aktaran Kılınç, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı ''kadın ve sağlık'' raporunda, kadınların erkekler ile aynı sağlık sorunlarını paylaşmasına ve biyolojik nedenlerle daha uzun yaşar görünmelerine rağmen, yaşamlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitesiz ve sağlıksız sürdürdüklerini gösterdiğini kaydetti.

Dünyada sigara içen 1,5 milyar kişinin 200 milyonunu kadınların oluşturduğuna dikkati çeken Kılınç, ''Sigarayı bırakan veya sigara nedeniyle ölen müşterilerinin yerine yeni müşteriler arayan sigara endüstrisinin kadınları ana hedef olarak belirlemesiyle erkekler arasında sigara içme oranları düşüşe geçmişken kadınlarda oran hızla artmaktadır'' dedi.

Haberin Devamı

Kılınç, yapılan çalışmaların, Türkiye'de 18 yaş üzerindeki 6 kadından birisinin sigara içtiğini ortaya koyduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

''Kadınlar arasında sigara içimi, erkeklerin tersine gelir düzeyinin artması ve öğrenim durumunun yükselmesiyle artma eğilimindedir. Dünyadaki en ciddi önlenebilir risk faktörlerinden biri olan sigara, kadın ölümlerinin yüzde 6'sından sorumludur. Sigara içmenin, kadınlarda kronik solunum hastalıklarının yüzde 42'sine, kardiyovasküler hastalıkların yüzde 10'nuna yol açmaktadır. Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 71'inin sigaradan kaynakladığı dünyada, eğer acil önlem alınmazsa 20 yaş ve üzeri kadınlarda 2004 yılında 1,5 milyon olan ölüm sayısının, 2030 yılında 2,5 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu ölümlerin yüzde 75'ine yakın kısmı orta-düşük gelir seviyesindeki ülkelerde olacaktır.''

Kılınç, Dünya Sağlık Örgütü'nün ''Kadın ve Sağlık'' raporunun, genç kızlara yönelik artan sigara reklamlarına dikkati çekerek, sigaranın zararlarının cinsiyet ayrımı olmadan anlatılması gerektiğini, her iki cinsin de cinse özel sigaraya bağlı sağlık etkileri konusunda bilinçlendirilmeleri gerekliliğini vurguladığını anımsattı.

Dernek olarak kadınları sigaranın riskleri konusunda uyardıklarını ve çocuklarına iyi rol model olmaları ve sağlıklarını korumaları için sigarayı bırakmaya davet ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı