Yaşam Erken evlilik tüm Türkiye'nin sorunu

Erken evlilik tüm Türkiye'nin sorunu

Paylaş
Erken evlilik tüm Türkiye'nin sorunu

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği 'Çocuk Gelinler Projesi' Koordinatörü Gökşin Görgülü "Erken yaşta evlendirme sadece doğu illerinde değil Türkiye'nin genelinde görülüyor" dedi

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Afyonkarahisar Atatürk Kültür Merkezi’nde ’Çocuk Gelinlere Hayır’ adıyla fotoğraf sergisi açtı.

Haberin Devamı

Serginin açılışına Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Sabahattin Yücel, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten ile Afyonkarhisar Belediye Başkanı AK Partili Burhanettin Çoban’ın eşi Emine Çoban, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Alper Sezer katıldı. Erken evliliklere karşı toplumu bilinçlendirme amacıyla açılan ’Çocuk Gelinlere Hayır’ gezici sergisi, 24-31 Ocak tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

DOĞUYA ÖZGÜ DEĞİL

Çocuk Gelinler Projesi Koordinatörü Gökşin Görgülü, erken evlendirme sorununun ülke genelinde yaygın olduğunu kaydetti.

Görgülü "Erken yaşta evlilikler sadece doğu illerinde yaşanıyor gibi bir önyargı var. Hiç de öyle değil. Ankara’nın göbeğinde, İstanbul’un göbeğinde bile yaşanıyor. En çok rastlanılan bölgelerin başında ise İç Anadolu Bölgesi geliyor. Erken yaşta evlendirme, sadece doğu illerinde değil Türkiye’nin genelinde görülüyor. Sorunun ortaya çıkması için birebir çalışmak gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

KADINLAR TALEP ETTİ

Kadınlardan gelen talep doğrultusunda çalışmalara başladıklarını belirten Görgölü "Uçan Süpürge, 2006’dan beri erken yaşta evliliklerin önlenmesi için çalışan bir kadın örgütü. 81 ilde, sahada çalışmalar yaptık. Kadınlardan gelen bir çağrı üzerine çıkmış bir proje bu. Kadınlara sorduğumuzda, ’Eğitimi ve istihdamı boşverin; en büyük sorunumuz erken evlendirilmektir. Erken evlendirildiğimizde sağlık sorunları yaşıyoruz, hakkımızı alamıyoruz, eğitim alamıyoruz’ dediler. Kısa filmler yaptık, çalışmalar yürüttük. 2010 yılında erken evliliklerin yaşandığı ülkelerde incelemeler yaptık. Birçok veri topladık" diye konuştu.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)