Sağlık Erken menopoz yaşayan veya hiç yumurtası olmayan kadın anne olabilir mi?

Erken menopoz yaşayan veya hiç yumurtası olmayan kadın anne olabilir mi?

Paylaş
Erken menopoz yaşayan veya hiç yumurtası olmayan kadın anne olabilir mi?

PRP ile yumurta gençleştirme kişinin kendi kanında elde edilen kan ile yumurtalıkların aktive edilmesi işlemidir. PRP, son yıllarda geniş bir tıbbi hastalık yelpazesi için ameliyatsız çözüm sunan bir tedavi seçeneği karşımıza çıkıyor. Peki, PRP ile Yumurta gençleştirme nasıl yapılır? Erken menopoz yaşayan veya hiç yumurtası olmayan kadın anne olabilir mi? İşte merak edilen soruların cevapları…

PRP (platelet açısından zengin plazma) ile yumurtalık gençleştirme kadınlarda görülen kısırlığın tedavisi için yenilikçi bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. PRP yumurta kalitesini arttırdığı yapılan çalışmalarda görüldü.

Haberin Devamı

Yumurta gençleştirme nasıl yapılır?

PRP, yüksek seviyede trombosit içeren ve büyüme faktörleri konsantrasyonunun plazmadan 3 ila 5 kat daha fazla olduğu kişinin kendi kanından elde edilen doğal bir üründür. Yumurtalık gençleştirme işlemi, hazırlanan PRP’nin yumurtalıklara enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir.

Kadınların yumurtalıklarında menopoz sonrası dönem dahil her zaman yumurta bulunur. Fakat bu yumurtaların çoğu veya tümü uyku durumundadır. Yumurtalık gençleştirme, yumurtalık olgunlaşması ve yumurtalık içindeki gelişmeyi tekrar uyandırmayı amaçlayan yenilikçi bir işlemdir. Yumurtalık gençleştirme işlemi, farklı yöntemlerle yapılabilir. Bu amaçla PRP, kök hücre enjeksiyonu, ozon terapisi, cerrahi yumurta aktivasyonu gibi farklı teknikler kullanılabilir.

Haberin Devamı

Öncelikle hastanın toplardamarından bir miktar kan içinde pıhtılaşma önleyici bulunan bir tüpe alınır. Daha sonra tüp santrifüj cihazına yerleştirilir. Bu cihaz hızla dönerek kanın bileşenlerine ayrılmasını sağlar. Böylece beyaz kan hücreleri ve trombositler, santrifüjleme yoluyla kırmızı kan hücrelerinden ve serumdan ayrılır. Bu işlem ortalama 15 dakika gibi bir sürede tamamlanır ve kan üç katmana ayrılır. Bunlar trombositler ve beyaz kan hücreleri içeren üst katman, beyaz kan hücreleri bakımından zengin ince bir orta katman ve kırmızı kan hücreleri içeren bir alt katmandır. Üst ve orta tabakalar boş bir steril tüpe aktarılır ve tekrar santrifüj edilir. Üst üçte ikilik kısmı atılır, dipte kalan kısmı karıştırılarak homojenize edilir. Böylece tedavide kullanılacak PRP kullanım için hazır hale gelir.

Yumurtalık gençleştirme işleminin bir sonraki aşaması, elde edilen PRP'nin yumurtalıklara enjekte edilmesidir. Bu işlem transvajinal ultrason kılavuzluğunda gerçekleştirilir. İşlem hastanın ağrı duymaması için propofol adlı bir anestezik ajanla sedasyon altında yapılır.

Yumurtalık gençleştirme kimlere yapılır?

Yumurtalık gençleştirme tedavisi uygulanacak adaylar,

Düşük yumurta rezervine ve düşük Anti-Müllerian Hormon (AMH) seviyesine sahip olanlar,

Erken yumurtalık yetmezliği olanlar,

35 yaş üstü kısırlık problemi yaşayanlar.

Haberin Devamı

PRP enjeksiyonları ayrıca, embriyonun rahim iç yüzeyine tutunmasını zorlaştıran rahim iç zarında incelik, rahim içinde yapışıklık ve rahim iç zarı kalınlaşma gibi sorunlar yaşayan kadınlarda da olumlu etkilere sahiptir.