Dünya Esad: Halk isterse erken seçime hazırım

Esad: Halk isterse erken seçime hazırım

Paylaş
Esad: Halk isterse erken seçime hazırım

Rus haber sitesi Sputnik'e konuşan Suriye lideri Beşar Esad, 'Suriye halkı isterse erken seçime gitmeye hazırım' dedi

Rus haber sitesi Sputnik'e verdiği röportajda Suriye'deki erken seçim tartışmalarına değinen Suriye lideri Esad, "Erken seçim düzenlenip düzenlenmeyeceği konusu, halkın ne istediğine ve erken seçim düzenlenmesi yönünde yoğun bir istek olup olmadığına bağlı. Böyle bir istek varsa, bu benim için sorun değil. Doğal olan, belirli muhalif güçlerin değil insanların isteklerine göre hareket etmek" dedi.

'DOĞRUDAN HALK TARAFINDAN SEÇİLMESİ EN İYİSİ'


Esad ayrıca, devlet başkanının parlamento tarafından belirlenmesi yerine doğrudan halk tarafından seçilmesinin Suriye için 'en iyisi' olduğunu belirterek, "Bana göre, seçimlerin çeşitli politik güçlerin etkisinden olabildiğince bağımsız olması ve tümüyle halkın düşüncesine dayanması için devlet başkanının halk tarafından seçilmesi en iyi seçenek" ifadesini kullandı

'SİLAH BIRAKMAYA HAZIR OLAN HER MİLİTANI KABUL EDERİZ'

Suriye lideri, ülkesinde şubattan beri uygulanan ateşkesi 'iyiden daha iyi' olarak değerlendirdiğini belirtip, silah bırakmak isteyen her militanı kabul etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Esad, "Ateşkes görece başarılı oldu, yani pek çok kişinin beklediğinden daha iyi oldu. Zira birçok kişi, ateşkesin çökeceğini düşünüyordu. Diyebilirim ki, ateşkes 'iyi' olarak, hatta 'iyiden biraz daha iyi' olarak değerlendirilebilir. Devlet olarak ortak bir yaklaşımımız var: Durumu normale döndürmek ve Suriye'de daha fazla kan dökülmesini engellemek için silah bırakmaya hazır olan her militanı kabul etmeye hazırız."

'BM BARIŞ GÜCÜNÜN SURİYE'DE KONUŞLANMASI MANTIKSIZ'

BM barış güçlerinin Suriye'ye konuşlanmasının ise 'mantıksız' ve 'imkansız' olduğunu savunan Esad, şu ifadeleri kullandı:

"Bu gerçekçi değil çünkü böyle güçler uluslararası anlaşmalar temelinde devreye girerler. Bu anlaşmaların da ülkelerin onayını alması gerekir. Hangi ülkelerin mi? Bu durumda başka bir ülke yok. Sadece Suriye hükümeti ve bir ülke var. Diğer taraf ise bir ülke değil, bir terör örgütü. BM, bir terör örgütüyle nasıl anlaşma imzalayabilir?"

'S-400'LERİN RUSYA'YA GÖNDERİLMESİ GÜNDEMDE DEĞİL'

Rus askeri gücünün ülkedeki varlığına da değinen Esad, "Her devletin yabancı güçleri davet etmeye hakkı vardır. Bu nedenle kimse bunu bize yasaklayamaz" vurgusu yaptı. Esad, Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim üssüne konuşlandırılan Rus S-400 sistemlerinin Rusya'ya geri gönderilmesinin şu anda gündemde olmadığını da ekledi.

Sputnik

Haberin Devamı