Gündem Eskişehir'de Vali Tuna'ya protesto

Eskişehir'de Vali Tuna'ya protesto

Paylaş
Eskişehir'de Vali Tuna'ya protesto

Eskişehir'de Gezi Parkı eylemleri sırasında sivil giysili 5-6 kişinin saldırısına uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın öldürenlerin bulunmasını isteyen iki ayrı grup Eskişehir Valiliği yanında basın açıklaması yaptı

Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu üyesi olan yaklaşık 60 kişi, Eskişehir Valiliği yanındaki Müftülük Sokak’ta toplandı. Çevik Kuvvet polisleri gruptakiler gelmeden önce demir bariyerle valiliğin etrafını kapattı. Kapatma işlemleri sürerken gruptakilerle konuşan polis müdürleri Vilayet Meydanı’nın 3 aydır yeni düzenleme yapılması nedeniyle inşaat halinde olduğunu, alana kimsenin girmemesi için bariyerle kapattıklarını söyledi.

’VALİ İSTİFA’ SLOGANLARI

Gruptakiler Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın 38 gün hastanede tedavi altında tutulan Ali İsmail Korkmaz’ın ailesine gidip geçmiş olsun demediğini, öldüğü gün de polisleri savunup Korkmaz’ın arkadaşlarını suçladığını söyledi.

’Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür’ yazılı pankart açıp sık sık ’Vali İstifa’ sloganları atan grup adına basın açıklamasını Eğitim- Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı okudu. Şanlı, Vali Tuna’yı eleştirerek şöyle dedi:

"Vali yürüyüşe katılanların birbirine zarar verdiğini söylemiş, olay yeri görüntüleri internet sayfalarında yayınlanmaya başlayınca da çark ederek ’esnaf yapmıştır’ diyerek bu suçu polislerin üzerine atan kötü niyetli grupların olduğunu öne sürmüştür. Vali ayrıca Türk polisinin kesinlikle böyle bir saldırı yapmayacağını, kimseyi bu şekilde öldürmeyeceğini, Eskişehir’de bu olayın münferit olduğunu ve benzer başka bir olayın yaşanmadığını söyleyerek bir mülki amirden çok iktidar partisi yetkilisi gibi davranmış ve görev alanı dışına çıkmıştır. Açıklaması şahsi düşüncelerini yansıttığı halde, yetkili ağız olarak konuştuğundan kamuoyunun kendinse duyduğu muhtemel güveni kötüye kullanarak Ali İsmail’in katledilmesi ile ilgili halkı yanlış bilgilendirmiştir. Valinin, elinde soruşturma makamlarının bilmediği delil ya da tanık var ise bunları basından önce soruşturma makamları ile paylaşmak zorundadır."

VALİLİĞE YÜRÜDÜLER

Yapılan basın açıklamasının ardından gruptakiler çeşitli sloganlar attıktan sonra dağılırken, kısa süre sonra Porsuk Bulvarı’nda toplanan İşçi Partisi (İP) üyeleri Eskişehir Valiliği’ne doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 100 kişi sloganlar atarak valilik yanına geldi. Ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve ölen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğraflarını taşıyan kalabalığa hitaben İP İl Başkanı Zafer Tezer konuşma yaptı. Tezer şunları söyledi:

"Geçtiğimiz günlerde Eskişehir Valisi Tuna’nın katıldığı televizyon programında devrim şehidimiz Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili ’Arkadaşları yapmıştır, bizim üstümüze atıyorlar’ şeklinde açıklamalar yaptı. Takip eden günlerde ise hatasını anlamış olacak ki ’Esnaf da işlerinin kötüye gittiği gerekçesi ile göstericilere saldırmış olabilir’ diyerek durumun üstünü kapatmaya çalışıyor. Sayın Vali, sizden onurlu bir davranış sergilemenizi ve istifa etmenizi bekliyoruz."


Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR, (DHA)