Gündem Eskişehir'den ABD'ye 10 metrelik heykel

Eskişehir'den ABD'ye 10 metrelik heykel

Paylaş
Eskişehir'den ABD'ye 10 metrelik heykel

Eskişehir'de heykeltraş Serkan Özkaya'nın yaptığı 10 metrelik Davut Heykeli ABD'ye götürülmek üzere yola çıktı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bakım Onarım ve Heykel Atölyelerinde Başkan Yılmaz Büyükerşen’in katkılarıyla yeniden yapılan ve orijinalinin 2 katı büyüklükte 10 metre yüksekliğindeki Davut (Mikelanj’dan Esinle) heykeli, sürekli sergileneceği ABD’deki 21C Müzesi’ne gönderildi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, sanatçı Serkan Özkaya’nın 2005 yılında 9. İstanbul Bienali’nde sergilenmek üzere strafordan yaptığı ve Şişhane Meydanı’ndaki kaidesi üstüne yerleştirilirken yıkılan Davut heykeli Başkan Büyükerşen’in girişimleriyle Büyükşehir Belediyesi Heykel Atölyeleri’nde kompozit malzemeden yeniden yapıldı.

Toplam 10 metre yüksekliğindeki heykel, İstanbul üzerinden deniz yoluyla ABD’ye götürülmek üzere Eskişehir’den gönderildi. Heykel, başta New York ve Washington olmak üzere ABD’de birçok kenti tır üzerinde dolaştıktan sonra daimi olarak sergilenmek üzere, Kentucky’de bulunan 21C Müzesi’nin bahçesinde, 5 metre yüksekliğindeki kaide üzerine yerleştirilecek.

Haberin Devamı

Davut heykelinin yapılışıyla ilgili bilgi veren Yılmaz Büyükerşen, sanatçı Serkan Özkaya’nın Stanford Üniversitesinde geliştirdiği bilgisayar modelinden yola çıkarak gerçekleştirdiği 10 metre yüksekliğindeki strafordan yapılma dev Davut heykelinin, 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nde sergilenmek üzere 11 Eylül 2005 tarihinde Şişhane Meydanı’na getirilişi sırasında kırıldığını hatırlattı. Büyükerşen, bunun üzerine heykeli biri Eskişehir’de kalacak şekilde 2 kopya olarak kompozit malzemeden yeniden yapma teklifini götürdüğü Özkaya ile çalışarak eserin replikasını Eskişehir’de yeniden yaptıklarını kaydetti.

HEYKELİN ÖYKÜSÜ

Michelangelo, Davut heykelinin yapımına, 1501 yılında başlamış ve 1504 tarihinde tamamlamış. Davut heykeli, Michelangelo’nun (Pieta ile birlikte) en iyi iki heykelinden biri ve Rönesans heykel sanatının bir başyapıtı kabul ediliyor. Eser, Davut’un Golyat’a saldırmaya karar verdiği anı simgeliyor. 5 metre yüksekliğindeki mermer heykel İtalya’nın Floransa kentinin sembolü niteliğinde. Davut heykeli halen Floransa’daki müzede korunuyor. Heykelin aynı boyutlardaki kopyası turistler için müze önünde sergileniyor. Dünyaca ünlü sanat eseri olarak kabul edilen heykelin İtalya’dan sonra yapılan iki kopyasından biri ABD’de diğeri de Eskişehir’de olacak. Heykel Sazova’daki Bilim Sanat ve Kültür Parkı’nda sergilenecek.

Haberin Devamı