Ekonomi Esnafa faiz müjdesi

Esnafa faiz müjdesi

Paylaş
Esnafa faiz müjdesi

Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla bankalardan kredi alan ancak taksit ödemelerini geciktiren esnaf ve sanatkarlara iyi haber geldi. Yapılan düzenleme ile yüzde 40’lara varan gecikme faizi yüzde 16’ya çekilecek

Şimdiye kadar 100 binlerce esnaf ve sanatkar, kooperatifler aracılığıyla kredi kullandı. Kooperatiften kastımız Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB). İşini büyütmek, ticari aracını yenilemek, makine teçhizat almak ve çalışan sayısını artırmak isteyen esnaf, Halkbank’tan TESKOMB aracılığıyla üst limiti 500 bin lira olan düşük faizli yani Hazine destekli kredi alabiliyor.

Haberin Devamı

6 AYDA BİR ÖDEME

Kredinin vadesi 5 yıla kadar çıkıyor ve 6 ayda bir ödeme imkanı sunuluyor. Ama bu kolaylığa rağmen işlerdeki aksaklıklar nedeniyle taksidini zamanında ödeyemeyen esnaf söz konusu. Düşük faizli bu kredilerde taksit zamanında ödenemediğinde gecikme (temerrüt) faizi son dönemde yüzde 40’lara kadar çıkmıştı. Bu yüksek faizle boğuşan esnafa büyük bir kolaylık sağlanacak. Müjdeyi de Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan verdi.

YÜZDE 16’YA ÇEKİLDİ

TESKOMB üyelerinin katılımıyla Ticaret Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Ruhsar Pekcan, “Kooperatifler tarafından uygulanacak gecikme faizi oranı en üst sınırı, bir aya kadar olan gecikmelerde yüzde 25’ten yüzde 16’ya, bir aydan fazla gecikmelerde ise yüzde 37.5’ten yüzde 20’ye çekilerek, esnaf ve sanatkarın faiz yükü hafifletilecek” dedi.

Haberin Devamı

250 BİN KİŞİ FAYDALANACAK

Gecikme faizlerinde yapılacak bu indirimden 250 bin esnaf ve sanatkarın 1.5 milyar liralık borcun kapsama alınacağına dikkat çeken Bakan Pekcan, “Uygulamayla 1.5 milyar liralık borcun yaklaşık 300 milyon liralık gecikme faizi düşürülecek” diye konuştu. Pekcan, bugün itibarıyla esnafını kullandığı kredi bakiyesinin de 30.6 milyar lira olduğunu ifade etti.

81 İLDE BAŞVURU İMKANI

Başvuru 81 ildeki 1000’e yakın kooperatif şubesinden yapılabiliyor. Esnaf, bağlı olduğu kooperatife gidecek. Kooperatifler kredi başvurusu yapan esnaftan herhangi bir ücret istemiyor. Aidat şartı da yok. Sadece alınan krediden komisyon kesiyor. Kooperatifler kredi alırken özellikle esnafın ipotek şartını yerine getirmesini istiyor. İpoteğin yanında ‘kefil’ ve ‘ticari işletme rehni’ de istenebilir.