Sağlık Et beniniz varsa dikkat! Şeker hastası olabilirsiniz

Et beniniz varsa dikkat! Şeker hastası olabilirsiniz

Paylaş
Et beniniz varsa dikkat! Şeker hastası olabilirsiniz

Kiloluysanız ve vücudunuzda et beni çıkıyorsa o zaman dikkat! Uzmanlar, kilolu kişilerde çıkan benlerin şeker hastalığı habercisi olabileceğini belirtiyor

Hemen hemen herkesin vücudunda et benleri bulunur. Ancak uzmanlar, özelikle kilolu kişilerde ortaya çıkan et benlerinin şeker hastalığı habercisi olabileceğini belirterek risk grubundakileri uyardı. Kilolu insanlarda et beni olma riskinin, kilolu olmayanlara göre belirgin derecede yüksek olduğunu belirten Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Ertan Yılmaz, kilolu kişilerde oluşan et benlerinin şeker hastalığının bir habercisi olduğunu belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

GENETİK FAKTÖRLER DE ETKİLİ

“Et benleri, genellikle boyunda, bazen deri renginde bazen daha koyu renklerde genelde küçük sapla tutunmuş yumuşak kabartılardır. Et benlerinin boyu 1-5 milimetre arasında değişir. Et benlerinin oluşmasında kilo faktörü önemlidir. Et benlerinin oluşmasında genetik faktörler de etkili. Ailesinde et beni olma eğilimi olanlarda bu risk daha fazla. Yani 'Annemde, babamda da var' diye öykü duyarız gençlerden. Kilolu insanlarda et beni olma riski, kilolu olmayanlara göre belirgin derecede fark ediyor. En önemlisi de kişide kilo varsa et benleri şeker hastalığının bir habercisidir. Bizim dernek olarak endokrin ile yaptığımız bilimsel çalışmada da et benleri şeker hastalığının habercisi olarak gösterildi."

Haberin Devamı

ENFEKSİYON KAPABİLİR

“Özellikle et benlerinde şeker hastalığıyla ilgili reseptörlerin fazla olduğu, özellikle kilolu insanlarda benlerin artışı, şekere eğilimli olduğunun göstergesi olarak kabul ediyoruz. Et beni olan insanların şeker hastası olabileceği için önlem alması gerekiyor. Diyetine dikkat etmesi, zayıflaması gerekiyor. Et benleri, görsel sorun da oluşturabilir. İnce saplı olduğu için kopup düşerler ve oradan enfeksiyon kapılabilir. Boyunda onlarca kabartı da hoş olmayan bir görüntü. Biz deride mikrobu yok ettikten sonra tek tek koparıyoruz."

AA