Ekonomi Et ithalatı tutmadı hayvan desteği arttı

Et ithalatı tutmadı hayvan desteği arttı

Paylaş
Et ithalatı tutmadı hayvan desteği arttı

Hayvan yatırımları için alınan krediye devlet tam destek verecek

Teşvik alana hayvan

Haberin Devamı

Kırmızı ette ithalatın rekor fiyatlara son vereceğini öne süren, bu amaçla et ithalatını yeniden başlatan hükümet yanıldı. Üç kez yapılan ithalatın ilkinde, şok etkisiyle düşen et fiyatları, daha sonra yeniden yükselişe geçti.

Hükümet de çareyi soruna uzun vadeli çözüm aramakta buldu. Zora giren üreticiler için, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla verilen hayvan kredilerine yüzde 100 devlet desteği getirildi. Daha önce bu oran süt sığırcılığında yüzde 60, damızlıkta yüzde 50’ydi. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Limiti 3 milyar lira

Damızlık etçi sığır yetiştiriciliği, büyük baş hayvan yetiştiriciliği ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yatırım kredilerinde ise yüzde 50 olan sübvansiyon oranı yüzde 100’e çıkarıldı. Büyükbaş hayvan besiciliği işletme kredilerindeki sübvansiyon oranı yüzde 50’den yüzde 100’e yükseltildi.

Haberin Devamı

Kararla, büyükbaş hayvan besiciliği için kullandırılacak kredi 1.5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltildi. Bu arada 31 Temmuz 2010 tarihine kadar (bu tarih dahil) kullandırılan kredilerle ilgili olarak söz konusu tarihe kadar yürürlükte olan hükümlere göre işlem yapılacak.