Ekonomi Et üreticileri: 'Kırmızı ete zam yok'

Et üreticileri: 'Kırmızı ete zam yok'

Paylaş
Et üreticileri: 'Kırmızı ete zam yok'

Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Bılıkçı, kırmızı ete zam gelmesinin şu anda gündemde olmadığını söyledi. Bılıkçı, dün yüzde 10-20 artış beklediğini açıklamıştı

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) ete zam geleceğine yönelik haberlerle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı'nın açıklamasında kırmızı ete zam gelmesi için bir neden bulunmadığını belitti.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerine ilişkin açıklamalarımız ve ilgili Tebliğ’in ürün kalitesine olacak olumlu etkileri konusunda yaptığımız açıklamalar, kırmızı et pazarında fiyat artışı olabileceği yönünde algılanmıştır. Oysa ki, “et pazarı” ve “et ürünleri” pazarı farklı dinamiklere sahip olduğundan ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Natürel olarak kasapta satılan kıyma, kuşbaşı gibi et arzında fiyat artışına yol açacak bir sıkıntı bulunmamaktadır.

Natürel olarak satılan kırmızı et ile kırmızı etten üretilen ürünler birbirinden farklıdır. Et mamulleri veya et ürünleri olarak adlandırdığımız ürünler sucuk, salam, sosis, jambon, pastırma gibi ürünlerdir. Kasapta satılan ete zam gelmesi söz konusu değildir ve böyle bir söylemimiz olmamıştır. Ülkemizde şu an piyasaya et arzında bir sorun yoktur ve buna bağlı olarak fiyatlarda istikrarlı bir seyir vardır.

Haberin Devamı

Öte yandan, yürürlüğe yeni giren Et ve Et Ürünleri Tebliği ile et mamullerinin üretim koşulları yeniden düzenlenmiştir. Artık geleneksel damak lezzetine uygun sucuk, pastırma ürünleri tamamen dana etinden üretilerek satışa sunulmaktadır. Soya proteini, süt proteini gibi katkı maddeleri kullanımının kalkmasıyla daha kaliteli etten, güvenilir ve lezzetli ürün tüketiciye sunulmaktadır. Sosis, salam ürünlerinde ise genellikle iki et türünün karışımı yapılmaktayken, artık tamamen dana etinden üretilmektedirler. Tavuk ürünlerinde de but eti, göğüs eti gibi kaliteli bölümler kullanılmakta, bu nedenle üretimde et kullanımı artmaktadır. Bu değişimin maliyetlere etkisi fiyat dalgalanmalarına sebep olabilir. Ancak tebliğ sonrası tamamen dana etinden üretilen ürünlere tüketicinin olumlu ilgisi, rekabet şartları çerçevesinde piyasaya olumlu yansımaktadır. Bu nedenlerle artış veya azalış olup olmayacağını piyasa koşulları içinde göreceğiz demekteyiz.

Et Ürünleri Tebliği sayesinde ucuz et ve yan ürün karıştırılmayan, içeriği dengelenmiş, sağlıklı koşullarda üretilmiş şarküteri ürünleri artık halkımızın sofrasında hak ettiği yeri almaktadır. Bu tebliği bir milat olarak değerlendiriyoruz. Et ve Et Ürünleri Tebliği standardı korumak, sağlıklı üretim yapmak, geleneksel lezzeti ve reçeteleri yeni teknoloji ile yeniden üretmek yolunda atılmış en büyük adımdır."

Haberin Devamı

DÜN 'FİYAT ARTIŞI BEKLİYORUZ' DEMİŞTİ

Bılıkçı, dün yaptığı açıklamada yürürlüğe giren ''Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği''yle birlikte et ürünlerindeki kalitenin artmasına bağlı olarak yüzde 10 ile 20 arasında fiyat değişimi beklediklerini söylemişti.