Ekonomi Ev alırken brüt vurgununa dikkat

Ev alırken brüt vurgununa dikkat

Paylaş
Ev alırken brüt vurgununa dikkat

Tüketici kanununda yapılacak olan değişiklikleri kapsayan tasarıda yer alan konutlardaki net ve brüt metrekare farkları konusunda fırsat yoksulları yine sahnede.

Vatandaş satın aldığı 100 metrekarelik bir konut için 200 bin lira öderken metrekaresini 2 bin liradan aldığını düşünebilir. Ancak bu yanılgıya dur demekte yarar var.

Haberin Devamı

Aslında gerçek ölçüm yapıldığında 100 metrekarelik bir dairenin netinin 85 hatta 80 metrekareye kadar düşürüldüğünü söyleyebiliriz.

Uzmanların bu konudaki uyarıcı açıklamalarına rağmen maalesef mağduriyetler devam ediyor.

Emlak Güncel’den Mehmet Canıtatlı, Bakanlıklara 1 yıldır gündemde olan ancak kanunlaşamayan tasarının akıbetini soruyor….

Hile nasıl uygulanıyor?

*Hayati Yazıcı yönetimindeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bu konularda yüzlerce şikayet ulaşmış durumda. Ancak hâlâ taslak kanunlaşıp yürürlüğe girmedi.

*Apartman holü, kömürlük, asansör boşluğu, merdiven ve kat sahanlıkları brüt metrekareye dahil edilerek satış yapılıyor.

*Ortak kullanılan otopark, sosyal donatı alanları ve bahçeler de daire brüt alanına ilave edilerek satış yapılıyor. Bu şekilde yapılan satışlarla, brüt daire metrekaresi ile net metrekare arasındaki fark yüzde 50’ye kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

*Konutlarda net metrekare içinde hesaplanmayacak bölümler ise şöyle olmalı: Kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, balkonların toplamının iki metrekaresi, merdiven, sahanlık, asansör, konut başına dört metrekareden büyük olmamak üzere yapılan kömürlük, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı dairesi, çamaşırlık, bina içindeki garajlar…

*Brüt alan ile net alan arasındaki fark duvar kalınlıkları yada balkonlardan ibaret değildir. Duvarların varlığı ile yokluğu bile en az 4-5 metrekareye bedeldir.

Ne yapmalı?

*Yüksek binalarda; konutun veya ofisin manzarasını, sosyal alanlarını, otoparkının brüt metrekareye ilave edildiğini düşünenler mutlaka ölçüm yapmalı.

*Maketten satın alımlarda kat planlarının sözleşmeye dahil edilmesinde yarar var. Hatta noter onaylı bir sözleşmenin konut sahipleri için güvence olabileceğini söyleyebiliriz.

*Evi satın almadan önce söz konusu projeye imza atan şirketin referansları mutlaka incelenmeli.Önceki projeleri, taahhütlerini yerine getirip getirmediği, proje aşamasında belirtilen konut metrekareleri ile teslimdeki metrekarelerin birbirini tutması güvenilirlikte büyük önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Net ve brütün gerçek tarifi

Haftasonu ziyaret ettiğim NUROL GYO’dan bir satış temsilcisi bu konuda kısaca şu değerlendirmede bulundu…

Daire içi brüt deyince akla, dairenin bulunduğu kattaki merdiven, asansör, varsa havalandırma boşluğu ve koridorlardan aldığı pay gelmelidir.

Daire içi net deyince akla, ev içinde adım atılabilir alanlar, Islak hacimli yerler, varsa balkonu ya da terası gelmeli.

Dış brüt ise dairenin inşaatın toplam alan miktarından aldığı pay olarak bilinmeli. Bunun içine sosyal tesislerden düşen pay da girer otopark da varsa dairenin deposu da.

Dış net hesabı ise dairenin dış dört duvarının toplamı olarak bilinir.

Bakan Ne Demişti ?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Mart 2013′te, konut satışlarında yaşanan metrekare sorununu çözeceklerini açıklamıştı. Bayraktar, bunun için yasal düzenleme gerektiğini belirtirken, TBMM’ye sevk edilecek yeni imar kanun taslağına bir madde ekleyerek metrekareleri netleştireceklerini kaydetmişti. “Çalışma yapıyoruz. Farklı metrekareleri kaldırıyoruz. Evin net metrekaresi neyse, belediyeden öyle geçecek, satarken öyle satılacak ve tapuda da o metrekare yer alacak. Bunları netleştireceğiz” Bu sözler sayın Bayraktar’a ait. Artık mağduriyetler daha da artmamalı, fırsat yoksullarına da daha çok meydan verilmemeli… Çalışmaların neticelenmesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

Bu arada hemen belirtelim; emlakguncel, kanun yürürlüğe girdikten sonra saydığımız bu alanları da konutun satış fiyatına eklemiş olan şirketleri bir bir teşhir edecektir.

Emlak Güncel.