Ekonomi Ev Fiyatları Artacak

Ev Fiyatları Artacak

Paylaş
Ev Fiyatları Artacak

Büyük ölçüde finansmanını banka kredileri üzerinden sağlayan inşaat sektörü, ABD’nin ekonomide uygulamaya başladığı yeni yüksek faiz, güçlü dolar politikasıyla yeni bir yol haritası belirlemeye çalışıyor.

Türkiye’de de döviz ve faizde yükselişlerin olacağı, altın fiyatlarının düşük kalacağı ortamda müteahhit firmalar olumsuz gibi görünen bu duruma karşı farklı politikalar geliştirmek çabası içine girdi. Sözcü Gazetesi’nin haberine göre yüksek faizin herkesi etkileyeceğini belirten Özak Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk “Fiyatlar yerinde durmayacak ancak yeni fırsatlar da doğacak” dedi.

Haberin Devamı

Coşkuntürk, ABD’deki ekonomi politikasındaki gelişmelerin Türkiye’yi de etkilediğini, nitekim dövizde ve faiz oranlarında bir tırmanışın gözlendiğini söyledi. Böyle dönemlerde konut üretme maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatların da yükseleceğinin altını çizen Coşkuntürk, “Hem proje geliştiren, hem yatırıma, hem de konut sahibi olmak isteyenler için zor bir süreç. Ancak zorlukların her zaman kolaylıkları ve fırsatları da beraberinde getireceği unutulmamalı” dedi.

“Döviz mevduatı tutanlar için cazip alım fırsatları oluşturacak”

İnşaat sektörü için yüksek faiz dönemlerinde sukuk, murabaha gibi enstrümanların da etkili olabileceğini, ancak bu yatırım araçlarının her zaman için geçerli bir borçlanma modeli olduğuna vurgu yapan Coşkuntürk şöyle konuştu: “Sukuk ve benzeri yatırım araçlarım yüksek faize karşı çözüm olarak görmemek lazım. Fakat dövizin yükseldiği, TL’nin zayıfladığı dönemlerde bu enstrümanlara yurtdışı ve içinden talep artabilir. Bu da sektör için önemli bir finans kaynağı şekline bürünür. Unutulmaması gereken böyle dönemlerde tüm borçlanma alternatiflerinin maliyetleri artar. Maliyetlerin arttığı bir dönemde de uzun vadeli projeler olumsuz etkilenebilir veya bu tür projelerde bir yavaşlama görülebilir. Ancak faizin artışına paralel dövizin yükselişi elinde döviz mevduatı tutanlar için cazip alım fırsatları oluşturacak.” Yatırımcılar uyanık olmalı döviz ve faiz oranlarının yüksek seyrettiği dönemlerde ev sahibi olmak isteyen veya gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Coşkuntürk, “Proje geliştiriciler olarak uzun ömürlü ürünler sunuyoruz. Dolayısıyla gayrimenkul alıcıları her zaman uyanık olmak zorunda. Gayrimenkul alırken, hassas davranacak, doğru lokasyon, doğru fiyat ve prim sağlayacağına inanılan projelerden alım yapacaklar. Primlenen yatırım hiçbir zaman kaybettirmez” dedi.

Haberin Devamı

En kârlı iş arsa sahibi olmak

ABD’nin son olarak uygulama kararı aldığı ekonomik modelin Türkiye gibi büyümesini yurt dışı kaynağa bağlayan ülkeler için sıkıntılı olacağına değinen Coşkuntürk, “ABD faizlerinin artması Türkiye’de de faizlerin yukarı yönlü hareketine neden olacak. Bu dönemde proje geliştirici firmaların yatırım alternatiflerini yeniden gözden geçirmesi gerekecek. En azından ekonomi normale dönünceye kadar yapılması gerekenler var. Ayrıca müteahhitler arsa geliştirme, satın alma için yer alıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Emlak Güncel.