Ekonomi Ev fiyatları yüksek, kredi hala pahalı

Ev fiyatları yüksek, kredi hala pahalı

Paylaş
Ev fiyatları yüksek, kredi hala pahalı

Ev fiyatları yüksek, kredi hala pahalı

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, Türkiye’de büyük krizler olmadığı takdirde herhangi bir şekilde konut fiyatlarının düşmesini beklemediğini belirtti.

Haberin Devamı

Onay, konutun bir insanın hayatta satın alabileceği en pahalı şey ve en büyük yatırım olduğunu söyledi.
Bugünlerde kimsenin bu yatırımı cebindeki parayla değil kredi ile yaptığını ifade eden Onay, dolayısıyla insanların kredi alırken on kere düşündüklerini, ekonomi iyi gittiğinde konut satışlarının arttığını ifade etti.

Onay, "Haziran’da seçim var. Seçim ekonomisi de mutlaka olacaktır, harcamalar başlayacaktır. Dolayısıyla diğer yatırımcılar gibi gayrimenkul yatırımcıları bekleyen projelerini o dönemde harekete geçirecekler" şeklinde konuştu.

Faizlerin de Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir noktada olduğuna işaret eden Onay, şunları kaydetti:
"Paradan para kazanma dönemi geçeli çok oldu. Çünkü bankaya koyduğunuz para ile enflasyon neredeyse bire bir. Bu durum konut tarafındaki yatırım talebini artırıyor. Türkiye’de 72 milyonun ortalama yaşı 28,5, ilk ev sahibi olma yaşı ise çok daha yukarıda. Türkiye’deki hane halkı sayısı da düşüyor, eskiden 5-6 kişilik haneler varken şimdi şehirlerde bu sayı 3’e indi. Dolayısıyla aynı birim içinde daha fazla haneye ihtiyaç oluyor. Türkiye’nin bu nüfus durumundan ötürü konut ihtiyacında bir daralma önümüzdeki 10 yıl için beklenmiyor. Konutlar yapılmaya devam edecek. Türkiye’deki ekonomik koşullarda büyük krizler olmadığı takdirde, konut fiyatlarında herhangi bir azalma, düşmeyi ben öngörmüyorum."

Haberin Devamı

-"TÜRKİYE’DE EV FİYATLARI DEĞİL KİRA BEDELLERİ DÜŞMEYE BAŞLADI"-

Türkiye’de ev fiyatlarının değil kira bedellerinin düşmeye başladığını ifade eden Onay, bu dönemdeki yatırım amaçlı konut alımlarının oranındaki artış sebebi ile kiraya verilmek üzere bekleyen çok fazla ev olduğunu ve bu durumun bir süre daha bu şekilde seyredeceğini öngördüklerini söyledi.
Türkiye’de asıl konut ihtiyacının gelir durumu yüksek kesimde olmadığını, bu kesimin zaten hem oturmak hem de yatırım amaçlı ev sahibi olduklarını belirten Onay, "Türkiye’de orta kademedeki insanların ise şu an ev satın alması neredeyse imkansız. Yüzde 1’li oranlara inen banka kredileri de bu konuya onlar için çözüm sağlayamıyor. Çünkü o aylık yüzde bir... Yıllık yüzde 12’ye, bileşik faizle yüzde 13-14’e geliyor. Yurt dışında yıllık yüzde 2-3.... Aradaki fark bir uçurum. Türkiye’de konut kredisi hala çok pahalı. Enflasyona bakın ne kadar, verilen kredi ne kadar. Arada kaç puan fark var, bu tıkanmayı işaret etmesi açısından önemli bir gösterge" dedi.

Haberin Devamı

Onay, Türkiye’de tutsat (mortgage) ile banka kredisinin de aslında aynı anlama geldiğini, ikincil piyasa oluşmadığı için bankanın bunu birincil kredi gibi sattığını, o nedenle tutsat (mortgage) banka kredilerinin pahalı olduğunu söyledi.

Barış Onay, "Gerçek konut ihtiyacı olan insana konut alma imkanının yaratılması lazım ki işte o zaman Türkiye’de gerçekten bir gayrimenkul sektörü patlamasından bahsedelim. Bu dönemde ise zaten evi olan insana üçüncü beşinci evi satılıyor" diye konuştu.

-"DEVLET ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK"-

Ya konutun ya da konut finansmanının ucuzlaması gerektiğini ifade eden Onay, "Devlet (ben konut sektöründen damga vergisi almayacağım, konutta KDV’yi indireceğim, şu harçtan vazgeçtim) diyerek bazı şeyler verecek, konut üreten de bunu fiyatına aşağı doğru yansıtacak. Ondan sona da bankalara diyecek ki (konut için verilen kredilere benim de sübvansiyonum var), taşın altına elini koyacak. Ancak böyle orta gelirli ve ihtiyaç sahibi geniş bir kitle Türkiye’de ev sahibi olmak yolunda adım atabilir. Sonuç olarak ya konutlar devlet eliyle ucuzlayacak ve devlet kendi aldığı payı azaltacak yada bankalarla devlet oturup konuşacak bu faizler inecek" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Gayrimenkulün karlı bir yatırım olduğuna da işaret eden Onay, "Paranız varsa gayrimenkul alın, başka bir şey almayın. Bir projeye topraktan girebiliyorsanız ondan daha karlı bir yatırım yapamazsınız" dedi.

Fatma Metin Günaydın / AA