Yemek Evde ekmek tarifi: Evde ekmek nasıl yapılır?

Evde ekmek tarifi: Evde ekmek nasıl yapılır?

Paylaş
Evde ekmek tarifi: Evde ekmek nasıl yapılır?

Sofralarımızın vazgeçilmezi ekmek evde nasıl yapılır? Pazar günleri aile kahvaltılarını mis gibi kokan ekmek ile taçlandırmayı kim istemez ki! Çok kolay hazırlayabileceğiniz, evde her daim bulunan malzemeleri kullanarak evde ekmek yapmak istiyorsanız "Evde ekmek tarifi, evde ekmek nasıl yapılır" haberimize göz atın. Elif Demirtaş Bilir / elif.demirtas@ posta.com.tr

Sofralarımızın baş tacı ekmekten vazgeçmek mümkün değil elbette. Sevdiklerinize hazırlamak için evde ekmek tarifi arıyor ya da evde ekmek nasıl yapılır merak ediyorsanız "Evde ekmek tarifi, evde ekmek nasıl yapılır" haberimize göz atın.

Haberin Devamı

Basit ekmek tarifi

Evde ekmek tarifi malzemeleri

  • 25 gram yaş maya
  • 1-1,5 çorba kaşığı bal veya şeker
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 3,5 su bardağı kadar oda sıcaklığında su (İçme suyu kalitesinde çok sert olmayan su tercih edin)
  • 1 kg un

Basit ekmek yapılışı:

  • Maya ve şeker ya da balı oda sıcaklığında suyun yarısı ile (yaklaşık 2 bardağı su) eritin. Un ve tuzu geniş bir kap içerisine alın. Ortasını havuz gibi açtığınız una hazırladığınız mayalı karışımı ekleyin. Bir süre malzemeleri harmanlayıp suyun kalan kısmını da döküp hamuru yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemine yaklaşık 5 dakika boyunca devam edin.
  • Eğer hamur ellerinize yapışmaya başlarsa elleriniz unlayarak işleme devam edin. Nemli bir hamur elde ettiğinizde yoğurma işlemine son verebilirsiniz.
  • Elinizdeki hamura yuvarlak bir şekil verip üzerine az miktarda un serpin ve bir bıçak yardımıyla hamuru ortadan çentikleyin.
  • Elde ettiğiniz hamuru bir tepsiye alıp normal ısıda ve ağzı kapalı olarak yaklaşık 40 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Hamur yeteri kadar kabardığında yumruk darbeleriyle hamurun içindeki havayı iyice alın.
  • Sonra hamuru 2-3 dakika kadar daha yoğurun ve istediğiniz şekli verdikten sonra tekrar bir süre daha dinlenmeye bırakın. Hamurunuz iki katı büyüklüğüne ulaşmışsa artık pişmeye hazır demektir. Fırına vermeden önce istediğiniz şekilde ekmek hamurunuzu bıçakla çentikleyin.
  • Önceden ısıtılmış 230 C'deki fırında pişirmeye başlayın. Ekmeğin boyutuna göre pişme süresi değişiklik gösterebilir. Fırının kapağını açmadan 10-15 dakika sonra ekmeği kontrol etmeye başlayabilirsiniz.
  • Pişirdiğiniz ekmeği dışarı çıkardıktan sonra bir süre dinlendirmekte fayda var. Eğer "Ben dumanı üzerinde tüten ekmek severim" diyorsanız tüketeceğiniz zamana tabi ki siz karar verin.

Hamurun mayasının gelmesi önemli

Hamuru fırına vermek için acele etmeyin. En önemli kural hamurun mayasının gelmiş olması. O yüzden hamurunuzun biraz zamana ihtiyacı olacak. Mayası gelmiş hamurdan elde edilen ekmeğin tadı ve kıvamı çok daha leziz olur. Hamurun mayasının geldiğini anlamak zor değil. Mayalanmaya bıraktığınız hamur, mayası geldiğinde bıraktığınızın iki katı olmuşsa arzu edilen kıvama gelmiş demektir.

Fırından çıkan ekmeği hemen dilimlemeyin

Ekmek piştikten sonra eğer bıçakla hemen keserseniz içi hamurlu ve hafif ıslak bir yapıda olan ekmek olur. İşte bu yüzden ekmeği kesmek için bir süre beklemeniz gerek.

Ekmek yapmanın püf noktaları

  1. Ekmek yaparken un seçimi çok önemli. Tam tahıllı veya çavdarlı undan ekmek yapıyorsanız bu unlar hacim olarak daha az yer kaplar.
  2. Taze ve önceden hava almadığından emin olduğunuz unu eleyerek kullanmak daha lezzetli ekmek elde etmenizi sağlar.
  3. Hamur mayalamak için sağlıklı ve ılık su kullanmaya özen gösterin.
  4. Ekmek yaparken maya ile tuzu ayrı tutmanız önerilir. Kuru maya kullanıyorsanız tuz ile direkt temasını önlemek ekmeğin daha lezzetli olmasını sağlar.
  5. Ekmeğe sıvı yağı, zeytinyağı veya bal gibi malzemeler ekleyecekseniz su miktarını verilen miktardan biraz daha az tutun.
  6. Ekmek hamurunu dıştan içe doğru en az 15-20 dakika elde yoğurarak istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Hamuru yoğururken dış yüzeyinin elastik, düzgün ve parlak renkte olmasına dikkat edin.
  7. Güzel bir ekmek elde etmek için mayası gelmiş ve şekli verilmiş hamuru 170 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirebilirsiniz.
  8. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra yaklaşık iki katı oranında kabarmışsa ve ekmeğe parmak ile bastırdığınızda tekrar aynı şekline dönüyorsa ekmek başarılı bir şekilde pişmiş demektir.
  9. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra bir süre dinlenmeye ve soğumaya bırakın. Böylece ekmeğin hamur olmasını önlemiş olursunuz.

Mayalarla ilgili püf noktası

  • 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya.
  • 1 küçük paket yaş maya = 42 gram.
  • 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya.

Not: Eğer hamurun mayalanması için aceleniz varsa ve daha çabuk mayalansın istiyorsanız ılık su kullanmanız öneriliyor. İstediğiniz un çeşidini kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Tarif: Ekmek Bir Tutkudur