Ekonomi Evde zam sinyali

Evde zam sinyali

Paylaş
Evde zam sinyali

Dövizdeki artış inşaat maliyetlerine de yansımaya başladı. Çimentoya yüzde 10, betona yüzde 15, demire yüzde 40 zam geldi. Zamlerin konut fiyatlarına yüzde 15 olarak yansıyabileceği belirtiliyor

HAMİDE HANGÜL

Döviz kurundaki dalgalanma ev sahibi olmanın maliyetini artırıyor. Bu yılın başından itibaren çimentoya yüzde 10, betona yüzde 15, demire yaklaşık yüzde 40 zam geldi. Betona bir yüzde 10 daha Mayıs, Haziran aylarında artış bekleniyor. Maliyetlerin sürekli çıktığına işaret eden inşaatçılar, bekletilen zamların seçim sonrası konut fiyatlarına yansıtılabileceğini söyledi.


BİR YÜZDE 10 DAHA


216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, konut piyasasında satışların yavaşlamasına rağmen, inşaat maliyetlerinin sürekli arttığına işaret etti. Betona yüzde 15 zam geldiğini söyleyen Dündar, bir yüzde 10 artışın daha gelebileceği yönünde kendilerine tebliğ yapıldığını söyledi. Dündar, “Hangi fatura dönemi olur bilmiyoruz ancak, mayıs-haziranda olabilir” dedi.

BEKLENTİ YÜZDE 15


Bu artışın döviz kurundan kaynaklandığını ifade eden Dündar, izolasyon malzemesine de yüzde 10 zammın konuşulduğunu vurguladı. Bu artışları fiyata yansıtmamaya çalıştıklarını söyleyen Dündar, “Seçim sonrası piyasa açılırsa maliyetler konut fiyatlarına yansıtılır. Bu da yüzde yüzde 15’in altında olmaz” diye konuştu.


HIZLA YÜKSELDİ


Özyurtlar Holding Başkanı Tamer Özyurt da demir fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekti. Özyurt, “Demir, bir yıl önce KDV dahil 1500 liraydı. Şu anda 3 bin liralara yaklaştı. Beton da keza yaklaşık yüzde 15 artmıştı. Geçen ay sonu yüzde 10 artış tebliğ edilmişti, Haziran ayında bir yüzde 10 artıştan daha bahsediyorlar” diye konuştu.


SEÇİM SONRASI FİYATA YANSIR


Anadolu Yakası’na yoğunlaşan bir başka markalı konut üreticisi, inşaat malzemelerine kur zamlarının olabildiğince yansıtıldığını, ancak satışları etkileyebileceği düşüncesiyle bu artışları konut fiyatlarına yansıtmadıklarını söyledi. Sektör te dedi.

Haberin Devamı