Türkiye (Son Dakika) 'Evren' ilçesinin adı değişiyor

'Evren' ilçesinin adı değişiyor

Paylaş
'Evren' ilçesinin adı değişiyor

TBMM tarafından alınan karar ile Türkiye’de Kenan Evren adı verilen okul, cadde ve köylerin adının değişmesi gündeme gelmişti. Ankara’nın Evren ilçesi Belediye Başkanı ise isim konusunda bir talepte bulundu.

TBMM tarafından alınan karar ile Kenan Evren’in adının Türkiye’deki okul, cadde, sokak, mahalle, köy ve kışlalardan silinmesi kararlaştırılmıştı. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un TBMM’de gündeme getirdiği konuya Meclis’teki tüm partiler destek verdi. Erol, “12 Eylül TBMM’yi kapattı, parti genel başkanlarını tutukladı. 650 bin kişi gözaltına alındı, 230 bin kişi sıkıyönetimde yargılandı. Ama bugün Kenan Evren’in adı Ankara’nın bir ilçesinde var. Okullarda, kışlalarda, meydanlarda var. Evren adının hiçbir şekilde yaşaması doğru değildir” dedi.

Haberin Devamı

Karar üzerine Kenan Evren adı verilen yerlerde isim değişikliği gündeme geldi. Değişikliklerden etkilenecek bir yer de Ankara’nın Evren ilçesi olacak. Adı değişecek olan ilçenin Belediye Başkanı Hüsamettin Ünsal, Hürriyet’e konuştu. Ünsal, “Değişecekse eski ismimiz olan Çıkınağıl olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘Başka bir isim olmaz diye düşünüyorum’

İsim değişikliği konusunda ilçede toplantı yapacaklarını da kaydeden Başkan Ünsal şunları söyledi: “CHP Milletvekilinin önergesini bütün partiler desteklemiş. Biz istesek de istemesek de değişecek. Daha önce de rahmetli Turgut Özal zamanında gündeme geldi. Kenan Evren o zamanlar Cumhurbaşkanı’ydı. ‘Evren ismiyle özdeşleştik, uzun yıllar geçti bu şekilde bilinmeye başladık’ denilerek uygulanmadı. Sokak, cadde, park, kültür merkezi gibi yerlerdeki ismin değişmesi kolay ama ilçe olduğumuz için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onaylaması gerekiyor. Şimdi biz de vatandaşa soruyoruz. Daha önce hizmet etmiş belediye başkanlarımız, ilçe başkanlarımız, ilçemizin ileri gelenleriyle bir toplantı yapacağız. Dediğim gibi biz bunda kalıcı olarak Evren kalsın desek bile uygulanmayacak. Sonuçta Meclis’in almış olduğu bir karar. Eski adımız Çıkınağıl. Başka bir isim olmaz diye düşünüyorum. Zaten biz burada 30 yıl geçmesine rağmen Çıkınağıl olarak biliniyoruz. Evren daha yeni yeni kabullenilmeye başlanmıştı. Değişecekse eski ismimiz olan Çıkınağıl olur diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Hürriyet