Ekonomi 'EXPO 2021' Hatay'ı dünyaya duyuracak

'EXPO 2021' Hatay'ı dünyaya duyuracak

Paylaş
'EXPO 2021' Hatay'ı dünyaya duyuracak

Kardeşlik ve birliğin kenti Hatay, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi zenginlikleri ve kültürel dokusuyla Akdeniz’in incisi haline gelmiştir.

Doç. Dr. Lütfü Savaş

Haberin Devamı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı

8 bin 500 yıllık geçmişi olan bu kentte her zaman sevgi, barış ve kardeşlik içinde yaşanmıştır. Bu kent, medeniyetlerin buluşma noktası olmuştur. Şehrimizde, Hıristiyanların hac merkezi olarak gördüğü St. Pierre Kilisesi ve Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi yer almakta. UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na layık görülerek damak çatlatan lezzetleriyle gastronomi unvanını kazanan şehrimiz, ayrıca EXPO 2021’le de ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla adını tüm dünyaya başarıyla duyurmaya hazırlanıyor. HADO (Hatay Deniz Otobüsü) ile de serhat şehrimiz Hatay, yerli yabancı birçok turisti ağırlayacak ve bayrağımızı Akdeniz sularında dalgalandıracak.

GÖNÜL KÖPRÜLERİ

Haberin Devamı

Aramızdaki engelleri kaldırarak güzel bir aile olduğumuzu göstermek için, yollar yaparak uzağı yakın ettik. Gönül köprüleri kurarak şehrimizin farklı noktalarında hizmetler gerçekleştirdik. Doğanın içinde büyüyüp, toprağın bereketinden faydalanan nesiller yetiştirmek için fidanlar ektik. Gerçekleştirdiğimiz birbirinden nitelikli sanatsal faaliyetlerle ülkemizin geleceği gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzaklaştırdık. Onları sanata, kültüre ve bilime teşvik ettik. Rengarenk bakışlarımızla, sevgiyle harmanladığımız muhabbetimizle, asırlardır baki olan dostluklarımızla çok güzel bir aileyiz. Hatay Büyükşehir Belediyesi büyüyor, büyüdükçe güçleniyor ve güçlendikçe de başarıyor.

CENNET BAHÇESİ

En büyük gururlarımızdan biri, EXPO 2021’in Hatay’da gerçekleşecek olmasını sağlamak. Bu uğurda 300 dönümlük bir cennet bahçesi oluşturacağız. Hatay’a bugüne kadar yapılmış dünya EXPO’larından daha büyük bir başarı sağlamak amacındayız. Hemen belirteyim. EXPO basit bir bahçe olimpiyatı, bir başarı algı yönetimi değil. Temel mesele bu uğurda kentin vatandaşlarını bir amaç etrafında örgütleme ve sürdürülebilir bir ekonomik başarının yapılabileceğine ikna etmek. Bunu bir defa başardığınız anda Hatay’a inanılmaz hızda yenilik getirebilir ve değişimi çağın gerektirdiği seviyelere taşıyabilirsiniz.

Haberin Devamı

BİTKİ TURİZMİ

Ana strateji piramidimizin başında EXPO’nun ana teması Medeniyetler Bahçesi, Cennet Bahçesi ve bu bahçenin içindeki çiçekler ve bitki sektörü geliyor. 3 bin değişik bitki türü ve 300 endemik bitkinin ve binbir çeşit fidanın yetiştiği dünyanın en verimli topraklarının bulunduğu Hatay’ı tamamen bir açık botanik parkına dönüştürmek işten bile değil. Bunun için çiçek ve botanik araştırma enstitüsü, çiçek ve botanik halk akademisi ve pazarlama kümelenmeleri ve kooperatifleri kurmak ve bu sektörü sürdürülebilir yapma temel hedef. İkincisi 800 adet tıbbi ve aromatik bitkisi bulunan Hatay’da bu sektörü enstitü ve akademi ile destekleyip cennet bahçelerinin bir bölümünü bitkisel terapi, tedavi ve rehabilitasyon merkezine dönüştürüp dört mevsim sağlık ve doğa turizmini burada desteklemek. Üçüncüsü ve belki de bugün Hatay’da en güçlü olduğumuz konu olan ekolojik tarım ve yiyecek içecek sektörü, kısaca gastronomi sektörü ile EXPO stratejisini taçlandırmak ve hedefe daha hızlı ulaşmak.

Haberin Devamı

TARİH YAZACAĞIZ

Dünya, Hatay’ın kutsiyetini ve tarihten gelen medeniyet birikiminin farkında olduğunu aslında bize EXPO 2021 Hatay ev sahipliğine layık görerek ve UNESCO Gastronomi Kenti olmamızı tescilleyerek insanlığa mal etmek istiyor. Bu kente yanı başındaki savaşa rağmen topyekün bir tarih yazmaya kararlı, davamıza inanıyoruz.