Gündem Eylemi yapan teröristi açıkladı

Eylemi yapan teröristi açıkladı

Paylaş
Eylemi yapan teröristi açıkladı

Gaziantep Valisi Erdal Ata, hain saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Gazetecilere saldırıyı gerçekleştiren ve aranan terörist Murat Filiz'in fotoğrafını kamuoyuna sunan Ata'nın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Diyarbakır kırsalında patlayıcı madde yerleştirildiği tahmin edilen araç ilimize getirilerek patlatılmıştır.Yapılan sorgulamada Murat Filiz isimli örgüt mensubunun eylemi yapan şahıs olduğu belirlenmiştir. Yapılan istihbarat çalışmalarında Murat Filiz’e 4 kişinin yardım ettiği tespit edilmiştir.

>>> BOMBALI ARACI GÖNDEREN MÜDÜR YARDIMCISI ÇIKTI

Bunu üzerine bu şahıslar bugün Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yakalanarak gözaltına alınmışlardır.Murat Filiz’in yakalanması için çalışmalar devam etmektedir.Bu olayın kısa sürede aydınlatılması emniyet teşkilatımızın bu olaya ne kadar önem verdiğinin kanıtıdır.

Ölü sayısı 9 ancak olayla bağlantısı olmayan kalp krizi geçiren bir polisimizin annesi de vefat etti.Olayla bağlantılı hayatını kaybeden kişi sayısı 9. Gaziantep bir huzur kenti. Sanayisiyle, ticaretiyle, tarihiyle. Bu bölgede insanlarımız barış ve huzur içinde yaşamakta. Burada huzuru bozmak insanlarımızı birbirine düşürme amacı güdülüyor.

Gaziantep’te yaşayan insanlarımız sağ duyuludur. Bu oyunlara gelmeyecektir.Kaçak Murat Filiz’in sınır ötesinde değil yurt içinde olduğunu düşünüyoruz.Gözaltında bulunanların sayısı 13’e yükseldi. Araç emniyetin önüne bırakılmak isteniyor, izin verilmiyor. İleride tamirci olduğu söyleniyor. Ardından biraz daha ileriye araç bırakılıyor ve infilak ediyor.

Çekicinin ilk anda ilgisi olmadığını düşünüyorduk, daha sonra olaydan haberdar olduklarını anladık. Bizim tahinimiz eylemi yapmadan aracın yakalanma ihtimaline karşı çekiciyle getirildiği. Olayda 50 kilo C-4 patlayıcı kullanıldığı tespit edildi.

BOMBA DİYARBAKIR’DA YÜKLENDİ

Soruşturmada gelinen aşamayı anlatan ve son durum hakkında bilgi veren Vali Erdal Ata, gözaltındaki kamu görevlisinin öğretmen olduğunu, bombacıya yardım ettiğini, halen 13 kişinin gözaltına bulunduğunu bunlardan gözaltı süresini dolan 4 kişinin adliyeye sevk edildiğini bildirdi. Vali, bombanın Diyarbakır kırsalında yüklenip Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nden çekici ile Gaziantep’e getirildiğini doğrulayarak şu bilgileri verdi:

"Yeşilova Mahallesi Korutürk Caddesi Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde önünde saat 19.40’da üzerinde 34 JNU 86 plaka takılı, şase numarasından 54 UE 926 plakalı olduğu anlaşılan ve 11 Nisan 2012’de Sakarya’dan çalıntı kaydı bulunan siyah otomobille bombalı saldırı gerçekleştirilmiştir. Diyarbakır kırsalında bombanın yüklendiği Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nden çekiciye yüklenerek ilimize getirilip olay yerine indirildikten 4 dakika sonra patlatıldığı saptanmıştır. Olayla 9 kişi hayatını kaybetmiş, 10’u ağır 68 kişi de yaralanmıştır. 5’i polis otosu 4 sivil araç ile Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü, işyerleri ve evlerde maddi hasar meydana gelmiştir.

Olayda kullanılan 63 EN 961 plakalı çekici ile sürücüsü M.Ç., çekici şirketi sahipleri M.Y.ve V.Y., oto tamircisi K.S. Siverek’te gözaltına alınmıştır. Şahısların alınan beyanları ve yapılan araştırmada otomobilin Siverek İlçesi’nden çekici şoförü M.Ç.’nin marifetiyle eylemi gerçekleştiren ’Firaz’ kod adlı Murat Filiz ile birlikte ilimize getirildiği arşivlerimizde bulunan PKK-KCK terör örgütü mensuplarına ait fotoğraf albümünde yapılan teşhislerinde 2006 yılında kapatılan Demokratik Toplum Partisi gençlik çalışanı olan ilimizde ve daha sonra sözde Amanoslar bölgesi Osmaniye grubu içerisinde faaliyet gösteren ’Firaz’ kod adlı Murat Filiz adlı örgüt mensubunun ilimizdeki saldırıyı gerçekleştiren şahıs olduğu tespit edilmiştir.

Tamirci K.S.’nın alınan beyanında, olay günü kendisinin Siverek ilçesinde ikamet ettiğini, M.H.’nin kendisini arayarak arızalı bir aracı olduğunu söylemesi üzerine aracın bulunduğu yere gittiğini, ancak arızasını tespit edemediğini belirtmiş ve örgüt mensubunu teşhis etmiştir. Konuyla ilgili olarak örgüt mensubuna 63 EM 422 plakalı araçla yardım eden M.H. isimli şahsın Mersin istikametine gittiğinin belirlenmesi üzerine Mersin’de evinde kaldığı M.A. ile birlikte gözaltına alınmıştır.

Mobese ve güzergahlarda alınan kamera kayıtlarının incelenmesinde ve yapılan istihbarat çalışmalarında örgütünün mensubu olan Murat Filiz’e, R.F., H.F. B.T. ve Y.A. isimli şahısların 21 FP 998 plakalı araç ile yardım ettikleri bilgisi üzerine adı geçenler de Diyarbakır’da gözaltına alınmıştır. Gözaltı süresi dolanlardan M.Ç., M.Y., B.Y., K.S. isimli şahıslar adliye sevk edilmiştir. İlimizde ayrıldığı düşünülen ’Firaz’ kod adlı Murat Filiz’in yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Çekici sürücüsünün ilk etapta olayla ilgisi olmadığı görülüyor, ancak yapılan değerlendirmede daha sonra olayı kısmen bildiği anlaşılıyor."

FOTOĞRAFLARINI DAĞITTI

Vali Erdal Ata, daha sonra Murat Filiz’in vesikalık fotoğrafını gösterip, gazetecilere bunları dağıttı. Ata, bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristin bölgede olduğunu düşündüklerini de kaydetti. Ata, olayın aydınlatılmasında başarılı bir çalışma sergilediğini belirttiği Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz ve Emniyet’e destek veren İl Jandarma Komutanına teşekkür etti.

Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Erdal Ata, bombalı saldırının Gaziantep’in huzur, barış ve kardeşlik kenti olması nedeniyle seçilmiş olabileceğini kaydetti. Ata, Türkiye ile Suriye sınırında zafiyet olup olmadığı yönündeki bir soruya ise "İddiaların doğru olup olmadığını net olarak söylemek mümkün değil" diye yanıtladı.

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nün bombalı saldırıda ihmali olduğu iddiaları da sorulan Vali Ata, "Siyasilerin muhatabı biz değiliz. İddialara bakanlığımız cevap verecektir. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nün görevini yaptığı düşünüyoruz" dedi.

3 KİŞİ TUTUKSUZ YARGILANACAK

Gaziantep’teki bombalı saldırıyla ilgili adliyeye sevk edilen M.Ç. tutuklanmasının ardından sorguları süren M.Y., B.Y., K.S. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.