Kırklareli 'EYT'lilerin talepleri kabul edilirse yıllık 500 bin yeni emekli ortaya çıkacak'

'EYT'lilerin talepleri kabul edilirse yıllık 500 bin yeni emekli ortaya çıkacak'

Paylaş
'EYT'lilerin talepleri kabul edilirse yıllık 500 bin yeni emekli ortaya çıkacak'

'EYT'lilerin talepleri kabul edilirse yıllık 500 bin yeni emekli ortaya çıkacak'

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ, (DHA) - KIRKLARELİ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü tarafından düzenlenen 'Sosyal Güvenlikte Güncel Gelişmeler' panelinde konuşan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çiftçi, "Erken Yaşa Takılanların(EYT) talepleri kabul edildiğinde yıllık yaklaşık 500 bin yeni emekli ortaya çıkacak" dedi.


İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans salonunda düzenlenen panele, akademik personel ile lisans ve lisansüstü eğitim öğrencileri katıldı. Panelin açılış konuşmasını Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Ramazan Tiyek yaptı. Panelin oturum başkanlığını yapan Dr. Öğr. Üyesi İskender Gümüş, son 20 yılda sosyal güvenlik sisteminde yapılan reformlara vurgu yaparak, panelde emeklilik politikalarını ve son dönemde sıkça tartışılan emeklilikte yaşa takılanlar konusunu inceleyeceklerini söyledi.

İstanbul SGK İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar, 'Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Emeklilik Politikaları' başlıklı sunumunda, Türkiye'de Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar emeklilik uygulamaları ile bilgi verdi. 1990'lı yıllarda yapılan emeklilik reformunun sosyal güvenlik sisteminde büyük açıklara yol açtığını belirten Özdamar, EYT taleplerinin faturasının çok ağır olacağı ve gençlerin omuzunda ağır bir yük oluşturacağını vurguladı.

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çiftçi ise 'EYT Tartışması: Emekliliğin İflasına Yakınsamak mı Iraksamak mı?' başlıklı sunumunda yıllar itibariyle sosyal güvenlik sisteminde aktif-pasif dengesinin bozulduğunu, emekli sayısının arttığını belirterek genel bütçeden sosyal güvenlik sistemindeki açığı kapatmak için önemli bir payın aktarıldığını vurguladı. Çiftçi, "EYT'lilerin talepleri kabul edildiğinde yıllık yaklaşık 500 bin yeni emekli ortaya çıkacak. Bu da sosyal güvenlik sistemine büyük bir yük getirecek" dedi.

Haberin Devamı