Gündem 'Ezilip kalmayın özgür kadın olun'

'Ezilip kalmayın özgür kadın olun'

Paylaş
'Ezilip kalmayın özgür kadın olun'

Çanakkale'de, Toplum Merkezi Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) ve Aile Eğitim Programına katılan kadınlara, düzenlenen törenle sertifikaları verildi

Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, yaptığı konuşmayla törene damgasını vurdu. 3 toplum merkezini kadınların hizmetine sunduklarını belirten Gökhan, "Tarikatlarda, cemaatlerde yalan yanlış insanların güdümünde ezilip kalmamanız ve özgür kadın olmanız için bu merkezleri sizin emrinize sunduk" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nce, Toplum Merkezi Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) ve Aile Eğitim Programına katılan kadınlara sertifika verilmesi için tören düzenlendi. İl Müdür Yardımcısı Serap Çağlar’ın katıldığı sertifika törenine gelen Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, il müdürü ve bir vali yardımcısının törene katılmamasına ve törenin geçen yılın aksine halk bahçesinde geniş katılımlı olması yerine dar bir alana sığdırılmasına sert sözlerle tepkisini gösterdi.

Geçen yıl halk bahçesinde 3 bin kişinin katılımıyla törenin yapıldığı bilgisini alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Bu yıl töreni bu şekilde uygun görmek işi savsaklamak demek. Yani aslında biz bu işi istemiyoruz, bizim kadınlarımızın eğitilmesini canımız çekmiyor demektir. Kadınlarımızı bir araya getirip çocuklarıyla, aileleriyle kentin halk bahçesinde etkileşim içerisinde bir yıllık emeklerini topluma sunmalarını uygun bulmuyoruz demek. Maalesef bu anlayış bugün egemen olmaya çalışıyor bu topluma. Biz de tam tersine Çanakkale’de üç toplum merkezini Çanakkale Belediyesi olarak tahsis ettik. Sosyal hizmet uzmanlarıyla birlikte burada sizlerin önemli bir bölümünüzün yeterli eğitim düzeyini yakalayamamış olmanızdan, kentin dışından gelmiş olarak bir kent yaşamında insan hakkı, kadın hakkı, aile hakkı olarak haklarınızı öğrenmeniz, yani birey olarak bu kentte var olmayı öğrenmeniz için sizlere bu mekanları sunduk. Başkalarının güdümüne girmemeniz, yanlış yollara girmemeniz, sağda solda tarikatlarda, cemaatlerde yalan yanlış insanların güdümünde ezilip kalmamanız, özgür birey olmanız, kadın olmanız için bu merkezleri sizin emrinize sunduk" dedi.

"DANDİK TÖRENLER"


Ülgür Gökhan, sertifika törenine sadece İl Müdür Yardımcısı Serap Çağlar’ın katılmasına da tepkisini göstererek, "Özellikle laf ola beri gele buraya belli sayıda hanımefendiyi toplayıp Aile Haftası dolayısıyla birer plaket veriverin ve bir de başkanı çağırıverin düşüncesi çok yanlış. Hiç olmazsa buraya bu işten sorumlu bir vali mavini, İl Müdürü, kendi gelmeliydi. Beni de böyle dandik, laf ola beri gele, kadınları kandıran törenlerde kullanmamalıydı" dedi.

"BEN SİZİN BAŞKANINIZIM"


Salondaki kadınlara kendileriyle birlikte olmaktan her zaman onur duyduğunu belirten Başkan Gökhan, "Çünkü ben sizin başkanınızım. Ben yöneticiniz falan değilim. Ben sizin temsilcinizim. Her biriniz benim, ben her birinizim. O bakımdan bir kere müsterih olun. Bu sistem engellenmeye çalışsa dahi, görevim boyunca bu mekanları Çanakkale’nin kadınlarına kapasitelerini geliştirmek için kullanacağım" dedi. Gökhan bu sözleri kadınlardan büyük alkış aldı.

"KAMU SPOTU DİYE YOKLAMA YAPIYOR"

Kadının bir toplumun temel bireyi olduğuna da dikkat çeken Gökhan, şöyle konuştu:

"Bunu hem dinimiz, hem Cumhuriyetimiz, hem biz söyleriz. Kadın, ailenin temeli, üreten, doğuran, bakan, çilesini çeken, acısını çeken dertlenendir. Onun için kadınlarımızın çok fazla desteğe, ilgiye ve gelişmesine yönelik çabalara ihtiyaç var. Yaptığımız budur. Her türlü konuda sizlerin eğitimi için destek veriyoruz. Buraya internetler koyduk. Kadınlar dünyaya açılmalı diye. Yarın çocuğunun yanında eksik kalmamalı. Çocuğunu okutmalı, kızını okutmalı, kendi okumalı. Şimdi laf ola beri gele ’kamu spotu’ diye televizyonda yoklama yapıyor. Çok geç. Kızlar tarlada, kızlar 14 yaşında kocada. Kızlar okutulmuyor. Kızlar köle gibi çalıştırılıyor. Bu insanlık mıdır? İnsani midir? Günah değil midir bu. Dolayısıyla biz o reklamdaki gibi tarlada, buradayım diyen çocuk değil, lisede, üniversite, buradayım diyen çocukların anneleri olmanız için sizlere bu mekanları açıyoruz. Açmaya devam edeceğiz."

Tören, konuşmaların ardından kadınlara sertifikaların verilmesiyle sona erdi.

Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, (DHA)