Siyaset Faruk Çelik: Yaptığımız teftişler var
Paylaş
Faruk Çelik: Yaptığımız teftişler var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Soma'da yaşanan facia ile ilgili Genel Kurul'da konuştu. Çelik "Ocakla ilgili 8 kez programlı teftiş yapmışız, 8 kez ihbarlı teftiş yapmışız. Bulunan noksanlar giderilmiş" dedi

İşte Çelik'in konuşmasından satırbaşları:

Haberin Devamı

"Bir üzüntümü söylemek istiyorum. Bu bütün kesimler için geçerli… Neden magazin haberlerine gösterilen ilginin iş sağlığı güvenliği haberlerine gösterilmediğini sormak istiyorum. Bu konu parlamentoya geldiğinde 7-8 defa haber olmuş ancak bir olay olduğu zaman haberler patlıyor.

'İHBAR ÜZERİNE YAPTIĞIMIZ TEFTİŞLER VAR'

Maden iş sağlığı güvenliği ile ilgili sözleşmeler 12 Avrupa ülkesi toplam 28 ülke tarafından onaylanmış. Birileri onayladı da Türkiye takip ediyor durumu yok.

Teftiş konusuna gelince… 2010 yılından itibaren madenlerle ilgili yeni bir teftişi hayata geçirdik. 160 maden ocağı var, her yıl iki kez programlı teftiş ediliyor. Ayrıca ihbar üzerine yaptığımız teftişler var.

Haberin Devamı

Nedir yani, biz müfettişlere ne gibi yetkiler vermişiz. Ocakta ikinci çıkış yolu yoksa burası durdurulur. Mekanik havalandırma yoksa, yedek enerji kaynağı yoksa, patlamaya karşı korunaklı değilse, sensör yoksa, yedek havalandırma yoksa kapatılır diyor.

Bu bahse ocakla ilgili 8 kez programlı teftiş yapmışız 8 kez ihbarlı teftiş yapmışız. Bulunan noksanlar giderilmiş.

'OCAK CANLI BİR ORGANİZMA'

Teftişi yapan kim? Maden mühendisi ve iş teftişte olan arkadaşlar. Teftiş anlık bir hadise. Sensörlerden teknik görüntülerden, gereken olmazsa olmazlar değerlendiriliyor.

Eksik var mı bunlar belirleniyor. Ama ocak canlı bir organizma 1 saat sonra 1 gün sonda ve 1 ay sonra neyin olacağını bilemiyorsunuz. Bunun için yasa iş yerinde iş güvenliği uzmanı ve iş hekimi bulundurma zorunluluğunu getiriyor. Maden mühendisi olmak zorunda.

'ÇALIŞMA KOŞULLARI AÇISINDAN CİDDİ SIKINTILARIMIZI VAR'

Demek ki madende 24 saat gelişen olayları bildirecek uzman var, bunları rapor ettikleri belgeler var. Hepsine savcılık el koymuş durumda nerede hata ve eksik var çıkacak ortaya. Yapısal sorunlar var. 160 yıllık Zonguldak’ta maden ocaklarımız var. 300 kilometrelik alanlar. Bu sistemde yapısal sorunlar tabii ki var. 3 kıtanın arasında getirdiği rezerv ve çalışma koşulları açısından ciddi sıkıntılarımızı var.

Haberin Devamı

Burada bu araştırma önergesi çok önem arz ediyor. Önemli tespitler ortaya çıkacak. Bu olayda ki