Ekonomi Fasulye olmazsa nohut yiyin!

Fasulye olmazsa nohut yiyin!

Paylaş
Fasulye olmazsa nohut yiyin!

Fasulyenin fiyatının aniden yükselişe geçmesi, üreticiyi ve tüketiciyi olumsuz etkiledi. Orta Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Turgay Ünlü "Tüketiciye önerim, fasulye yerine nohut yesinler. Nohudun fiyatında bir problem görünmüyor" dedi

Fasulyenin fiyatının aniden yükselişe geçmesi, üreticiyi ve tüketiciyi olumsuz etkiledi. Orta Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Turgay Ünlü, yaptığı açıklamada, fasulye için bu yılın "yok yılı" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Fasulyenin Türkiye’de olduğu kadar dünyadaki ekim alanlarında da az üretildiğini belirten Ünlü, şöyle konuştu:

"Dünyada da az ekildi. Tarım ürünlerinde bu kaçınılmaz bir kader. Azlıktan gelen bir fiyat artışı. Az ekildiği yıllarda bu tarz yükselişler oluyor. Ekonomide biliyorsunuz ’nedret kuralı’ vardır. Bir şeyin az oluşu, onun fiyatının yükselmesine neden olur. Fasulyede de bunun etkisi var. Seneye göreceğiz, herkes fasulye ekecek. Bu kez de para etmeyecek."

Fiyat artışından etkilenen vatandaşa nohut alternatifini sunan Ünlü "Tüketiciye önerim fasulye yerine nohut yesinler. Nohudun fiyatında bir problem görünmüyor" diye konuştu.

ESNAF DA DERTLİ

Edirne’de lokantacılık yapan Cihan Turan da fasulyeye gelen zamların lokantacıların tamamını etkilediğini söyledi. Müşterilerini kaybetmemek adına zam yapamadıklarını ancak fasulyeyi zamlı aldıklarını ifade eden Turan, "20 yıllık bir mekanız. Müşterilerimiz belli. Zam yapamıyoruz. Fiyatlar çok yükseldi, ürünler zamlı geliyor ama biz zam yapamıyoruz. Cepten gidiyor. Müşterilerimize nohut da sunuyoruz ancak nohut fasulyenin yerini tutmaz" dedi.

Haberin Devamı

Lokanta işletmecisi Şener Şanal da fasulyenin porsiyonunu 3 yıldır 6 liradan sattıklarını ifade ederek, müşterilerini düşündüklerinden zam yapamadıklarını belirtti. Kuru fasulye, çeşidine göre kilogramı 11 ile 16 lira arasında satılıyor. İspir fasulyesi, çeşitler arasında fiyatı en yüksek çeşit olarak ilk sırada yer alıyor.

AA