Fazla kiloya neden olan beslenme hataları

Obezite bir salgın ve hepimiz ondan kaçmak istiyoruz. Sağlığımıza faydası olmayan, fazla yağlı yiyecekler tüketmiş ve sonrasında kilo alacağımızı düşünerek bu durumdan pişmanlık duymuş olabiliriz. Hızlı kilo vermek için başvurduğumuz interneti saran tüm yanlış bilgiler yüzünden, yanlış egzersizler yapmak ya da yanlış yiyecekler tüketmek gibi hatalara düşebiliriz.

28 Ekim 2019, Pazartesi 11:00 Son Güncelleme:
A A

Posta.com.tr


Bundan böyle yemek masasında hata yapmamanız için, en yaygın diyet hatalarından bazılarını listeledik:



1- Tüm kalorilerin eşit olduğunu düşünmek


Bütün kaloriler eşit değil; iyi ve kötü kaloriler var.


Sebze yerken aldığınız kaloriler iyi, büyük bir hamburger yerken aldığınız kaloriler kötü kaloriler. (maalesef :))


Bunun nedeni, vücut tarafından salınan insülin miktarının, tükettiğiniz kalori miktarından ziyade kalori türüne bağlı olması.



2- Sadece az yağlı veya diyet yiyecekleri seçmek


İşlenmiş, az yağlı veya “diyet” yiyecekler genellikle kilo vermek söz konusu olduğunda ideal seçim olarak kabul edilir, ancak bu her zaman doğru olmayabilir.


Bu sağlıklı görünen yiyeceklerin birçoğuna lezzetlerini arttırmak için bol şeker işlenir.


Bu nedenle, sizi tok tutmak yerine, az yağlı yiyeceklerin sizi aç bırakması daha olası ve işin doğrusu, daha fazla yemek yemeye başlayabilirsiniz.


Bunlar yerine besleyici, minimal düzeyde işlenmiş gıda ürünlerinin bir kombinasyonunu seçmek daha sağlıklı.

3- Yeterince protein tüketmemek


Protein, kilo vermeyi amaçlayan tek ve en önemli besin maddesi.


Yüksek proteinli bir diyet metabolizmayı iyileştirir, iştahı azaltır ve birkaç kilo düzenleyici hormonu olumlu yönde etkiler.


Ayrıca kilo kaybı sırasında kas kütlesini korumaya da yardımcı olur.


Yapılan çalışmalar, lb başına yaklaşık 0.6-0.8 gram protein içeren bir diyetin iştah kontrolüne yardımcı olabileceğini ve vücudunuzun kompozisyonunu iyileştirebileceğini buldu.



4- Diyet esnasında eksik lif tüketmek


Yemeğinize yeterli miktarda lif eklediğinizde bu sizi çabuk doyurur ve sonrasında iştahınızın azalmasına yardımcı olur.


Lif ayrıca vücudun diğer gıdalardan daha az kalori almasını sağlayarak kilo kaybına da yardımcı olur.


Araştırmalar, günlük lif alımınızın iki katına çıkmasının 130'a kadar daha az kalorinin emilmesine neden olabileceğini gösteriyor.


Normal beyaz ekmek yerine kahverengi tam tahıllı ekmeğe geçmek gibi diyetinizde küçük değişiklikler yaparak yiyeceklerinize lif ekleyebilirsiniz.

5- Ambalajlı meyve suyu tüketmek


Kilo kaybı için çabalayan insanlar çoğunlukla alkolsüz içecekleri ve elbette diğer şekerli içecekleri içmeyi bırakır.


Ancak paketlenmiş meyve sularını bazen unuturlar.


Maalesef yüzde 100 meyve suyu bile kilo kaybı planlarınızın ters gitmesine neden olacak kadar şeker içeriyor.


Örneğin, 12 ons şekersiz meyve suyu yaklaşık 36 gram şeker içerebilir ve bu 12 ons sodadan daha fazladır.



6- Haşlanmış yerine kızarmış yiyecek tercih etmek


Kilo almanızın en büyük sebebi işlenmiş yiyecekler.


Çalışmalar, işlenmiş gıdaların obezite salgınına önemli katkıda bulunduğunu gösteriyor.


Sağlığınızı önemsiyorsanız yapacağınız en iyi şey, haşlanmış yiyecekler tüketmek.

7- Diyet boyunca çok yemek ve taze meyveyi es geçmek


Çok fazla yemek ve diyetinize taze meyveler eklememek de üzülerek kilo verme hayallerinizi suya düşürebilir.


Kilo kaybı için en iyi meyveler karpuz, armut, elma ve greyfurttur.


Alışveriş yaparken, tazeyken yiyebileceğinizi bildiğiniz yiyecekleri satın almanızı öneriyoruz.


Buzdolabınızı gereksiz yere doldurmak, başlangıçta planladığınızdan daha fazla yemenize neden olabilir.

8- Aç olunmadığı halde çok sık yemek


Günde 3 kez büyük porsiyon yemek yerine, kilo vermek istiyorsak, gün içinde birçok kez küçük porsiyonlar tüketmemiz önerilir.


Ancak bu doğru değil.


Sadece acıktığınızda yemek, kilo vermenin başlıca anahtarı.


Kısa aralıklarla az yemek yerken aslında bilmeden gün içinde çok daha fazla kalori tüketiyor olabilirsiniz.



9- Kahvaltı öğününü asla atlamama önerisine uymak


Sıklıkla duyduğumuz bir başka tavsiye de, iştahımızı dikkate almadan asla kahvaltı öğününü atlamamak üzerine.


Aslında bu tavsiye tam olarak doğru değil.


Yapılan bir araştırma, kahvaltıyı atlayan insanların, öğle yemeğinde kahvaltı edenlere kıyasla daha fazla kalori tükettiğini ortaya çıkardı.


Ancak, kahvaltı sonrası gün boyu tüketilen kalorilerin sayılması durumunda, ortalama 408 daha az kalori tüketildiği de görülüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...