Dünya Felluce'de Irak bayrağı indi, şeriat bayrağı çekildi

Felluce'de Irak bayrağı indi, şeriat bayrağı çekildi

Paylaş
Felluce'de Irak bayrağı indi, şeriat bayrağı çekildi

Amerikan işgalinden 10 yıl sonra Irak'ın Felluce kenti resmen El Kaide'nin Irak kolunun denetimine girdi.

Kent merkezindeki resmi kurumlardaki Irak bayrakları indirilirken Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) bayrakları çekildi. Merkezi yönetime bağlı ordunun, bölgeyi bombalaması sonucu Enbar bölgesi içinde yer alan Felluce ve çevresinden yoğun göç hareketi başladı. IŞİD'in denetim kurduğu bölgelerde şeriat uygulamasına geçildi.

'MİLİTANLARI KOVARSANIZ ORAYI BOMBALAMAYIZ'

BBC Türkçe'nin haberine göre, Irak Başbakanı Nuri Maliki, el Kaide bağlantılı militanların kontrolü ele geçirdiği Felluce kenti sakinlerine seslenerek, militanları kentten arındırmaları çağrısında bulundu.

Maliki, ''terörist'' diye adlandırdığı kişilerin Felluceliler tarafından kentten kovulması durumunda, askeri harekattan kurtulacaklarını söyledi.

Irak hükümetine bağlı kuvvetlerin Felluce'ye yönelik hava saldırıları ve top ateşi nedeniyle çok sayıda kişi kentten kaçmaya başladı.

'SİLAHLAR SURİYE'DEN GİRİYOR'

Maliki'nin danışmanlarından Saad el-Mutalabi BBC'ye verdiği mülakatta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üyesi militanların ellerindeki silahların Felluce'ye Suriye'den girdiğini belirtti.

Washington Post'a konuşan Felluce'deki yerel bir gazeteci, ’Felluce'de şu an Irak devletinin bir varlığı kalmadı. Polis ve ordu ilçeyi terk etti. El Kaide tüm Irak bayraklarını indirip yaktı. Onların yerine şimdi tüm binalarda kendi bayrakları dalgalanıyor" dedi. IŞİD üyesi yüzlerce militan, ellerinde silah ve siyah bayraklarıyla kent merkezinde devriye görevi yaparak, Felluce'nin İslami devlet olduğu duyuruları yaptı.

Felluce gibi Anbar vilayetine bağlı olan ve bir bölümü IŞİD'in hakimiyetinde bulunan Ramadi kentinde de çatışmalar meydana geldi.

IŞİD'e karşı hem ABD hem de İran, Irak ordusuna yardım önerdi. Bu yardım teklifi asker sevkiyatı içermiyor.

Ramadi'de Pikaron şirketinin şantiyesinde mahsur kalan 75 Pikaron şirketi çalışanının ise Cumartesi günü Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin desteğiyle güvenli bir şantiyeye nakledildiği açıklandı.

Gözlemciler, özellikle Sünni Arap olan Iraklılar için Felluce'nin büyük anlamı olduğunu vurguluyor. Kentte 2004'te Sünni direnişçilerle Amerikan ordusu arasında şiddetli çarpışmalar yaşanmıştı.

Anbar vilayetindeki son çatışmalar, Irak ordusunun geçen Pazartesi günü Sünni Arapların protesto kampına baskın düzenlemesinden sonra şiddetlendi.

Bu arada Pazar günü başkent Bağdat'ta düzenlenen bombalı saldırılarda en az 19 kişi öldü. En büyük saldırı Şaab adlı Şii semtini hedef aldı. Reuters ajansına göre burada dokuz kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.

Ahmed el Cumaili adlı bir yerel gazeteci ve Felluce sakini BBC'ye, kente bir haftadır hava ve topçu saldırısı düzenlendiğini, bombardımanın Pazar günü de devam ettiğini söyledi.

Cumaili, binlerce ailenin kenti terk ederek çevre köylere sığındığını, ciddi bir gıda ve yakıt sıkıntısının yaşandığını aktardı.

IŞİD'in Felluce'nin güneyinde hakimiyeti sağladığı belirtilirken, kentin diğer bölümleri de el Kaide bağlantılı aşiretlerin denetiminde bulunuyor.

Haberin Devamı