Bilim - Teknoloji Fiber optik kablolar ile deprem tespiti
Paylaş
Fiber optik kablolar ile deprem tespiti

Stanford Üniversitesinin geliştirdiği uygun fiyatlı algılayıcılar sayesinde fiber optik kablolar ile depremi algılayabilmek artık mümkün

Yeni nesil iletişim teknolojilerinin temelini oluşturan fiber optik kablolar sayesinde çok yüksek hızlarda veri iletimi mümkün hale geliyor. Sokaklarımıza hatta evlerimizin içine kadar gelen bu kablolar sayesinde çok yüksek hızda ve düşük gecikmeli internet bağlantıları mümkün oluyor. Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmayla birlikte fiber kabloları koruyan liflerin titreşimleri ölçülerek depremler anında algılanabilecek. Birkaç milisaniye içerisinde büyüklüğü, yönü ve diğer pek çok bilgisine ulaşılabilecek depremler için anlık önlemler hızlıca alınabilecek.


METRO SİSTEMLERİ İÇİN ÖNEMLİ


Deprem anında en önemli konulardan birisi anlık müdahale ve erken uyarı. Depremlerde birkaç salise daha erken bilgi gelmesiyle şehrin doğal gaz hattı kesilebilir, metro ve raylı sistemler durdurulabilir ve daha pek çok önem taşıyan önlem anında alınabilir. İstanbul’da da metro sistemleri ve doğal gaz için bulunan acil durum durdurma sistemlerinin algılama ve gecikme süreleri oldukça önemli.

Araştırmacılar, mevcut fiber optik kablolar üzerine yerleştirilen sensörler sayesinde her türlü hareketi anında analiz edebiliyor. Lazer Sorgulayıcılar sayesinde çalışan teknoloji, fiber kabloları koruyan liflerdeki bozulmaları izliyor. Oldukça düşük maliyetli olduğu belirtilen bu teknoloji sayesinde tüm bölgelerdeki sismik hareketler çok net bir şekilde izlenerek, anlık değerlendirme yapılabilecek.

Şu an için Stanford Üniversitesi içerisindeki 5 kilometrelik deneme ağında test edilen teknolojinin zamanla belli mahallelere uygulanmaya başlanması bekleniyor. Zaman içerisindeyse deprem riski yüksek şehirlerde fiber optik kablolarla birlikte bu sensörlerin de yer altına döşenmesi muhtemel görünüyor.

Sinema tarihinin en iyi 10 karakteri belli oldu

Haberin Devamı