Gündem Film gibi tatbikat

Film gibi tatbikat

Paylaş
Film gibi tatbikat

Atatürk Havalimanı'nda gerçeğini aratmayan ve 1 saat 35 dakika süren tatbikatta 80 Özel Harekât Polisi operasyon gerçekleştirdi

Uçak kaçırma ve rehine kurtarma tatbikatında senaryo gereği Türk Hava Yolları'nın Simferepol-İstanbul seferini yapan uçağını kaçırmak isteyen 3 hava korsanı, pilot kabinine yöneldi ve pilota uçağı Beyrut'a yönlendirmesini istedi.

Bu arada uçağın pilotu, Atatürk Havalimanı Hava Kontrol Kulesi'ne Hijack (Uçak kaçırılıyor) alarmını verdi. Senaryo gereği güvenlik görevlileri ve 13 ayrı birimden personel hızla görev yerlerine ulaştı.

Bu arada bir de kriz masası oluşturuldu. Uçağı kaçıran teröristlerle temasa geçilerek teslim olma çağrısında bulunuldu. Daha sonra kaptan pilot, özel bir şifre ile uçakta 3 terörist bulunduğunu ve ellerinde bomba olduğunu bildirdi. Pazarlık sürerken, hava korsanları uçağa yakıt ikmali yapılmasını ve başka bir ülkeye gitmek istediklerini aksi takdirde yolcuları öldüreceklerini söyledi.

Haberin Devamı

UÇAK ABLUKA ALTINA ALINDI

Atatürk Havalimanı'na inişine izin verilen uçakta teslim olmaya yanaşmayan hava korsanlarının etkisiz hale getirilmesi için bir kurtarma operasyonu planlandı. Planlamanın ardından korsanların uçak içindeki yerlerinin tespit edilmesi üzerine özel harekat timlerinin operasyonu başladı.

Uçağa yaklaşan özel timler, merdivenlerle değişik noktalardan aynı anda içeri girerek yaklaşık 5 dakikada hava korsanları etkisiz hale getirdi. Hava korsanlarından biri ölü, ikincisi yaralı diğeri de sağ olarak ele geçirildi. Operasyonun ardından temsili olarak yolcular da tek tek tahliye edildi. Yolcular ile mürettebatın indirilmesinin ardından da uçakta, eğitimli köpeklerle bomba araması yapıldı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer3473","3473","201010","3473-6.jpg");

BAŞARILI BİR OPERASYON

Tatbikatın başarıyla sonuçlanmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın şöyle konuştu. "Bugün yılda bir sefer yapmamız gereken uçak kaçırma ve rehine kurtarma tatbikatını gerçekleştirdik. Sizlerin de bildiği gibi 3 hava korsanı Türk Hava Yolları'na ait uçağı Ukrayna'dan kaçırdılar. Talepleri uçağı Beyrut'a indirmekti. Biz de bunlarla ilgili gerekli ön çalışmalarımızı kriz masasında takip ettik. Bu çalışmalarda emeği geçen başta özel harekat müdürümüz başta olmak üzere bütün polis arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Operasyonda bir hava korsanı ölü, bir kişi yaralı bir kişi de sağ ele geçirildi. Çok başarılı bir operasyondu. İnşallah böyle bir şey başımıza gelmez ama bu tatbikatta eksiklerimizi gördük."

Murat ÇAKIR-İSTANBUL DHA