Gündem Filmdeki rolü gerçek oldu

Filmdeki rolü gerçek oldu

Paylaş
Filmdeki rolü gerçek oldu

Çanakkale'nin Ezine İlçesi Üsküfçü Köyü sınırlarında Kanadalı Teck Madencilik firması maden arama çalışması için gerekli izinleri alıp, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Bu durama ilk tepki köylülerden geldi

Üsküfçü Köyü’nde ev ve zeytinyağı tesisi bulunan ve ’Bizum Hoca’ adlı filmde çevreci imamı canlandıran oyuncu Cezmi Baskın, filmde olduğu gibi köylülerle birlikte madene karşı mücadele vereceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ezine İlçesi’ne bağlı Üsküfçü Köyü’ndeki Teck Madencilik firmasının yarma-açma yöntemiyle maden arama hazırlıkları tepkilere neden oldu. Üsküfçü Köyü sakinleri açılacak madene tepki gösterirken, köyde yazlığı ve zeytinyağı imalathanesi bulunan oyuncu Cezmi Baskın da, madenin açılmasına karşı olduğunu, köylülerle birlikte çevre mücadelesi vereceğini belirtti. Cezmi Baskın, ’Bizum Hoca’ filminde çevreci bir imamı oynadığını ve filmdeki rolünün şimdi köylülerle birlikte vereceği mücadele ile gerçek olacağını söyledi. Üsküfçü Köyü’nde Teck Madencilik firmasının açacağı madenle ilgili valilikten gerekli izinleri aldığı ve ÇED sürecini başlattığı belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın arama ruhsatı verdiği 600 hektarlık bölgenin fıstık çamı ormanı ve tarım arazisi olduğu belirtilirken, firmanın arama çalışmaları sırasında alanda 12 yarma açılacağı kaydedildi. Maden aranacak sahanın Ezine’ye ’Kuş uçuşu’ 3.2 kilometre uzaklıkta olduğu, Üsküfçü Köyü’ne ise, 600 metre uzaklıkta bulunduğu projede ifade edildi. Proje kapsamında en ve derinliği 2 metre olan ve uzunluğu 54 metre ile 239 metreye ulaşan 12 yarma açılacak. Ancak yarmalar açılmadan firma önce Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünden izin alacak, kişi arazileri için ise arsa sahipleri ile muvafakatname imzalanacak.

Haberin Devamı

Köy muhtarı 57 yaşındaki Ahmet Benli, köyden hiç kimsenin şu ana kadar firma ile muvafakatname imzalamadığını ve doğalarının bozulmasını istemediklerini söyledi.

Bölgede, altın, gümüş, kurşun, çinko ve demir rezervleri aranacağı belirtildi

DHA