Dünya Financial Times: HDP, Erdoğan ile PKK arasında sıkıştı

Financial Times: HDP, Erdoğan ile PKK arasında sıkıştı

Paylaş
Financial Times: HDP, Erdoğan ile PKK arasında sıkıştı

Financial Times gazetesi, 'Şiddet tırmanırken, Kürt partisi her taraftan kuşatıldı' başlıklı haber analizinde, HDP'nin 'inatçı Erdoğan'la yasadışı militanların arasında kaldığını' yazdı.

BBC’nin derlediği yazıda gazete, aralarında Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu HDP’li milletvekillerinin Cizre kırsalında polis tarafından durdurulduğunu belirterek “Manzara üç ay önceki seçimlerde kalıpları yıkan ancak şimdi devlet ile militanlar arasında sıkışan HDP’nin yaşadıklarını özetliyor. Partinin eş başkanı, bazı milletvekilleriyle, polis tarafından kuşatılan çorak bir bayırda saatlerce mahsur kaldı” dedi.

Haberden satırbaşları şöyle:

“Bundan 12 saat önce savcılık Türk devletine ve Erdoğan’a hakaret ettiği ve bir terör örgütü için propaganda yaptığı gerekçesiyle Demirtaş’ın dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. Bu suçlamalarla Demirtaş 19 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Bu, Haziran’daki seçimlerde parlamentoda önemli bir temsil hakkı kazanan ve AKP’yi 2002’den beri elinde tuttuğu meclis çoğunluğundan eden parti için ağır bir darbe oldu. Eğer parti 1 Kasım’daki erken seçimlerde halk desteğini koruyabilirse, Erdoğan’ın Türkiye’nin tartışmasız lideri olduğu günlerin sonu gelir.

'PKK, LİDERLİĞİ HDP'YE BIRAKMAK İSTEMİYOR'


Ama şimdi Erdoğan tarafından teröristlerle aynı saflardaymış gibi hedef alınıyor. Parti, PKK’nın düzenlediği saldırılar nedeniyle de zarar görüyor. Şiddet Türkiye’nin en büyük şehirlerine yayıldı. HDP binaları ateşe veriliyor. KCK ise dün ayaklanma çağrısı yaptı.

Demirtaş her taraftan sorunlarla karşı karşıya. Washington merkezli düşünce kuruluşu Woodrow Wilson’ın Ortadoğu Programı Direktörü Henri Barkey, ‘PKK’nın komutanları Kürt hareketinin liderliğini HDP’ye bırakmak istemiyor. Erdoğan da HDP’nin başarısını engellemek istiyor. Ama Erdoğan her halükarda bir kaybet-kaybet durumuyla karşı karşıya. Ya seçimlerden aynı sonuç çıkacak. Ya da HDP meclise giremeyecek ve şehirler havaya uçacak’ diyor.

'HDP OYLARINI KORUYOR'

Bazı uzmanlar, Cizre’deki şiddetin kentlerde yeni çatışmaların habercisi olabileceğini söylüyor. Hükümet de Demirtaş ve partisine yüklenmekten vazgeçmiyor. Erdoğan bu hafta ‘Terörün yanında saf tutarsanız, bedelini ödersiniz’ dedi.

Kamuoyu yoklamaları, HDP’nin Haziran seçimlerindeki yüzde 13’lük oy oranını koruduğuna işaret ediyor. AKP’nin sert tutumu da işe yaramış görünüyor. Anketlere göre partinin desteği seçimlerindekine kıyasla 3-4 puan arttı. Ama bu oran, çoğunluğu sağlamasına yetmiyor.”

Haberin Devamı