Ekonomi Fındıkta büyük hüsran

Fındıkta büyük hüsran

Paylaş
Fındıkta büyük hüsran

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, "Fındıkta yaşanan mevsimsel olumsuzluklardan dolayı, üretici son 10 yılın en düşük rekolte beklentisi içinde" dedi

Akbaşlı, bu sezon fındıkta yaşanan olumsuzluklar üzerine Giresun bölgesine bağlı 15 ilçenin ziraat odası başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını ifade etti. Özer Akbaşlı, "Bu toplantımızın ana gündemini yaşanan bu olumsuzluk oluşturdu. Toplantıda özellikle 2011 dönemindeki fındık mahsulünün bölgemizde üretiminin geçtiğimiz yıllara göre bir hayli düşük olacağı bu düşüklükten meydana gelebilecek bir takım olumsuzluklarda çiftçimiz adına neler yapabiliriz, hangi tedbirleri alabiliriz gibi konular değerlendirildi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Toplantıda yaptıkları değerlendirmeler sonucunda, bölgedeki fındık mahsulün az olmasının nedeninin çiftçinin yeterince zirai mücadeleyi yapamadığından ya da çiftçinin bitkiye yeterince besin elementleri veremediğinden kaynaklanmadığının ve yaşanan olumsuzluğun tamamen ekolojik sebeplerden meydana geldiğinin ortaya koyulduğunu anlatan Akbaşlı, şunları söyledi:

"Dolayısıyla ürün kaybının nedeni tamamen çiftçilerimizin iradeleri dışında ve bitkinin üretim yılı boyunca kendi doğal yaşamına tesir eden atmosferik etmenlerden anormalliğinden kaynaklandığını gördük ve gözlemledik. Bu nedenlerle de özellikle fındığa dayalı yaşamını sürdüren çiftçilerimizin hayatlarının bundan sonraki bölümleri de maddi sıkıntılarından dolayı oldukça zor dönemler geçireceklerini bilinen bir gerçektir. Bundan yola çıkarak bu sıkıntıların bir nebze daha hafifletilmesi için 5 önemli madde sıraladık. Bunun bir tanesi çiftçilerimizin kamu bankalarıyla Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanmış oldukları faizli tarımsal kredilerin 2012 yılı sonuna kadar ertelenmesini yine tarım uygulama desteği, fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, mazot gübre desteği, toprak analiz desteği gibi çiftçilere ödenen tarımsal desteklerin ödeme takvimlerinin erkene alınmasını istedik."

Haberin Devamı

Akbaşlı, 2011 yılı için ürün sigortası yaptıran çiftçilere ürün sigorta poliçe bedellerinin bir defaya mahsus olmak üzere Hazine tarafından karşılanmasını talep ettiklerini dile getirerek, "Bu bölgede özellikle tarımsal kredi kullanan çiftçilerimizin bütün bankalardan sübvansiyonlu kredi kullanmalarını istiyoruz. Bu aldığımız kararlarla ilgili 24 Haziran Cuma günü Türkiye çapında Ziraat Odaları Birliğinin bölge toplantısı yapılacak. Bölge toplantısında genel başkanımız Şemsi Bayraktar’a bu taleplerimizi ileteceğiz ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği öncülüğünde de çiftçi adına istediğimiz bir dizi iyileştirmeleri genel başkanımızla beraber ilgili kurumlardan takip ederek gerçekleştirmeye çalışacağız" dedi.

-TÜRKİYE’NİN SON 10 YILIN EN DÜŞÜK REKOLTE BEKLENTİSİ-

Haberin Devamı

Türkiye’nin bu sezon son 10 yılın en düşük fındık rekoltesi beklentisi içinde olduğunu savunan Akbaşlı, "Rekoltenin düşüklüğü önümüzdeki günlerde net olarak ortaya çıkacak. 26 Haziran pazartesi günü Tarım İl müdürlüğü kapsamında oluşacak rekolte kurulu tahmini rekolte çalışmalarına başlayacak. Dolayısıyla Temmuz ayının ilk haftasında ilimizde ve Türkiye genelinde tahmini 2011 yılı rekoltesinin rakamı ortaya çıkacak" diye konuştu.

-YENİ ÜRÜN FINDIĞIN FİYATI NE OLACAK?-

Akbaşlı, rekolte düşük olması halinde fındık fiyatının yüksek rakamdan oluşacağını, ancak bu fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) depolarındaki fındığın etkileyeceğini kaydetti. TMO’nun geçen Cuma günü fındık satış fiyatını açıkladığını hatırlatan Akbaşlı, şunları söyledi:
"2008 mahsulü elinde eski fındıklar vardı. Bu eski fındıkları 4,08 lira levant kalite, 5 lira Giresun kalite olarak ilan etti. Eğer TMO elindeki 2008 mahsulü 3 yıllık o eski fındıklar 5 lira ediyorsa, 2011 mahsulü taze, yeni fındıklar ’6 ve 7’ liranın altında etmez diye düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir düşünce içerisindeyiz. Ama önümüzdeki günlerde bunu daha net olarak göreceğiz. Fındık fiyatlarının geçen seneye göre yüksek olacaktır. Çünkü rekolte geçen seneye göre rekolte daha düşük. Ama rekoltenin ne kadar düşük olacağı net bilgisi Temmuz ayı içerisinde belli olacaktır."

Haberin Devamı

Mehmet Ekizoğlu - AA