Ekonomi Fındıkta "rekorlar" sezonu

Fındıkta "rekorlar" sezonu

Paylaş
Fındıkta "rekorlar" sezonu

Son ihracat sezonunda miktar bazında tüm zamanların ihracat rekorunu kıran fındık, serbest piyasada da 6,65 lirayı aşan fiyatıyla tüm zamanların en yüksek fiyatına ulaştı

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, yeni sezonun başladığı günden bu yana üreticinin yüzünün güldüğünü belirterek, serbest piyasada fındığın giderek değerlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu değerlenme sonunda, serbest piyasada fındığın tüm zamanların en yüksek fiyat rekorunu kırdığını vurgulayan Cirav, şöyle devam etti:
"Soğuk hava şartları nedeniyle 2004’te fındıkta yaşanan rekolte kaybının ardından FİSKOBİRLİK, 2005’te 7 lira fiyat açıklamış, aynı dönem serbest piyasada ise fındık 6,65 liraya kadar çıkmıştı. Daha sonra Toprak Mahsulleri Ofisi piyasayı yönetti ve 2009 yılında serbest piyasaya geçildi. Bugünlerde tüccarın kalitesine göre aldığı fındık 6,65 lira seviyesini geçti. Bu, tüm zamanların serbest piyasa fiyat rekorudur."

Fındıktaki yükselme eğiliminin devam ettiğini anlatan Cirav, "Fiyatların üreticilerimiz için çok iyi olduğunu düşünüyorum. Fındıkta bu yıl fiyat anlamında çok güzel bir sezon yaşanıyor" dedi.

Haberin Devamı

Yıllardır serbest piyasa ekonomisini savunduklarını dile getiren Cirav, "Buna karşı çıkanlar ’fındık bedavaya gidecek’ mantığıyla hareket ediyordu. Şimdi fiyat bazında rekorlar kırılıyor. Demek ki böyle değil. Vatandaş, eline kaldığı zaman her zaman en iyi kararı veriyor. Kendine göre hareket ediyor ve onun neticesinde böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Üreticimizi de bu noktada tebrik ediyorum" diye konuştu.

-İTHALATTA MİKTAR REKORU DA KIRILMIŞTI-

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye, 1 Eylül 2010’da başlayıp 31 Ağustos 2011’de sona eren 2010-2011 fındık ihracat sezonunda 281 bin 330 ton iç fındık ihraç ederek miktar bazında da tüm zamanların ihracat rekorunu kırmıştı.
Türkiye, söz konusu dönemde ihraç ettiği fındık karşılığında 1 milyar 783 milyon 567 bin dolar gelir sağlamıştı.

Orhan Topal - AA