Bilim - Teknoloji Firefox'un Google aşkı!
Paylaş
Firefox'un Google aşkı!

Tam 9 yıl önce imzalanan büyük anlaşma yenilenmezse, Firefox için kara günler çok uzakta olmayabilir

Mozilla'nın Google kaynaklı geliri yakın bir zamanda sona erecek ve firma, anlaşma süresinin uzatılması için görüşmelerde bulunduklarını söylüyor.

Google, Mozilla'nın parasal anlamdaki gelirlerinin yaklaşık olarak yüzde 90'ından sorumlu durumda. Bunun sebebi ise, 2005 yılında firmalar arasında yapılan bir anlaşma. Bu anlaşmanın bir parçası olarak, Mozilla'nın Firefox tarayıcısının varsayılan arama motoru Google ve arama çubuğu aracılığı ile yapılan her arama sonucu oluşan gelirin bir kısmı, Mozilla'ya aktarılmakta.

2012 yılı itibariyle, Firefox üzerindeki Google aramalarından kaynaklanan gelir, Mozilla'nın toplam gelirinin neredeyse yüzde 90'ını oluşturmaktaydı. İki firma arasındaki asıl anlaşma, 2011 yılında bir kez daha görüşülerek üç yıl süre ile uzatılmıştı ve bu ay, bu uzatma da sona eriyor.

Mozilla CTO'su Andreas Gal "Her ne kadar Google ile bir iş ilişkimiz ve Microsoft ve Apple gibi firmalarla dostluk ilişkilerimiz bulunsa da, rakiplerinizle beraber çalışıp ondan sonra rekabet etmelisiniz. Düşüncelerimizde bir karışıklık bulunmamaktadır" cümlelerini kullanıyor. Yayınlanmayı bekleyen çeşitli yeni ürünleri sebebiyle, bu Google anlaşması Mozilla için büyük önem taşımakta ve görüşmelerin nasıl ilerlediği, yakın zamanda ortaya çıkacak...

Haberin Devamı

Resimlerle: Rakamlarla bir dev: Google!

Kaynak: CHIP Online